Draaibrug 66, Aardenburg

Inleiding

Dienstwoningen en een wachtlokaal van de Stoomtram Maatschappij Breskens-Maldeghem, gebouwd rond 1893 in ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Object op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog en een zadeldak; aan de achterzijde twee kleine aanbouwtjes; opgetrokken in rode baksteen.

De westelijke langsgevel is een lijstgevel met een middenrisaliet en houten schuiframen, waarvan één met luiken voor de onderramen.

Aan de noordelijke kopgevel bevindt zich bij het voormalige wachtlokaal een houten veranda. In deze gevel voorts twee stel houten stolpdeuren met glasruiten bij de veranda en een houten deur. In de top een houten stolpraam.

De achtergevel is een langsgevel met twee kleine aanbouwtjes met plat enverschillende vensters.

De zuidelijke topgevel heeft een houten venster in de top.

Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen; aan de topgevels overstekken op houten klossen en aan de achtergevel een sobere goot.

Het interieur is niet beoordeeld.

Waardering

Dienstwoningen met wachtlokaal van cultuurhistorische waarde, van algemeen belang als onderdeel van het tramlijn-complex en vanwege gaafheid van met name het exterieur.

509257
Breskens-Maldeghem

Inleiding

Complex van tramremise, woningen en wachtlokaal met woningen van de tramlijn van de Stoomtram Maatschappij Breskens-Maldeghem (België). Deze tramlijn werd in 1887 in gebruik genomen en was de eerste tramlijn in Zeeuwsch-Vlaanderen. Bij het gehucht Draaibrug, dat zijn ontstaan dankt aan de komst van de tram, bevond zich de aftakking naar Sluis.

Omschrijving

Een blok van negen woningen voor het trampersoneel ligt bijna evenwijdig aan de Draaibrugseweg. Ten zuidwesten hiervan bevindt zich het blok met het wachtlokaal en enkele woningen en evenwijdig, ten westen daarvan de tramremise.

Waardering

Als gaaf voorbeeld van dienstgebouwen voor een tramlijn, is het complex van algemeen belang voor de geschiedenis van het openbaar vervoer en van waarde uit cultuurhistorisch oogpunt.

Wachtlokaal Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport oorspronkelijke functie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja