Stationsstraat 41, Uithoorn

Inleiding

Voormalig TOILETGEBOUW, behorend bij het stationscomplex in Uithoorn. Het toiletgebouw is gelegen ten noordwesten van het stationsgebouw. Het toiletgebouw is opgetrokken in dezelfde bouwtrant als het stationsgebouw, maar is veel soberder gedetailleerd. De deuren van het toiletgebouw zijn vervangen.

Omschrijving

Klein toiletgebouw op rechthoekig gronplan, bestaande uit een bouwlaag onder een schilddak, in oorsprong gedekt met bruin geglazuurde kruispannen. Het gebouw is opgetrokken in hardgrauwe baksteen boven een uitgemetselde plint met afzaat door middel van een bakstenen rollaag. Het gebouw wordt afgesloten door een houten gootlijst op consoles. Het gebouw bestond uit een opslagruimte en twee toilethokjes, die ieder afzonderlijk van buiten toegankelijk waren. De kleine, rechthoekige vensters hebben bakstenen vensterbanken en bovenaan een strek.

De voorgevel (ZW) heeft een breedte van zeven vensterassen, van links naar rechts gegroepeerd in een reeks van drie, twee en twee vensters.

De linkerzijgevel (NW) is blind.

De achtergevel (NO) heeft een breedte van zeven vensterassen, gegroepeerd in drie koppels van twee. Tussen het tweede en derde koppel van links bevindt zich een rechthoekige deur.

De rechterzijgevel (ZO) heeft een breedte van drie vensterassen, die elk een deur bevatten. In het dakschild is een driehoekige dakkapel aangebracht.

Waardering

Het toiletgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het stationscomplex in Uithoorn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506508
Complexnaam
Station Uithoorn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

STATIONSCOMPLEX in Uithoorn, bestaande uit een stationsgebouw, een vrijstaand toiletgebouw en een perron. Het complex werd gebouwd in 1911 aan de noordoostzijde van de Stationsstraat. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat het toiletgebouwtje. De gebouwen liggen op een iets verhoogd, anno 1995 braakliggend terrein.

Uithoorn ligt langs een van de voormalige Haarlemmermeerlijnen, aangelegd tussen 1900 en 1915 door de Hollandsche Electrische Spoorweg-maatschappij (HESM). In opdracht van de HESM werd een stationsgebouw gebouwd naar een ontwerp, dat op diverse plaatsen in de omgeving werd uitgevoerd. Het basisontwerp, toegepast in Oude Wetering, Leimuiden, Amstelveen, Aarlanderveen en Nieuw-Vennep, werd bij enkele stations uitgebreid met een wachtkamer IIIe klas, namelijk in Roelof Arendsveen, Mijdrecht (spiegelbeeldig-identiek) en Uithoorn. De architect van het ontwerp wordt niet vermeld, maar komt waarschijnlijk uit de omgeving van Berlage. De draaispoorbrug over het Amstel-Drechtkanaal ten behoeve van de Haarlemmermeerlijn werd in dezelfde tijd gebouwd en ligt op enige afstand ten oosten van het stationscomplex.

Complex-omschrijving

In Berlagiaanse trant uitgevoerd stationscomplex, waarbij het voormalige stationsgebouw met de lange gevels evenwijdig langs de Stationsstraat is geprojecteerd en is opgetrokken in een samenstel van één en twee bouwlagen met kapverdieping onder pannen zadel- en schilddaken, met de naam "Uithoorn" in tegeltableau midden op de perrongevel. Het stationsgebouw is aan noord- en westzijde omgeven door een beklinkerd perron, waaraan aan de Nw-zijde het toiletgeobuwtje grenst.

Waardering

Het stationscomplex in Uithoorn is van algemeen belang uit architectuur-historisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van stationsarchitectuur uit de eerste decennia van de 20ste eeuw in Berlagiaanse bouwtrant op het Noordhollandse platteland. Daarnaast is complex van belang uit sociaal-historisch oogpunt als kenmerkend element uit de ontwikkeling van de spoorwegachitectuur tussen 1910-1930. Tevens heeft het stationscomplex ensemblewaarde met de draaispoorbrug over het Amstel-Drechtkanaal.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Toiletgebouw Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stationsstraat 41 1421 AA Uithoorn BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 9159 Uithoorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Naar boven