Doopsgezinde Vermaning, Hippolytushoef

Inleiding

In de kern van Hippolytushoef gelegen vrijstaande VERMANING, gesitueerd aan een smalle steeg. De kerk dateert volgens de gevelsteen uit 1861. De kleine vensters in de voorgevel hebben smeedijzeren voorzetroosters uit de jaren '50 van de 20ste eeuw. De kerk wordt van de straat gescheiden door een voortuin met een smeedijzeren hekwerk als erfafscheiding. Het orgel dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

N.B. De aanbouw aan de achtergevel valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd kerkgebouw met een diepte van vijf traveeën en een hoogte van één bouwlaag onder een tussen twee kopgevels verzonken zadeldak, gedekt met platte Friese pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Vermaningssteeg. De oorspronkelijke houten kapconstructie met verticaal beschot en ijzeren Polonceauspanten is nog intact.

Het muurwerk is opgetrokken in bruine baksteen, deels gepleisterd, boven een uitgemetselde plint. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een spitsboogvenster met stompe punt, houten kozijn met stijl- en regelwerk en gebrandschilderde glas-in-lood-ramen. De vensters (van het schip) rusten op een rondomlopende waterlijst.

De gepleisterde voorgevel (W) is voorzien van diepe snijvoegen, ter imitatie van natuursteen. De gevel heeft een risalerende middenpartij met de ingang, bestaande uit een zware houten dubbele deur, en daarboven een groot venster. De middenpartij wordt bekroond door een nokpinakel. Naast de ingang is een hardstenen gedenksteen aangebracht met de tekst "Ao 1861 4 Sept. Is de eerste Steen van dit Gebouw gelegd Door Nicolaas Pott Lz. Kleinzoon des Leeraars". Aan weerszijden van de middenpartij bevindt zich op de begane grond een vensteras met een klein venster met stompe spitsboog en ijzeren voorzetrooster. Boven deze vensters is een waterlijst aangebracht, die doorloopt over de zijgevels en achtergevel. De voorgevel wordt afgesloten door een getrapt fries in de vorm van een tandlijst. De ezelsruggen zijn bekleed met zink.

De rechterzijgevel (Z) heeft een breedte van vijf vensterassen, elk met een venster. De vensters rusten op genoemde waterlijst. De gevel wordt afgesloten door een bakgoot, in oorsprong een houten bakgoot, op ijzeren gootklampen.

De linkerzijgevel (N) heeft een zelfde opbouw en indeling als de rechterzijgevel. Alleen de uitgemetselde plint is aan deze zijde voorzien van een pleisterlaag.

De achtergevel (O) is blind. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar. De gevel wordt afgesloten door windveren en een ezelsrug, bekleed met zink.

Het interieur is nog merendeels intact. Aan de westzijde van de kerk, bij de ingang, bevindt zich een voorruimte met een diepte van één travee. Na binnenkomst bevinden zich aan weerszijden van een gang een kleine kamer en aan de noordzijde bevindt zich tevens de opgang naar de galerij. Het orgel op de galerij valt eveneens onder de bescherming. Het houtwerk van het orgel is voorzien van neo-gotische motieven, zoals de driepasbogen en dubbele spitsbogen in de borstwering en de pinakels op de top. Voorts bevat het interieur de oorspronkelijke paneeldeuren, houten kerkbanken en de zeshoekige houten preekstoel met luifel.

De erfafscheiding vindt plaats door een smeedijzeren hekwerk met spijlen. De toegangspijlers van het hek worden bekroond door pijnappels.

Waardering

Het kerkgebouw met bijbehorend hekwerk is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Doopsgezinde Vermaning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510388
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vermaningsteeg 7 1777 CN Hippolytushoef Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Vermaning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 6401 Wieringen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1861 1861 vervaardiging
Naar boven