De Cingel 1, Oosthem

Zaalkerk, gebouwd in 1860 ter vervanging van de middeleeuwse dorpskerk.

Het exterieur vertoont een eenvoudige baksteenarchitectuur met rondboogvensters, waarin ijzeren harnassen, gescheiden door lisenen.

Smallere, driezijdige koorsluiting, geleed door rondboognissen tussen lisenen met hoofdgestellen. Gepleisterde toren (apart monumentnummer 39805) met rondboognissen en ingesnoerde naaldspits. Het gepleisterde interieur heeft een van een kooflijst opgaand tongewelf.

Preekstoel met doophek, diakenbanken en psalmbordjes. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1838 door W. van Gruisen gemaakt, in neo-barokke kas op galerij, gedragen door gietijzeren zuiltjes en afgesloten door een balustrade.

Lampen uit de bouwtijd.

De Cingel 1 8618 NK Oosthem Ja