Treekerweg 46, Leusden

Inleiding

In 1890-'92 naar ontwerp van Jan Pothoven in opdracht van A.J. de Beaufort gebouwd KOETSHUIS met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats, behorend tot de buitenplaats Den Treek. Het gebouw is thans als woonhuis in gebruik en in de periode 1987 - 2002 verbouwd en gerestaureerd door H. Buiten. Koetshuis met dienstwoning is uitgevoerd op rechthoekige grondslag in eclectische, op Franse architectuurvoorbeelden geïnspireerde trant met witgepleisterde baksteenmuren op een natuurstenen plint, voorzien van geblokte hoeklisenen en rondboogvensters, onder samenstel van met leien en zinken roeven gedekte, afgeplatte schilddaken met omlopende kroonlijsten.

Het hoofdgebouw is - uitgezonderd de twee bouwlagen tellende torenachtige middenpartij aan de noordzijde - opgetrokken met één, hoge bouwlaag rondom een, in oorsprong, met een glazen kapverdieping in schilddakvorm overdekte binnenplaats. Deze is toegankelijk via drie dubbele en twee enkele paneeldeuren.

De brede koetsenstalling-vleugel bevat voorts aan de westzijde van de binnenplaats een uitbouw, in oorsprong bestemd voor de stalling van gastpaarden. De oostelijke vleugel was ten dele ingericht als paardenstal met halfronde hooiluikkapel aan de binnenplaatszijde en ten dele als dienstwoning met twee halfronde dakkapellen aan de oostzijde.

De risalerende middenpartij aan de noordzijde bevat een tweelicht met deelzuiltje en een halfronde dakkapel.

Het aan de zuidzijde gesitueerde poortgebouw, door middel van hoge tuinmuren met het hoofdgebouw verbonden, heeft aan de buitenzijde een brede, recht afgesloten doorgang en een ziende kap.

Waardering

Koetshuis met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats zijn van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als onderdeel bij de buitenplaats Den Treek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
359724
Complexnaam
Den Treek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS DEN TREEK

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), DUIVENTOREN (3), BOERDERIJ 'WELLOM' MET SCHUUR (4), KOETSHUIS (5), TUINMANSWONING MET SCHUUR (6), BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR (7), BOERDERIJ (8), JACHTOPZIENERSWONING (9), JACHTHUIS (10), DIENSTWONING (11), TUINMUUR (12), HOPSCHUUR (13). Ten zuiden van Leusden en ten westen van Woudenberg ligt de historische buitenplaats Den Treek, die in 1334 als boerenhofstede voor het eerst werd vermeld. Onder het beheer van Everhard van Weede tussen 1712 en 1734 werd de hoeve tot een buitenplaats getransformeerd. Bij de verkoop in 1734 staat het goed omschreven als 'een Heerenhuisinge, Stalling en koetshuis met zijn Tuyn, Allees, Plantagien en groote Vyverkom en Waterfallen'. Een kaart uit ca.1750 toont deze formele aanleg bestaande uit een rechthoekige noord-zuid georiënteerde lanenstructuur met bospercelen en haaks daarop een huisplaats. Achter het huis ligt een op een middenas georiënteerde geometrische aanleg met een omgrachte moestuin, boomgaard en bosketten met een kom in het midden. Het 18de-eeuwse lanenstelsel is thans nog aanwezig. Na verschillende eigenaarswisselingen kwam Den Treek in 1807 in het bezit van mr. Willem Hendrik de Beaufort, die door grondaankopen een groot gebied verwierf. Over de tuin werd vermeld (1807) 'Boomgaarden, Tuin, Bosschen, cingels, laanen en land met de opgaande Eike-, Beuke-, Esse-, Sparre-, Beukeboomen daarop staande'. De Beaufort liet het huis in Empirestijl verbouwen en de formele aanleg achter het huis in landschapsstijl met grote vijverpartijen vergraven, zoals de kadastrale kaart uit 1832 goed laat zien. Ook het bos aan de overzijde van de Treekerweg werd met slingerpaden en een rondeel ingericht. De aanleg in landschapsstijl is, hoewel verwaarloosd, gaaf bewaard gebleven en wordt toegeschreven aan de tuinarchitecten J.D. Zocher jr. en S.A. van Lunteren. Tussen 1880 en 1900 vonden verschillende bouwactiviteiten plaats waaronder de bouw van een duiventoren (ca.1880), een Italiaanse boerderij (1887) en een nieuw koetshuis (1890-92). In 1910 werden verschillende delen van het park door L.A. Springer gereorganiseerd.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt aan de zuidzijde bepaald door twee achttiende-eeuwse lanen, de Treekerweg en de Akkerse Steeg. Aan de westzijde buigt de grens zich om de weilanden heen vervolgens in noordwaartse richting langs de oude nutstuinen naar de Treekerweg en vervolgens met een uitstulping om de Houtlaan (zichtlaan) en ronddom het bos aan de westzijde van de Treekerweg.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ontwikkeling van een hofstede met vroeg 18de-eeuwse formele elementen tot een buitenplaats; - vanwege het vroeg-19de-eeuwse park in landschapsstijl; - vanwege de combinatie van een landschapspark en het geïdealiseerde platteland (duiventoren); - vanwege de karakteristieke bijgebouwen die tezamen met het hoofdgebouw een gaaf ensemble vormen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang van de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Treekerweg 46 3832 RT Leusden Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 743 Leusden
Naar boven