"Ambtenarenwoningen ""Woningzorg""", Maastricht

Inleiding

U-vormige straatwand met 15 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord.

Rolluiken, zonneschermen en incidentele aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vijftien ambtenarenwoningen in een U-vormige straatwand, met diverse woningtypen. Meerssenerweg 319-325 met de woningtypen H1,A,B,I; Prof.Roerschstraat 2-14 met de woningtypen I,B,A,A,A,B,I; Prof.P.Willemstraat 40-46 met de typen H,A,B,I.

De woningen beschikken over verschillende plattegronden: rechthoekig (type A), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de achtergevel (type B), rechthoekig met een uitbouw aan de vrijstaande zijgevel (type H), rechthoekig met twee uitbouwen aan de vrijstaande zijgevel (type H1), driehoekig met een afschuining aan voor- en achtergevel (type I).

De panden hebben twee bouwlagen met souterrain- en zolderverdieping, allen gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. De hoektypen I zijn voorzien van drie vensterassen, de overige woningen van twee.

Dubbele hoekpanden van het type I worden bovendien gekenmerkt door een afgeschuinde, deels in het dak doorlopende hoekpartij met een gecombineerde entree. Het pand van het type H is in de vrijstaande gevel voorzien van een driekante erker, een vensteras en vlechtingen. Het pand H1 heeft twee zijgevelerkers en een geprofileerde schoorsteenaanzet. De voorgevels zijn de H-typen identiek aan die van de typen A en B, zij het dat deze twee laatsten een onderling gespiegelde gevelindeling hebben.

Alle woonhuizen zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevels zijn gemetseld in kettingverband, de vrijstaande zijgevels en de achtergevels in halfsteens verband. Lage plint met rollaag. Hardstenen dorpels.

Geprofileerde rondboogvormige deurlijsten, met meervoudige rollagen.

Vensterstrekken met geprofileerde lijsten. Verticaal siermetselwerk tussen de venster- en deurkozijnen van de eerste en tweede bouwlaag.

Strekken boven de vensters- en deuren in de eerste bouwlaag van de achtergevels. Doorlopende rollaag in de kroonlijst. Diverse achtertuinmuurtjes met ezelsrug.

In tegenstelling tot de voordeuren zijn de overige venster- en deurkozijnen van zowel voor- als achtergevels volledig intact gebleven, inclusief de kleine roedeverdeling. In de voorgevels betreft het: meervoudig gekoppelde, rechthoekige houten kruiskozijnen met vierruits bovenlichten; zowel enkel- als meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; vier- en zesruits vensters; tweeruits deurzijlichten; verticaal gelede dakkapelkozijnen met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten balkondeuren met zijlichten, als geheel voorzien van kleine roedeverdeling; in de achtergevels: meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; rechthoekige houten deuren, deels met drieruits bovenlichten en deels met drieruits bovenlicht één achtruits zijlicht; rechthoekige dubbele houten terrasdeuren met zesruits bovenlicht en zijlichten met vierruits bovenlicht; rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling.

Het geheel wordt gedekt door zadel- en schilddaken met rode Tuiles du Nord. Dakkapellen onder insteekkap, voorzien van kleine klauwstukken.

Uitkragende nokschoorstenen. Nokpionnen.

Tuinmuurtjes van Kunrader steen met scharnierende houten hekwerken, gerenoveerd overeenkomstig het oorspronkelijke ontwerp. In de achtertuinen bevinden zich, op de kruispunten van drie cq. vier percelen gemeenschappelijke houten tuinhuisjes met plat dak cq. tentdak met rode muldenpannen en zinken nokpion.

Waardering

De ambtenarenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

De woningen zijn van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

De woningen beschikken over een hoge mate van architectonische gaafheid en zijn van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506866
Complexnaam
"Ambtenarenwoningen ""Woningzorg"""
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

66 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door de Fa. L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

Complex van 66 wooneenheden in laagbouw, verdeeld over drie onderdelen: een bebouwingscarré met 40 woningen (Meerssenerweg, Scharnerweg, Prof.P.Willemstraat, Prof.Roerschstraat), een U-vormige straatwand met 15 woningen (Meerssenerweg, Prof.Roerschstraat en Prof.P.Willemstraat) en een L-vormige straatwand met 11 woningen (Prof.P.Willemstraat en de Scharnerweg). Het bebouwingscarré bevindt zich aan de oostzijde achter het spoorwegstation, wordt aan de noordzijde geflankeerd door de U-vormige straatwand en aan de oostzijde door de L-vormige wand. Het complex telt een veertiental woningtypen, aangeduid als A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M en N.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord.

Omschrijving

66 ambtenarenwoningen in een drietal straatwanden. Beeldbepalende hoekwoningen met torens en topgevels, rode daken. Gevels opgetrokken in baksteen, gemetseld in ketting- en halfsteens verband.

Topgevelvlechtingen, siermetselwerk. Gewapend betonconstructies. Rode Tuiles du Nord. Tuinmuurtjes van Kunrader steen met houten hekwerken.

Bijgebouwde gemeenschappelijke schuurtjes in de achtertuinen, geplaatst op het kruispunt van drie, vier of zes percelen.

Waardering

Het complex met 66 ambtenarenwoningen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

Het complex is van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement, vanwege de inrichting en voorzieningen van het complexterrein en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het complex beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid, is van importantie vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen en vanwege het belang voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meerssenerweg 319 6224 AJ Maastricht - Ja
Professor Roerschstraat 2 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 4 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 6 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 8 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 10 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 12 6224 CG Maastricht -
Professor Roerschstraat 14 6224 CG Maastricht -
Professor Pieter Willemsstraat 40 6224 CE Maastricht -
Professor Pieter Willemsstraat 42 6224 CE Maastricht -
Professor Pieter Willemsstraat 44 6224 CE Maastricht -
Professor Pieter Willemsstraat 46 6224 CE Maastricht -
Meerssenerweg 321 6224 AJ Maastricht -
Meerssenerweg 323 6224 AJ Maastricht -
Meerssenerweg 325 6224 AJ Maastricht -
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3506 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1921 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Marres, V. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Firma Bredero ; Limburg aannemer / uitvoerder
Sandhövel, W.J. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Bouwvereniging Woningzorg ; Limburg opdrachtgever
Naar boven