Heidestein, Driebergen-Rijsenburg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Heidestein complexonderdeel 1

Omschrijving

Een in 1915 gebouwde SCHUUR MET HOOIBERG naar ontwerp van de gebroeders Fukkink van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met kruispannen gedekt afgeplat en overstekend zadeldak. De dakschilden hebben aan de korte zijden een overstek terwijl aan de lange zijden een forse bakgoot op schoren is aangebracht. Aan de voorzijde (zuidzijde) is op het afgeplatte dak een zinken tentdak ten behoeve van de hooiberg gezet, dat door een zinken piron bekroond wordt. De vier roeden waarlangs het tentdak omhoog geschoven kon worden zijn niet meer aanwezig.

De uit baksteen opgetrokken gevels hebben in de zijgevels ijzeren getoogde stalvensters met roedenindeling en twee opgeklampte houten deuren. Boven de deuren bevindt zich een betonnen latei. Tegen de westgevel is een kleine aanbouw onder een plat dak gezet.

De voorgevel is symmetrische ingedeeld, met een in het midden geplaatste dubbele, houten opgeklampte deur waarboven een brede betonnen latei is gezet. Hierboven is ter breedte van het tentdak een houten beschot aangebracht bestaande uit verticale messing en groef planken dat door een rondvenster geflankeerd wordt. Aan weerszijden van de dubbele deur is een rondboogvenster geplaatst en op de gevelhoeken bevindt zich een houten deur onder een betonnen latei. In de achtergevel is aan weerszijden van de dubbele deur een getoogd stalvenster geplaatst. Boven de betonnen latei van de dubbele deur bevindt zich een getoogd boogveld, met gebosseerde cementinvulling. Hierboven bevinden zich twee rondvensters.

Waardering

De schuur met hooiberg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde in relatie tot de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied Heidestein.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509772
Complexnaam
Heidestein
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

De gronden van het landgoed Heidestein behoorden tot 1894 bij het landgoed Bornia. Jonkheer Taets van Amerongen verwierf de grond in 1894 en liet in 1906 een huis bouwen, dat werd verhuurd aan F.J.H. de Wetstein Pfister, voormalig directeur van de Indische Cultuurmaatschappij in Nederlands-Indië. In 1908 werd het landgoed door hem gekocht. Nadat hij ook de aangrenzende percelen van de familie Thurkow en landbouwer Van Dijk had aangekocht begon hij met de uitvoering van zijn plannen voor het landgoed Heidestein, dat inmiddels een omvang van 145 hectare had bereikt. Hij liet in 1910 vijvers graven en legde als onderdeel van een werkgelegenheidsproject een golfbaan met 11 holes aan. Hier oefenden de leden van de golfclub `De Pan' voordat zij in 1927 verhuisden naar De Bilt. De waterpartijen werden verbonden door een beekachtig kanaal van ongeveer een kilometer lengte. De aarde die vrijkwam bij het graven van de grote vijver resulteerde in een zandwal langs de rechteroever die doorgraven werd door drie tunnels. Op de wal langs de rechteroever is tussen 1906 en 1927 een theehuis met ijskelder gebouwd. De ijskelder kreeg een middeleeuwse bouwtrant met kantelen, het theehuis werd in chaletstijl opgetrokken. Ten behoeve van het vervoer van zand en hout is omstreeks 1915 een spoorlijntje aangelegd, dat later ook voor recreatieve doeleinden werd gebruikt. Een betonnen perronwand ten noorden van de Arnhemse Bovenweg herinnert nog aan dit spoorlijntje. De Wetstein Pfister maakte veel gebruik van beton als bouwmateriaal. De bruggen, tunnels en schuren zijn daarvan het resultaat. Ook werden een nieuwe portierswoning (Heidestein 5) en landhuis (Heidestein 6, 7) gebouwd. In 1926, na het overlijden van de heer en mevrouw De Wetstijn Pfister werd het landgoed gesplitst in Groot Heidestein en Klein Heidestein. Het oude, door Taets van Amerongen gebouwde landhuis brandde nadat het door het Nederlandse leger gevorderd was, in 1939 af. In 1974 kwam Groot Heidestein onder het beheer van de Stichting Het Utrechts Landschap. Het gebied vormt nog steeds één van de grotere ensembles binnen de Utrechtse Heuvelrug.

Op het complex zijn de volgende bouwwerken gelegen die niet zijn beschermd: het landhuis uit 1921 met dienstwoning en garage; een tuinmanswoning in Zwitserse stijl met koude bakken en tuinmuren; een tennishuisje; een houten tuinhuisje in Zwitserse stijl; een zwembad met badhokjes, pomphuis en paviljoen; een machinehuis en een houtbewerkingsloods. Deze laatste vormt bouwkundig één geheel met de naastgelegen woning voor de opzichter, welke buiten het complex is gelegen. Buiten het complex gelegen, maar oorspronkelijk wel tot de buitenplaats behorend zijn een woning in Zwitserse stijl (Heidestein 4) en de genoemde opzichterswoning (Heidestein 1).

Complexomschrijving

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS GROOT EN KLEIN HEIDESTEIN is gelegen aan de Arnhemse Bovenweg, en grenst aan de gemeente Zeist (het verlengde van de Breullaan) en het landgoed Bornia. Het deel van het complex Klein Heidestein wordt begrensd door de kadastrale grens van het perceel 1462. Het aansluitende deel van Groot Heidestein waar zich de vijver bevindt, wordt begrensd door de twee lanen die om de vijver lopen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. schuur met hooiberg

2. schuur

3. schuur

4. schaapskooi

5. dienstwoning met poort

6. garage met werkplaats

7. aanleg

8. ijskelder, waterreservoir en tuinhuis

9. drie tunnels

10. brug

11. brug

Waardering

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS GROOT EN KLEIN HEIDESTEIN is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis, alsmede van architectuurhistorisch belang vanwege de verschillende ensembles met bijbehorende bouwtypologisch en architectuurhistorisch van belang zijnde objecten. Tenslotte is het van ensemblewaarde als één van de grotere landgoederen binnen de Utrechtse Heuvelrug.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heidestein 5 3971 ND Driebergen-Rijsenburg BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) met hooiberg op dak (niet meer functionerend) Halleschuur
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1462 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1914 vervaardiging
1914 1920 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Fukkink, gebr. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Wetstein Pfister, F.J .H. de ; Utrecht opdrachtgever
Naar boven