Engweg 34, Driebergen-Rijsenburg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Onderdeel 1:

Omschrijving

Het PARK van de buitenplaats Dennenburg is gesitueerd op twee naast elkaar gelegen kavels, gebaseerd op de middeleeuwse cope-ontginning uit de twaalfde eeuw. In het park zijn een aantal onderdelen of compartimenten te onderscheiden, waarvan het karakter bepaald wordt door structuren die uit verschillende ontwikkelingsstadia stammen. Voor het geheel geldt dat de oorspronkelijke ontginningsstructuur, bepaald door het slotenpatroon, nog steeds aanwezig is. De noordelijke kavel kenmerkt zich door een driedeling waarbij het huis centraal ligt tussen een grote, met bomen omzoomde weide aan de Engwegzijde, en een tweede omzoomde weide, welke door een smalle (deels drooggevallen) sloot doorsneden wordt. De directe omgeving van het huis, op het middelste compartiment, kenmerkt zich door een kleine landschappelijk aangelegde tuin uit 1815 aan de achterzijde, een moestuin met oranjerie ten zuidwesten hiervan, en een deel zonder duidelijke aanlegstructuur even ten noordwesten van het huis waar zich een boerderij en een koetshuis bevinden. Direct voor het huis ligt een grindpad en een gazon. Zowel aan de voor- en achterzijde van het huis is een zichtas geprojecteerd.

De zuidoostelijk kavel, van oorsprong een weide, werd na de bouw van het landhuis in 1728, deels getransformeerd in een sterrebos ter hoogte van het landhuis en een boomgaard ten zuiden hiervan. De oprijlaan, die het totale bezit in twee helften deelt, werd van een dubbele rij bomen (eiken en beuken) voorzien.

In 1815 onderging een groot deel van het park een metamorfose in een landschappelijke stijl. Naar ontwerp van de Zeister tuinarchitect Christiaan George Breitensteyn werd een landschappelijk park aangelegd, waarbij de compartimentenindeling gerespecteerd werd. Breitensteyn's ontwerp behelsde ondermeer een rondwandeling langs de grenzen van het bezit, waarbij op diverse plaatsen zichtlijnen en rustplaatsen werden verwezenlijkt. Daarnaast werd het achterste deel van het zuidoostelijk getransformeerd in een klein landschapspark met slingervijver en diverse inheemse en uitheemse boomsoorten en struiken als beuken, esdoorns, amerikaanse eiken, ceders en rododendrons. De boomgaard bleef voor een deel intact. Ook het compartiment ten noorden van het sterrebos kreeg een landschappelijke aankleding waarin een klein niervormige vijver werd gegraven, waaromheen slingerpaden met uitzichtspunten werden gerealiseeerd. Beide landschappelijke delen zijn geaccidenteerd. Tegelijkertijd werden rond het huis enige, niet nader bekende aanpassingen in de tuin doorgevoerd. Voorzover bekend is het park na 1905 niet meer gewijzigd. Het huidige park verkeert voor een groot deel in een slechte staat en is met name de laatste decennia sterk achteruit gegaan. De daling van het grondwaterpeil heeft in het bijzonder de beukenbomen op het terrein aangetast. Als gevolg hiervan is het sterrenbos nauwelijks als zodanig meer te herkennen. Ook het achterstallige onderhoud heeft veel wildgroei veroorzaakt waardoor de aanlegstructuur in veel gevallen aanmerkelijk vervaagt is. Toch biedt het park voldoende elementen van hoge kwaliteit dat bescherming op zijn plaats geacht mag worden. Het terrein rond het huis is in tegenstelling tot de hierboven genoemde delen goed onderhouden. De tuin aan de achterzijde van het landhuis is in landschappelijke stijl aangelegd, waar een belangrijke zichtas doorheen loopt. Het gazon is door struiken en bomen omzoomd wat de dieptewerking versterkt. De plaatsing van solitaire bomen en/of struiken in het gazon, waaronder een indrukwekkende treurbeuk achter op het grasveld, geven de indruk van een coulissenlandschap.

Waardering

Het park van de buitenplaats Dennenburg is van grote cultuurhistorische waarde vanwege de lange ontwikkelingsgeschiedenis, beginnend met de middeleeuwse ontginning tot aan de laatste, negentiende eeuwse landschappelijke veranderingen, die elk hun eigen karakter aan het gebied hebben toegevoegd. Tevens is het park van tuinarchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van twee karakteristieke tuinstijlen, tot uiting komend in het sterrenbos als exponent van een formele aanleg en de landschappelijke elementen als voorbeeld van een vroege negentiende eeuwse landschapsstijl. Voorts van ensemblewaarde in relatie met het landhuis en het omringende gebied, waarbij het verlengde van de oprijlaan, thans bekend als de Hogesteeg, oorspronkelijk onderdeel vormde van genoemde oprijlaan.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509758
Complexnaam
Dennenburg
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

De geschiedenis van de buitenplaats Dennenburg gaat terug tot het jaar 1642 toen Pieter Uit den Boogaard enkele kavels grond van de Staten van Utrecht kocht, er een boerderij liet bouwen die omgracht werd en de naam Dennenburg kreeg. Op een nabij gelegen kavel bouwde hij in 1660 een eveneens omgrachte boerderij die de naam De Hoeve kreeg. De aanleg volgde de percelering van de twaalfde eeuwse opstrekkende ontginning vanaf de Langbroekerwetering als ontginningsbasis. Langs de zuidgrens van laatst genoemde kavel liep een schaapsdrift. De drift werd aan beide zijde met bomen beplant en fungeerde als oprijlaan die tot aan de huidige Hoofdstraat liep. In 1699 werd De Hoeve formeel bij Dennenburg gevoegd, waarna deze in 1728 werd afgebroken en vervangen door een landhuis.

