Portierswoning Kruisdonk, Maastricht

Inleiding

PORTIERSWONING van het landgoed Kruisdonk, ca. 1900, gebouwd in een door de neo-renaissance en de chaletstijl beïnvloede bouwtrant. Gesitueerd bij de brug over de omringende gracht, aan het begin van de zuidelijke oprijlaan.

Omschrijving

Portierswoning op rechthoekige plattegrond, bestaand uit een bouwvolume met souterrain, één bouwlaag en zolderverdieping onder zadeldak en een volume met souterrain en één bouwlaag onder plat. Zadeldak met leien in Maasdekking, overstekken op consoles. Dakvenster op het achterdakvlak.

Het geheel ligt in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

De woning is opgetrokken op een aanzienlijke breukstenen plint met souterrainvensters, die slechts aan de grachtzijde en in de linker zijgevel te zien is. De optrek bestaat uit donkerbruine, in kruisverband gemetselde baksteen met mergel speklagen. Hardstenen dorpels en deurlijst. Mergel venstertraceringen.

De gevel van het bouwvolume onder zadeldak aan de straatwegzijde telt twee vensterassen en is volledig symmetrisch. Tweemaal twee gekoppelde vensters met recent glas-in-lood, mergeltraceringen, mergellateien, bakstenen strekken met mergel aanzetstenen en hardstenen dorpels. Boven beide vensters een mezzaninovenster in een geprofileerde bakstenen strekkenlijst, bekroond door een kleine insteekkap met chaletoverstek.

In het bouwvolume van één laag onder plat een identiek gekoppeld venster met mergeltraceringen plus een klein, rechthoekig houten venster.

In de linkerzijgevel, onmiddelijk achter het toegangshek, is de rechthoekige houten deur geplaatst, waarin vier verticale glas-in-loodpanelen. Boven de deur een houten luifel in zadeldakvorm op consoles, met leien en chaletoverstek. De deur heeft een hardstenen lijst. In de topgevel een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster met recent glas-in-lood in een mergel lijst met sluitsteen.

Naast de deur een rechthoekig houten zijlicht met rond houten kozijn en hardstenen dorpel.

De achtergevel van het volume onder zadeldak is geheel blind. Dwars op de hoek van deze gevel staat een geel gesausde, halfhoge muur met hardstenen afdekking. In de achtergevel van het bouwvolume onder plat twee kleine, rechthoekige houten vensters. In de zijgevel van laatstgenoemd volume een rechthoekige houten deur met rechthoekig houten zijlicht. In de topgevel boven het platte dak een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster met recent glas-in-lood in een mergel lijst met sluitsteen.

Onmiddelijk naast het pand bevinden zich twee bakstenen hekpijlers met mergel speklagen, bekroning en bolornament waartussen een tijdens de renovatie van 1992-93 geplaatst dubbel smeedijzeren hekwerk.

Waardering

De portierswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, het streekgebonden materiaalgebruik en de ornamentiek. De portierswoning is van belang als belangrijk onderdeel van het landgoed Kruisdonk, vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, van betekenis voor het aanzien van de streek en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de omringende parkaanleg. De portierswoning is in hoge mate gaaf en is van groot belang voor de visuele gaafheid van het landgoed en de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt de portierswoning over een redelijke architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506845
Complexnaam
Kruisdonk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kruisdonk, een landgoed met een landhuis, koetshuis, portierswoning en een landschapspark. Het geheel is gesitueerd op een rechthoekig perceel met afgeschuinde zijde tussen de spoorlijn Maastricht-Heerlen, de autosnelweg A2, Kruisdonk en de Oude Rijksweg.

Omschrijving

Het landhuis is negentiende eeuws en werd in opdracht van de fabrikantenfamilie Regout gebouwd ter plaatse van de Kruismolen van de Meerssener Proosdij. Omstreeks 1900 werd het huis verbouwd en de oude naam Kruismolen werd gewijzigd in Kruisdonk.

De drie bouwwerken op het landgoed werden opgetrokken in eclectische stijl, waarbij rijkelijk gebruik werd gemaakt van streekeigen bouwmaterialen als mergel.

In 1867 werd het park in landschapsstijl aangelegd, waarschijnlijk naar ontwerp van de Belgische tuinarchitect Gindra. Een deel van het plantsoen werd betrokken van het naburige landgoed Vaeshartelt, eveneens eigendom van de Regouts. Door de tuinarchitect Ter Steeg is in 1922 de oostelijke vijver gemaakt.

Het landgoed werd in 1992-1993 gerestaureerd. De portierswoning is gesitueerd aan het begin van de oprijlaan aan de zijde van Kruisdonk, die het koetshuis links passeert en rechtstreeks leidt naar de entree van het landhuis. Op het landgoed bevinden zich bovendien twee stel hekpijlers.

Waardering

Het landgoed Kruisdonk is van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, geografische en typologische ontwikkeling.

Uit architectuurhistorisch oogpunt is het complex van zeer bijzonder belang vanwege de bouwstijl, vanwege de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

Op het gebied van ensemblewaarden is het complex Kruisdonk een essentiëel onderdeel van een reeks landgoederen in Limmel (Bethlehem, Jeruzalem) langs de Meerssenerweg (Petite Suisse), de Oude Rijksweg (Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, Sonnevanck), Kruisdonk (Kruisdonk) en Meerssenhoven (landgoed Meerssenhoven); verder is Kruisdonk van betekenis vanwege de situering in het buitengebied, vanwege de inrichting en voorzieningen van het landgoed, vanwege het belang voor het aanzien voor het Maastrichtse buitengebied en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de bouwlocatie.

Het landgoed kenmerkt zich door een zeer hoge mate van architectonische gaafheid, door de zeer hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en door een zeer groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Bovendien beschikt het landgoed Kruisdonk over een hoge mate van architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kruisdonk 64 6222 PH Maastricht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 4215 Maastricht
I 4217 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1895 1905 vervaardiging
Naar boven