Zandloper, Vlissingen

Boulevard Evertsen 288

Inleiding

Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-architectuur, aanvankelijk bewoond door havendirecteur Kuyck en daarna in gebruik als bediendenwoning bij "Het Wooldhuis". In 1973 is de eerste verdieping aan de west- en noordzijde uitgebreid. Deze uitbreiding komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is vier verdiepingen en een kap hoog en opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel aan de boulevard is een asymmetrische topgevel, aan de rechter zijde aan het buurpand grenzend en aan de linker zijde, overeenkomstig het erbij aansluitende dakvlak, schuin aflopend. Op de begane grond (souterrain) de houten voordeur onder een rondboog en drie kleine raampjes. De bel etage bevat boven de voordeur een gedenksteen met de tekst "De Zandloper", daarboven een rond venster en rechts een horizontaal venster met vernieuwde kozijnen en een borstwering met siermetselwerk. Op de tweede en op de derde verdieping een horizontaal houten venster en een borstwering met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een overhangende houten dakgoot, met daarboven een wolfeind.

De westelijke zijgevel is op de begane grond een blinde gevel en op de bel etage bevindt zich de nieuwe, zwevende aanbouw op pilonen uit 1973, die niet voor bescherming in aanmerking komt. In het dakvlak een rechthoekige, bakstenen schoorsteen.

De achtergevel (noord) is op de bel etage voorzien van genoemde aanbouw uit 1973. Op de tweede verdieping een balkondeur, die aan beide zijden geflankeerd wordt door een venster met horizontale roedeverdeling en rechts daarvan een venster, eveneens met horizontale roeden. De bovenste verdieping bevat drie gekoppelde vensters met horizontale roeden. De gevel wordt afgesloten door een overhangende daklijst. Het woonhuis heeft een asymmetrische, gebroken kap die aan de voor- en achterzijde is afgewolfd en gedekt is met rode holle pannen.

In het interieur is grotendeels de oorspronkelijke indeling gehandhaafd; voorts zijn onder meer de entree met tochtdeuren, het trappehuis en originele deuren van belang.

Waardering

Woonhuis, van architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de Interbellum- architectuur en van ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
492781
Complexnaam
Het Wooldhuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

In 1930-1931 naar ontwerp van D. Roosenburg gebouwde villa 'Het Wooldhuis' met twee bijbehorende, door dezelfde architect ontworpen dienstwoningen 'Waailust' en 'De Zandloper' alsmede een tussengelegen ommuurde tuin naar ontwerp van Mien Ruysch uit dezelfde jaren.

Omschrijving

Villa en dienstwoningen zijn alle in rode baksteen opgetrokken en tellen drie tot vier bouwlagen onder zadeldaken. De drie panden staan op een driehoekige kavel waarbinnen de tuin een centrale plaats inneemt. De onderdelen van het complex vormen vanouds de afsluiting van de boulevardbehouwing en vertonen onderling nauwe verwantschap in bouwstijl, proportie en detaillering. Het complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:

1. VILLA 'Het Wooldhuis', zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 492780.

2. WOONHUIS 'De Zandloper', zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 492781.

3. DIENSTWONING 'Waailust', zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 492782

4. Ommuurde TUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 492789.

Naast de gememoreerde stedebouwkundige karakteristieke waarde als afsluiting van de boulevardbebouwing vormen de drie panden een belangrijke proeve uit het oeuvre van Roosenburg omdat opmerkelijke zorg en aandacht is besteed aan ontwerp, materiaalkeuze en onderlinge harmonische samenhang. De uit de ontwerptijd daterende,niet meer geheel in oorspronkelijke staat verkerende, tuin van Mien Ruysch ligt tussen de panden van Roosenburg en vormt in de ommuurde beslotenheid het visuele en ruimtelijke hart van de architectuur die voor het overgrote deel wordt gekenmerkt door een sterke wisselwerking met de nabije omgeving van kust, lucht en ruimte. Het zijn deze architectonische, esthetische en kunstzinnige aspecten die het complex zijn cultuurhistorische waarde verschaffen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boulevard Evertsen 288 4382 AG Vlissingen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 5867 Vlissingen
Naar boven