Kerkplein 1, Oisterwijk

St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de traditionele oost-westas combineert met de centraalbouw. Koor en transept hebben veelhoekig gesloten apsiden. In de hoeken, die koor en schip maken met het transept zijn telkens twee diagonaal geplaatste veelhoekige kapellen gebouwd, waardoor de omtreklijn van de kerk een centraalbouw suggereert. Koor en schip tellen elk twee traveeën. Boven de kruising een zware vierkante toren met hoektorentjes en een achthoekige spits. Veelhoekige traptorens aan weerszijden van de voorgevel en tussen de kapellen oostelijk van het transept. Natuurstenen zuilen, venstertripletten in de lichtbeuk en kruisribgewelven. Belangrijk werk uit Cuypers'tweede periode; eindfase van een ontwikkeling in zijn ruimtelijke creaties. Tot de inventaris behoren: neogotische altaren, drie Vlaamse schilderijen, 19e eeuw, door Gustaaf Wappers, een preekstoel en een biechtstoel, beide plm 1850. Laatgotisch Mariabeeld.

Kerkplein 1 5061 EB Oisterwijk Ja
E 5018 Oisterwijk