Wilhelminasingel 82, Maastricht

Inleiding

Eclectisch HERENHUIS in de gesloten wand van de Wilhelminasingel, 1896.

De bouwvergunning werd aangevraagd door architect Jean H. Meyers, tegelijkertijd met de naburige panden 84 en 86.

Omschrijving

Eclectisch HERENHUIS met souterrainverdieping, drie bouwlagen plus zolderverdieping en uitbouw van twee bouwlagen onder plat dwars op de achtergevel, het geheel op een L-vormige plattegrond. In de oksel van achtergevel en uitbouw een serre van één laag. Het hoofdvolume wordt gedekt door een zadeldak met kruispannen, bakgoten op consoles en insteekkap.

Vrijwel symmetrische lijstgevel over drie lagen met drie respectievelijk twee vensterassen. De eerste bouwlaag is geheel gestuct en heeft een geprofileerde plint met diamantkoppen, een schoenschraper, smeedijzeren souterrainvensters, gestucte Florentijnse bogen. Rechthoekige houten paneeldeur met bovenlicht, twee rechthoekige houten T-vensters, hardstenen dorpels.

In de tweede laag een over de hele gevelbreedte doorlopend balkon met een siersmeedijzeren balustrade. Het balkon rust op een viertal consoles, voorzien van rijke stucwerkornamenten met mensenhoofdmotieven. Dit balkon is toegankelijk middels twee rechthoekige, dubbele houten balkondeuren met bovenlicht. De gevel is vanaf de tweede bouwlaag optrokken in witgesausde baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van betegelde venstervulstukken, gestucte composietkapitelen in de venster- en deurlijsten, geprofileerde strekken met gestucte aanzet- en sluitstenen, een dubbele muizetandlijst onder de dorpels van de derde laag uitlopend in stucconsoles met honde- en kattekopmotieven.

In de derde laag een tweetal rechthoekige houten T-vensters. Boven de vensters van de derde laag rondboogfriezen op gestucte dierenhoofdconsoles, een dubbele muizetandlijst onder bakgoot plus consoles.

De gevel wordt bekroond door een lucarne met stucfronton, waarin in een rondboogvormige lijst een dubbele houten balkondeur. Het balkon lijkt te rusten op een (smeedwerk)zuil een gedragen door jongensfiguur op een console. De balkononderzijde is voorzien van een drietal gestucte koppen, het balkon van een siersmeedijzeren balustrade.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling slechts ten dele is bewaard gebleven, zijn onder meer de stucornamenten en marmeren haardlijsten van belang.

Waardering

Het herenhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Meyers, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en de ornamentiek. Het pand is een zeer belangrijk onderdeel van de oostelijke stadsuitbreiding na het slechten van de vestingwerken, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het herenhuis beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is zeer belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien kan men vanwege de bijzondere ornamentiek spreken van een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506699
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilhelminasingel 82 6221 BL Maastricht Wyck Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 2488 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1896 1896 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Meijers, J.H. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven