Kasteelweg 21, Obbicht

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. voorterrein b. huiseiland c. middeneiland d. oosteiland e. terrein tussen de Molensloot en de Kingbeek ad a.: het voorterrein is zeer klein en ligt tussen het huiseiland en de weg; de inrichting is van recente datum; langs de korte oprit staan jonge leilinden ter vervanging van oude uitgegroeide exemplaren; verder jonge walnoten in grasveldjes links en rechts van de oprit; langs de weg een jonge taxushaag. ad b.: midden op het huiseiland ligt streng symmetrisch het complex van hoofdgebouw en bouwhuizen (zie onder 3); het eiland is aan alle zijden van de gracht gescheiden door een keermuur (zie onder 5), die in wezen waarschijnlijk laat-middeleeuws is; verder geen sporen van een oudere tuininrichting. ad c.: het middeneiland is even oud en heeft ongeveer dezelfde afmeting en vorm als het huiseiland, waarmee het via een brug (zie onder 4) verbonden is; het eiland draagt nog duidelijk de sporen van een 19e eeuwse landschappelijke aanleg: een centraal grasveld met eromheen een singelbeplanting, waarin nog vele oude solitairbomen. Waarschijnlijk was op dit eiland in de 18e eeuw een moestuin ingericht. ad d.: het oosteiland is waarschijnlijk in de 18e eeuw ontstaan en is groter (meer langgerekt) dan de andere twee; de gracht eromheen is veel breder en kan als visvijver gezien worden; tussen het oostelijke grachtdeel en de beek ligt een zeer smalle strook grond met gras; langs de noordzijde van de gracht loopt een pad, dat aan beide zijden beplant is met oude eiken in enkele rijen; verder is er een symmetrisch graspadenkruis (ook op oude kaarten te zien als tracée); in de vakken staat jong bos, dat in de jaren 80 geplant is. Aan het zuidelijke einde van het noord-zuid pad staan bij de dam over de gracht links en rechts twee zeer oude, grote platanen (XIXa?); zij markeren de overgang naar het terrein tussen de Molensloot en de Kingbeek. Het oosteiland is met het middeneiland verbonden door een dam; ook ligt er een dam aan het noordeinde van het noord-zuid pad; dit is de verbinding met de er dwars op staande eikenlaan. ad e.: het genoemde noord-zuid pad loopt als middenas door in het terrein langs de beek ten zuiden van het oosteiland; het is een langwerpig terrein, in het oosten langs de beek verwilderd, heel vaag is het middenpad nog herkenbaar; de oudste topografische kaart (1842),en de kaart van Tranchot (ca. 1803-1813) laten een parkachtige aanleg zien met een lanenstelsel.

Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510147
Complexnaam
Obbicht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS OBBICHT

Omschrijving complex: De buitenplaats Obbicht wordt gekenmerkt door de streng doorgevoerde symmetrie om een centrale as in de aanleg van zowel het park (met name de grachten) als het ensemble van de gebouwen; het terrein wordt gevormd door drie achter elkaar liggende omgrachte rechthoekige eilanden, waarvan de meest oostelijke iets breder is dan de andere twee, die waarschijnlijk 16e eeuws of ouder zijn; het oosteiland is pas in de tweede helft van de 18e eeuw gemaakt door het graven van een zeer brede gracht in het broekland in het dal van de Kingbeek. Oók tot het complexgebied wordt gerekend het terrein begrensd door de zogenaamde Molensloot of -beek en de Kingbeek en in het zuiden door een wal. Op het westelijke eiland, dat nagenoeg vierkant is, ligt het complex van huis en bijgebouwen, dat uit 1780 dateert; globaal gezien heeft het buitenplaatscomplex een L-plattegrond; het ligt ten zuiden van het dorp Obbicht op de oostoever van de Maas. Het complex wordt aan de westzijde begrensd door de weg van Obbicht naar Nattenhoven, aan de noordkant door woon- en recreatiegebied van derden, ten oosten door de Kingbeek en aan de zuidkant door boomgaarden van derden. De historische buitenplaats Obbicht omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3), BRUGGEN (4), MUREN (5), HEKKEN (6) en ORNAMENT (7).

Binnen het complexgebied bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het zwembad, het nieuwe plaveisel op het voorplein, enige nieuwe beeldhouwwerken en ornamenten (waaronder wapensteen).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteelweg 21 6125 RG Obbicht Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 65 Obbicht en Papenhoven
D 48 Obbicht en Papenhoven
D 224 Obbicht en Papenhoven
D 39 Obbicht en Papenhoven
D 47 Obbicht en Papenhoven
D 240 Obbicht en Papenhoven
D 288 Obbicht en Papenhoven
D 287 Obbicht en Papenhoven
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1850 vervaardiging
Naar boven