Dijkhuizen 17, Ruinerwold

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Bijschuur gebouwd als stookhok, varkensschuur en potstal in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. hoofdzakelijk in een ambachtelijk-traditionele stijl met gebruikmaking van Art Nouveau details.

Omschrijving

Langgerekte schuur in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met tuile du nord pannen. Windveer en schoorsteen. Voorzijde heeft topgevel met twee T-venster met drieruits bovenlicht; in de top een rondvenster. Oostelijke zijgevel met loopdeur met Art Nouveau snijwerk; staldeuren en gietijzeren stalvensters; (vernieuwde) goot op klossen; staafankers. De westgevel heeft enkele deelbare staldeuren en gietijzeren stalvensters. Achtergevel met getoogde baander en een daarboven geplaatst hooiluik met aan weerszijden een getoogd gietijzeren venster; vogelgaten in de top.

Waardering

Bijschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het complex. Gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507379
Complexnaam
Dijkhuizen 17
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij van het herentype, een naastgelegen bijschuur (stookhok, varkenshok en potstal) en een zwaar giet- en smeedijzeren hekwerk als erfafscheiding. Het geheel is gebouwd in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. en is een voorbeeld van de Overgangsarchitectuur waarbij naast renaissancistische motieven vooral Art Nouveau details zijn toegepast. Voor wat betreft het bedrijfsgedeelte is in een meer sobere architectuur gebouwd. Kenmerkende elementen van de erfaanleg zijn het hekwerk, de tuinaanleg met enkele exoten en het deels met klinkers verharde erf (bijvoorbeeld de steeg tussen de schuur en de bijschuur).

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de voor Drenthe bijzondere ontwikkeling van rijke boerderijbouw, vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik en vanwege het oeuvre van een regionaal actief architect alsmede vanwege de ligging in het waardevolle dorpsgezicht. Door compleetheid en gaafheid tevens uniciteitswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dijkhuizen 17 7961 AE Ruinerwold BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 2190 Ruinerwold
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1910 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Otten, G ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven