37578, Oost-Vlieland

Ronde, conische, gietijzeren VUURTOREN naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij D.A. Schretlen & Co (1878), welke aanvankelijk het bovenstuk was van het lage licht te IJmuiden en in 1909 door gieterij Pens en Bauduin werd overgebracht naar Vlieland.

De toren is 9.50 m.hoog, is roodbruin geschilderd en heeft 3 etages. Rond het gietijzeren lichthuis met koperen koepel bevindt zich een omloop rustend op consoles en voorzien van balustrade. Rechtgesloten toegangsdeur, rechtgesloten 4-ruitsvensters en een reeks kleine ronde vensters tussen de consoles van de omloop. Gedecoreerde gietijzeren trappen.

Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering oorspronkelijke functie Ja
Oost-Vlieland Vuurboetsduin 3 Ja