Pavia, Zeist

Omschrijving complexonderdeel 3

Een over de slingervijver gelegen BRUG met smeedijzeren hekwerken die tussen vier houten pijlers op uitkragende basement zijn gezet. De houten pijlers hebben een vierkante grondvorm. Elke zijde van de pijler heeft een gelijke invulling/decoratie bestaande uit een verdiept liggend paneel of casement waarop een ruitmotief is gezet. De pijlers worden afgesloten door een geprofileerde lijst waarboven een dekplaat is bevestigd. De smeedijzeren hekwerken zijn opgebouwd uit drie regels, twee aan de bovenzijde en één aan de onderzijde, die met de pijlers verbonden zijn. Tussen de regels zijn ruit- en krulvormige elementen gezet. De vernieuwde vloer van de brug bestaat uit planken.

Waardering complexonderdeel 3

De brug is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bijzonder bouwtype alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Pavia.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510205
Complexnaam
Pavia
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

Het op de hoek van de Laan van Beek en Royen en Arnhemse bovenweg gelegen terrein waarop de buitenplaats Pavia is aangelegd, behoorde sinds 1825 bij de buitenplaats Hoog Beek en Royen, dat in het bezit was van de heer A. Voombergh. In de jaren zestig van de negentiende eeuw werd het bosrijke gebied van Hoog Beek en Royen afgescheiden. Enkele laanstructuren in de huidige aanleg wijzen nog op deze binding met genoemde buitenplaats. Na de dood in 1851 van Voombergh werd met de bouw van het landhuis begonnen. Opdrachtgever was de schoonzoon van Voombergh, mr. M.Ch.H. ridder Pauw van Wieldrecht. Rond het huis werd een landschappelijk park aangelegd, ondermeer met een slingervijver naar ontwerp van J. Copijn. Ten noorden van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis. Dit object valt buiten de bescherming.

Omschrijving complex

Het te beschermen complex van de BUITENPLAATS PAVIA uit 1863 bestaat uit een landhuis, duiventoren, brug en parkaanleg en wordt ingesloten door de Laan van Beek en Royen in het westen, de Arnhemse bovenweg in het zuiden, de Prinses Beatrixlaan in het oosten en het Zeister Bos in het noorden. De bescherming richt zich naast de hierboven genoemde objecten op de volgende kadastrale percelen: sectie E de nrs. 1451 en 2597.

Het complex `Pavia' omvat de volgende objecten:

1. het landhuis(ZT276)

2. de duiventil annex kippenverblijf (ZT276A)

3. een brug over de slingervijver (ZT276B)

4. het landschapspark (ZT276C)

Waardering complex

Het complex van de buitenplaats Pavia is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de eeuwse buitenplaats, waarbij hoofdgebouw, bijgebouwen en parkaanleg redelijk ongeschonden zijn overgebleven. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voetgangersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Laan van Beek en Royen 45 3701 AK Zeist links van het hoofdgebouw BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 2792 Zeist
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
Naar boven