Dr. Nassaulaan 3, Assen

Inleiding

Het links van de R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming staande, als WOONHUIS gebouwde pand verrees ca. 1890 in eclectische bouwtrant. Het huis is in 1934 verbonden met de kerk door middel van een tussenlid en kreeg toen ook de functie van pastorie. Anno 1992 is het in gebruik als kantoorpand.

Omschrijving.

Het huis heeft een verdieping onder samengestelde, met geglazuurde platte Friese pannen gedekte, afgeknotte schilddaken. Het is opgetrokken in rode verblend- en baksteen en is voorzien van zich verjongende gepleisterde plinten, een verblendstenen trasraam, een cordonlijst met een invulling van verblendsteen, een entablement met geprofileerde kroonlijst op klampen en rechtgesloten gevelopeningen met geprofileerde kozijnen, doorgetrokken onderdorpels en grotendeels met glas-in-lood ingevulde bovenlichten onder gepleisterde hanekammen met sluitsteen. De asymmetrische voorgevel heeft rechts een avant-corps met iets teruggemetselde afgesnoten hoeken en een verkropt entablement. Boven de middentravee van deze voorsprong bevindt zich een opgemetselde dakkapel met diepliggend rechtgesloten venster tussen pilasters, kroonlijst en gebogen fronton. Links van het risaliet bevindt zich een ingangsportaal met plat, een paneel-vleugeldeur met raamijzers, gebogen frontons en schelpmotieven onder een bewerkt kalf en rechtgesloten bovenlicht. Op het plat (met ijzeren hek) komt een porte brisée uit. Het dakschild is voorzien van een driehoekig dakvenster. In de linker zijde van het portaal staat een smal venster. In de linker zijgevel bevindt zich slechts een venster op de begane grond. Het portaaltje aan deze gevel is niet oorspronkelijk, maar wel voorzien van een negentiende eeuwse deur, die vergelijkbaar is met de voordeur. Rechts aan de achtergevel staat een iets lagere aanbouw met verdieping onder plat dak. Het linker deel risaleert en is voorzien van een terras en een houten veranda met bewerkte stijlen. Het wordt beëindigd door een borstwering, waarop een porte brisée uitkomt. De rechthoekige dakkapel aan deze zijde is waarschijnlijk niet origineel. De rechter zijgevel is voorzien van een niet origineel, rechtgesloten venster op de begane grond en een origineel venster op de verdieping. Het huis is aan deze zijde met de kerk verbonden door middel van een uit de bouwtijd van de kerk daterend tussenlid.

Waardering

Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een nog vrij gave en typische vertegenwoordiger van de laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burger. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van het kerkcomplex en de tot het beschermde stadsgezicht behorende, waardevolle negentiende eeuwse en vroeg- twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt", waardoor ook de ensemblewaarde groot is.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
468969
Complexnaam
O.L.V. Maria ten Hemelopneming
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit de r.k. KERK van Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming uit 1933-1934, een PAROCHIEHUIS uit 1934 en een 19e-eeuws WOONHUIS met de functie van pastorie. De Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming is gebouwd naar ontwerp van de architect J. van Dongen jr. in samenwerking met J.F.A. Gobel. De kerk was de vervanger van het afgebroken godshuis aan de Vaart NZ, dat vanaf 1837 werd gebruikt voor de erediensten van de r.k. gemeenschap. De kerk is gebouwd in de stijl van het aan de Delftse School verwante traditionalisme en is van het type zaalkerk. Rechts van de kerk ligt het parochiehuis dat in 1934 eveneens is ontworpen door J. van Dongen jr., in een stijl die aansluit op die van de kerk. Aan linker zijde is de kerk verbonden met een negentiende eeuws huis dat in 1934 de functie van pastorie kreeg. Kerk, parochiehuis, (inmiddels) voormalige pastorie en bakstenen erfscheiding vormen een opvallend ensemble binnen het beschermd stadsgezicht Assen.

Waardering.

De karakteristieke kerk en het bijbehorende parochiehuis (inclusief bakstenen erfscheiding) zijn mooie en gave voorbeelden van kerkarchitectuur uit het interbellum en hebben derhalve architectuurhistorische waarde. Hoewel het beeldbepalende complex in stilistisch en typologisch opzicht niet aansluit bij de rest van de laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing in de omgeving heeft het vanwege de markante ligging grote ensemblewaarde. Ook het nog gave, smaakvol vormgegeven interieur van de kerk is van belang en valt onder de bescherming. Ditzelfde Kerk, parochiehuis, de bakstenen erfscheiding en de met de kerk verbonden voormalige pastorie maken tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dr. Nassaulaan 3 9401 HJ Assen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 12832 Assen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven