Jan Glijnisweg 27, Heerhugowaard

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, vermoedelijk gebouwd in de 17de eeuw en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Bij deze uitbreiding werd het vierkant met een half vierkant vergroot. Het aanzien van de boerderij, silhouet en totale bouwmassa, is daardoor ingrijpend gewijzigd. Omdat de boerderij op circa 100 meter afstand van de weg ligt, zijn juist het silhouet en de totale bouwmassa de factoren die bepalend zijn voor de eerste indruk. De zijgevels en de achtergevel werden als gevolg van de uitbreiding opnieuw opgetrokken. Ook de vensters in de voorgevel dateren uit de 19de eeuw.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder een met rietgedekt schilddak met pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat haaks op de Jan Glijnisweg. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De boerderij is ten dele onderkelderd. De keldervloer is betegeld met grote groene plavuizen.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met een overstek boven de zomerstal (achterzijde). De stijlen van het vierkant zijn geplaatst op hoge gemetselde poeren met houten dekplaten. Aan de zuidzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de westzijde de dars, aan de oostzijde de stal (lange regel) en aan de noordzijde de zomerstal (korte regel).

De voorgevel van de boerderij (Z) is opgetrokken boven een iets uitgemetselde, zwart geteerde plint. De voorgevel heeft een breedte van zeven vensterassen. De derde en de zesde as (van links) bevatten een voordeur, de overige assen bevatten een T-vormig schuifvenster met houten lekdorpels. De twee voordeuren zijn paneeldeuren en hebben rijk gedecoreerde ijzeren sierroosters in de panelen en een levensboom in het bovenlicht. De linker voordeur was oorspronkelijk de 'zondagse deur', maar is thans een leugendeur. De voorgevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles. Een vierkante bakstenen schoorsteen doorsnijdt het voordakschild in het midden.

De rechterzijgevel (O) is opgetrokken boven een met cement aangestreken uitgemetselde plint. De muur is voorzien van twee steunberen. Er zijn nog drie hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters aanwezig.

De achtergevel (N) heeft eveneens een met cement aangestreken uitgemetselde plint. In het linkerdeel van de gevel (zomerstal) bevinden zich een opgeklampte deur met drieruitsbovenlicht en drie hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters. Twee hooggeplaatste rechthoekige houten vensters zijn later toegevoegd. Geheel rechts bevindt zich - iets terugliggend - de dars met opgeklampte darsdeur, een kleinere opgeklampte deur met drieruitsbovenlicht en een muurvlak bekleed met rabatdelen.

Het muurwerk van de linkerzijgevel (W) is in de 20ste eeuw opnieuw opgetrokken. Een muurdam geeft de scheidslijn aan tussen woning en darsgedeelte. In het darsgedeelte zijn vijf hooggeplaatste rechthoekige houten vensters aangebracht.

In het interieur zijn de bedsteden in de woning en de zomerstal nog aanwezig. Ook de stookplaats van de zomerstal is nog in tact.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
501506
Complexnaam
Stolpboerderij
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In buurtschap 't Kruis gelegen STOLPBOERDERIJ met ERF en HEKPIJLERS aan de noordzijde van de Jan Glijnisweg. De boerderij is circa honderd meter teruggelegen ten opzichte van de weg. Een oprijlaan met een dubbele bomenrij aan de westzijde voert van de weg naar de boerderij. De boerderij is in kern ouder, maar heeft in de 19de eeuw wijzigingen ondergaan die het huidige aanzien bepalen.

Waardering

De stolpboerderij met erf en hekpijlers is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering in de Heerhugowaardpolder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Jan Glijnisweg 27 A 1703 RJ Heerhugowaard Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) MRS-aanv. Stolpboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 3046 Heerhugowaard
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1620 1650 MRS-aanv. Kerndatering vervaardiging
1850 1899 MRS-aanv. Uitbreiding met vierkant verbouwing
1860 1860 vervaardiging
Naar boven