Omschrijving

De hoofdstructuur van de BUITENPLAATS DENNENBURG bestaat uit drie compartimenten en stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, waarbij het middelste deel als boerenerf fungeerde. De boerderij werd in 1728 afgebroken en er verrees nagenoeg op dezelfde plek een landhuis, waaromheen een inmiddels verdwenen formele tuin werd aangelegd. De overige compartimenten werden ongemoeid gelaten en behielden hun weidefunctie. Opdrachtgever tot de bouw van het landhuis was Joseph Elias van der Meulen, heer van Maarssenbroek. Naast het landhuis werd een nieuwe boerderij gebouwd, waarbij de oude kruisvensters van de boerderij De Hoeve werden hergebruikt. In 1774 werd een deel van het naast gelegen landgoed Broekbergen aangekocht waarmee het totale bezit 130 hectare groot was geworden. De oprijlaan doorsneed nu het totale bezit. In 1745 werd in het zuidelijk deel een sterrenbos aangelegd, terwijl vóór het huis een formele, Frans-classicistische tuin werd aangelegd.

Na de Franse overheersing werd het landgoed in 1815 vernieuwd en kreeg voor een deel een aankleding in een landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Christiaan George Breitensteyn uit Zeist, leerling van J.D. Zocher sr. Vanaf het landhuis werd een rondwandeling langs de grenzen van het park ontworpen met op diversen plaatsen rust- en uitzichtpunten. In het zuidoostelijk deel werd een slingervijver gegraven, terwijl een aantal bestaande kavelsloten werden aangepast en in het ontwerp werd geïntegreerd. Breitensteyn liet de oprijlaan -die het bezit in twee gelijke helften verdeelde- ongemoeid, waardoor het landschapspark een meer besloten karakter heeft gekregen. Ook het sterrenbos bleef intact.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden grote delen van het bezit verkaveld en verkocht totdat het uiteindelijk tot 18 hectare was gereduceerd. In 1890 werd het oude landhuis afgebroken en vervangen door een nieuw huis. Ook werden een koetshuis, oranjerie en een aantal dienstwoningen op het terrein gebouwd.

In 1905 werd het nieuwe landhuis naar ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes uitgebreid met een woonkeuken en werden tegen de voor- en achtergevel gietijzeren serres gezet. In deze periode werden ook enkele, niet nader bekende wijzigingen in het park doorgevoerd.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de buitenplaats mede als gevolg van achterstallig onderhoud achteruit. De bomen, met name de beuken, hebben vooral door de verlaging van het grondwaterpeil te lijden gehad, waardoor het sterrenbos nauwelijks meer als zodanig te herkennen is. Ook de slingervijver en de kavelsloten in het noordelijk deel van het park zijn vrijwel geheel drooggevallen. De buitenplaats Dennenburg omvat de onderstaande complexonderdelen:

1. park met achttiende eeuwse formele aanleg en negentiende eeuwse landschappelijke parkaanleg

2. landhuis

3. twee paar hekpijlers

4. boerderij

5. koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met aangebouwde wasplaats

6. oranjerie met kas

7. tuinschuur

8. moestuinmuur met muurkas

Op de bij de bescherming behorende kaart staan de complexonderdelen aangegeven.

Waardering

De buitenplaats Dennenburg is van cultuurhistorische waarde vanwege de rijke ontwikkelingsgeschiedenis, alsmede van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch gegroeid parkaanleg met elementen uit de formele en landschappelijke tuinstijl. Ook van ensemblewaarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande en van belang in relatie met het omringende gebied, waarbij met name de zichtas tussen de Engweg en Hogesteeg een historisch verbindend element vormt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Engweg 34 3972 JH Driebergen-Rijsenburg BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Formele tuin
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 87 Driebergen-Rijsenburg
C 1022 Driebergen-Rijsenburg
C 107 Driebergen-Rijsenburg
C 92 Driebergen-Rijsenburg
C 108 Driebergen-Rijsenburg
C 1019 Driebergen-Rijsenburg
C 1018 Driebergen-Rijsenburg
C 929 Driebergen-Rijsenburg
C 121 Driebergen-Rijsenburg
C 1020 Driebergen-Rijsenburg
C 91 Driebergen-Rijsenburg
C 86 Driebergen-Rijsenburg
C 931 Driebergen-Rijsenburg
C 89 Driebergen-Rijsenburg
C 90 Driebergen-Rijsenburg
C 120 Driebergen-Rijsenburg
C 85 Driebergen-Rijsenburg
C 930 Driebergen-Rijsenburg
C 118 Driebergen-Rijsenburg
C 83 Driebergen-Rijsenburg
C 95 Driebergen-Rijsenburg
C 109 Driebergen-Rijsenburg
C 1017 Driebergen-Rijsenburg
C 84 Driebergen-Rijsenburg
C 917 Driebergen-Rijsenburg
C 914 Driebergen-Rijsenburg
C 122 Driebergen-Rijsenburg
C 119 Driebergen-Rijsenburg
C 123 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1745 1745 aanleg sterrebos vervaardiging
1815 1815 aanleg landschapspark verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Breitensteyn, C.G. ; Utrecht tuinarchitect / landschapsarchitect
Naar boven