Wilhelminasingel 69, Maastricht

Inleiding

Eclectisch HERENHUIS, 1907, in de gesloten oostwand van de Wilhelminasingel.

Omschrijving

Herenhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping, gedekt door een mansardedak. Leien in Maasdekking op het dakschild, muldenpannen op de overige dakvlakken.

Bakgoten op stucconsoles. Twee dakkapellen met verticaal ingedeelde rechthoekige houten vensters, horizontale roedeverdeling en houten fronton. Aanbouw van twee lagen onder plat dwars op de achtergevel.

Vrijwel symmetrische ingedeelde voorgevel met een drietal traveeën. In de eerste bouwlaag - waarin een hardstenen plint met kaderornamenten en dorpellijstconsoles, alsmede rustica stucwerk - een rechthoekige houten paneeldeur met afgerond glas-in-lood bovenlicht en twee rechthoekige houten vensters met afgerond bovenlicht. Sluitstenen in sierlijk stucwerk.

De optrek is vanaf de tweede laag uitgevoerd in lichtgetinte baksteen, gemetseld in koppen verband en voorzien van gepleisterde speklagen. Centraal in de tweede bouwlaag een houten erker op consoles, aan weerszijden geflankeerd door afgeronde balkons met smeedijzeren balustrade. De erker heeft afgeronde glas-in-lood bovenlichten. Aan weerszijden houten T-vensters met afgerond bovenlicht en gestucte sluitstenen.

In de derde laag centraal geplaatste dubbele houten balkondeur met afgerond bovenlicht, waarvoor een smeedijzeren balkonbalustrade, die de erker lijkt te bekronen. Aan weerszijden houten T-vensters met afgeronde bovenlichten en balusters onder de dorpellijst. Gestucte venster- en deurlijsten. Gestucte kroonlijst met guirlandes tussen de bakgootconsoles.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van het herenhuis aan de Wilhelminasingel 69 worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het pand is een belangrijk onderdeel van de oostelijke stadsuitbreiding tussen voormalige vesting en het spoorwegstation, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid, ook in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien kan men in regionaal perspectief spreken van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506729
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilhelminasingel 69 6221 BG Maastricht Wyck Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 904 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1907 vervaardiging
Naar boven