Loskade 7, Middelburg

Inleiding

Een blok herenhuizen, omstreeks 1905 door C.A. Goethals te Middelburg ontworpen in een naar de Jugendstil en Berlagiaanse stijl verwijzende trant.

Algemeen kenmerkend is het door variatie in goothoogten, gevelvormen, erkers e.d. levendige gevelbeeld.

Omschrijving Het blok bestaat uit vijf aaneen gebouwde woonhuizen van twee bouwlagen en een kaplaag hoog, alle voorzien van een souterrain. Stylistisch vormen de woningen in kozijnvormen, gevelafwerking, detailleringen, dakvormen e.d. een eenheid maar vertonen door variatie in gevelvormen, erkers, uit- en opbouwen en entreepartijen een zeer levendig gevelbeeld. De buitenste woningen van het complex zijn voorzien van torenachtige, uitkragende en verhoogde gevelpartijen, de tussenwoningen zijn voorzien van vlaamse gevels welke de gootlijsten doorbreken. De Jugendstil invloed is met name terug te vinden in de vormgeving van ijzeren onderdelen zoals hekwerken en consoles. Berlagiaanse invloeden vooral in de detaillering van natuurstenen lijsten, blokken, bogen en kolommen.

Algemeen kenmerkend zijn de geheel wit geverfde (gevelschilderwerk van na de Tweede Wereldoorlog), uit baksteen opgetrokken voorgevels; geverfde, natuurstenen details zoals plintonderdelen, blokken, deklijsten, kolommen e.d.. Houten enkel- en drielichtkozijnen veelal getoogd of in rondboogvorm uitgevoerd waarbij met name no. 15 nog de oorspronkelijke roedeverdeling in de bovenramen bezit; smalle muurdammen tussen kozijnen veelal als zuiltje gedetailleerd. Souterrainramen in de plint. Detaillering van natuursteenwerk en houtwerk is vrijwel uniform en karakteristiek voor de ontwerper. De begin- en eindwoning zijn voorzien van uitkragende, torenachtige elementen onder tentdaken en een loggia t.p.v. de verdieping resp. de entree met rijke detaillering aan hekwerken, consoles, kolommen e.d. in Jugendstil resp. berlagiaanse trant; de tussenwoningen iets terughoudender uitgevoerd met accenten als kleinere topgevelpartijen en balkons, entreeluifels en een erker op gedecoreerde houten ondersteuningsconstructies. De zeer sobere zijgevel is uitgevoerd in geel metselwerk met rood voegwerk. De voorgevels afgesloten door een uitkragende gootlijst op kwartronde klosjes. Zadeldaken per pand door een topgevel gescheiden, met voordakschild voorzien van kleine dakkapellen en gedekt met gesmoorde tuile du nord (no. 9 met rode holle pannen), een klein achterschild waarop aansluitend een plat dak tot de achtergevel.

Waardering

Woonblok van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als bijzonder vormgegeven groep woningen en als voorbeeld uit het oeuvre vanontwerper en mr. timmerman Goethals; van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508320
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kanaalfront, gevormd door een reeks aaneengesloten herenhuizen geheel gericht op en ontstaan na de aanleg van spoorlijn en kanaal in 1872. Het geheel is met betrekking tot datering en architectuur in twee hoofdonderdelen te splitsen, te weten: het gedeelte tussen Stationsstraat en Goese Korenmarkt (met uitzondering van no. 1 t/m 5) daterend van rond 1905 en het gedeelte tussen Goese Korenmarkt en Nieuwe Poortstraat, in hoofdzaak daterend van rond 1892.

Omschrijving

De bebouwing Loskade 7 t/m 15a is als één blok rond 1905 door C.A. Goethals te Middelburg ontworpen en gebouwd in een laateclectische stijl waarin invloeden van Berlage en de Jugendstil aanwezig zijn en sluit aan op de in massa en architectuur hiervan afwijkende eclectische bebouwing op de hoek van de Stationsstraat. De hoogte is gemiddeld twee lagen en een kap op een souterrain. Het gedeelte Loskade 17 t/m 43 bestaat uit een stedebouwkundig en stylistisch als eenheid te beschouwen reeks aaneen gebouwde, merendeels individuele herenhuizen. Alle gemiddeld twee lagen en een kaplaag hoog en van no. 17 t/m 35 voorzien van een souterrain. De panden vertonen een sterk eclectische architectuur waarin neo-renaissance elementen domineren in lijstgevels, trapgevels, halsgevels en combinaties van deze. Diverse dakvormen gedekt met (veelal) gesmoorde pannen of leien en voorzien van dakkapellen met schilddaken. Het lijstgevelpand Loskade 45, gebouwd in 1879, vormt de vroegste bebouwing van deze reeks, tot uitdrukking komend in een meer classicistische en daarmee afwijkende architectuur van de overige panden welke dateren uit de jaren 1890 tot ca. 1895.

Waardering

Kanaalfront-bebouwing als geheel van algemeen belang wegens: architectuurhistorische waarden door toepassing van voor de bouwtijd karakteristieke, rijke ornamentiek en materialen; ensemblewaarden door de aanwezige relatie met de ontwikkelingen in dit stadsdeel en het belang voor het aanzien van de stad, dit alles in redelijke gaafheid en goede herkenbaarheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Loskade 7 4331 HV Middelburg Ja
Loskade 9 4331 HV Middelburg
Loskade 11 4331 HV Middelburg
Loskade 13 4331 HV Middelburg
Loskade 15 A 4331 HV Middelburg
Loskade 15 4331 HV Middelburg
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) herenhuizen Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 3954 Middelburg
L 4083 Middelburg
L 3955 Middelburg
L 4264 Middelburg
L 3956 Middelburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Goethals, C.A. ; Zeeland aannemer / uitvoerder
Naar boven