Meyma, Rasquert

Omschrijving

VILLABOERDERIJ ontworpen in 1924 door W. Reitsema in een regionale Amsterdamse Schoolstijl, gebouwd in 1926 en oorspronkelijk daterend uit 1802. Boerderij bestaat uit een VILLA uit 1926 die door middel van een platte HALS uit 1926 verbonden wordt met een HOOFDSCHUUR uit 1802 die aan westzijde een aangebouwde BIJSCHUUR uit 1802 heeft.

Twee bouwlagen hoge VILLA op rechthoekige plattegrond is opgemetseld van bruinrode baksteen en wordt gedekt door een schilddak van grijze leien in Rijndekking. Dak heeft brede overstek met mastgoot en op beide hoeknokken een gemetselde schoorsteen met gedecoreerde kap. Gevels hebben trasraam van gesinterde bruinrode baksteen; ter hoogte van eerste verdieping vier gevelbanden van dezelfde steen; onder dakoverstek gevelband van siermetselwerk. Vensters zijn rechthoekig en verticaal, hebben betonnen onderdorpels en worden beëindigd door een rollaag; vensters op begane grond zijn groter dan die op eerste verdieping. Entree bevindt zich in portiek in oostgevel; houten voordeur gedecoreerd in de stijl van de Art Deco met gekleurd glas heeft aan weerszijden een langgerekt zijlicht met gekleurd glas-in-lood; boven voordeur en zijlicht een betonnen luifel ondersteund door twee rechthoekige pilasters van baksteen die een portiek vormen; voordeur heeft hoge stoep van granito met aan weerszijden een muurtje van baksteen. Naast voordeur een venster; op eerste verdieping vijf vensters. Voorgevel, noordgevel, heeft op begane grond drie vensters en op eerste verdieping twee vensters met een gezamenlijke uitstekende latei van grindbeton langs de onderdorpels en een kleine driezijdige erker ondersteund door twee getrapte consoles van baksteen; onder twee vensters met grindbetonnen latei een zandstenen gevelsteen met de naam 'MEYMA'; muurwerk van voorgevel is op westelijke hoek doorgetrokken. Westgevel heeft een grote driezijdige erker met erboven een balkon met een gedecoreerde, opengewerkte borstwering opgemetseld van baksteen; balkon heeft een dubbele deur met venster en aan weerszijden een venster; naast erker een venster en daarboven twee dezelfde vensters met grindbetonnen latei als op eerste verdieping van voorgevel. Achtergevel, zuidgevel, heeft aan westzijde, naast erker, een deur met venster en bakstenen stoep; op eerste verdieping twee vensters en een deur met venster; tussen vensters en balkondeur een gevelsteen van oude voorhuis (zie Inleiding op complexomschrijving).

Onderkelderde HALS is eveneens opgemetseld van bruinrode baksteen en heeft trasraam van gesinterde bruinrode steen; hals wordt gedekt door een plat dak, waarop een balkon is aangebracht; balkon heeft borstwering van siermetselwerk. Westgevel heeft twee vensters met daaronder twee keldervensters; naast twee vensters een smal verticaal venster. Oostgevel heeft een venster.

HOOFDSCHUUR is geheel opgemetseld van rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak van golfplaten, oorspronkelijk riet, met in beide hoeknokken een uilenbord. Westgevel heeft op noordelijke hoek een krimp van bruinrode baksteen die in 1926 is aangebracht en waarin zich de tweede ingang voor het woongedeelte bevindt; een houten deur met in bovenste deel glas heeft aan weerszijden een pilaster van siermetselwerk die een betonnen luifel dragen. Voorgevel, noordgevel, heeft een nieuwe bakgoot, drie verticale vensters en twee opgeklampte deuren, waarvan één met bovenlicht. Oostgevel heeft zeven kleine stalvensters met gietijzeren roeden en een gepleisterde plint. Achtergevel, zuidgevel, heeft gesinterde trasraam en op hoeken en verticaal element van baksteen; muurwerk op oostelijke hoek is vernieuwd. In achtergevel drie schuurdeuren: een niet-originele schuifdeur en twee dubbele opgeklampte staldeuren met horizontaal bovenlicht; tussen schuurdeuren in totaal vier zesruitsvensters; boven middelste twee vensters een klein vierruitsvenster. Tussen hoofd- en bijschuur klein verbindingsstuk met schuin dak.

BIJSCHUUR is eveneens geheel opgemetseld van rode baksteen en wordt gedekt door een afgewolfd schilddak met uilenborden. Achtergevel, zuidgevel, heeft op gevelhoeken een verticaal element van baksteen en in westelijke gevelhoek gevlochten metselwerk; in achtergevel een grote dubbele opgeklampte schuurdeur, een kleinere opgeklampte deur en vier zesruitsvensters. In westgevel kleine stalvensters. Noordgevel heeft twee zesruitsvensters en twee kleinere vierruits vensters.

INTERIEUR van zowel het woon- als het schuurgedeelte is wat de indeling betreft grotendeels gaaf. Villa heeft hal met fraai gedecoreerde trap, grijs marmeren platen op de vloer en originele deuren en plafond. Hoofdschuur heeft zeven vakken met originele gebinten en sporenkap; langs westzijde een originele koeienstal met houten boxen en middenachter een originele paardenstal. Bijschuur heeft vijf vakken met originele gebinten en sporenkap.

Waardering

Villaboerderij van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een villaboerderij uit de jaren twintig van de twintigste eeuw met een ouder schuurgedeelte in de provincie Groningen

-als goede representant van het oeuvre van W. Reitsema

-vanwege de fraaie vormgeving en ornamentiek van het voorhuis

-vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

-vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510797
Complexnaam
Meyma
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit VILLABOERDERIJ `Meyma' en SIERTUIN die in relatie staan tot de naastgelegen renteniersvilla Meymaweg 2 (rijksmonumentnummer 8585). Naar een ontwerp van W. Reitsema, architect uit Leens, werd in 1926 voor de eigenaar van de bestaande boerderij Meyma uit 1802, de familie Doornbosch, een villa gebouwd met hals ter vervanging van het oude voorhuis met hals. De hoofdschuur met aangebouwde bijschuur daterend uit 1802 en het vrijstaande koetshuis daterend van ongeveer 1900 bleven gehandhaafd. Ook de vrijstaande bijschuur bleef bestaan, maar werd in 1987 gesloopt. Het koetshuis komt echter wegens zeer slechte staat niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Reitsema ontwierp een villa in een regionale Amsterdamse School stijl. In de achtergevel van de villa werd de gevelsteen van het oude voorhuis met het jaartal 1802 ingemetseld. De hals en het interieur van het voorste deel van de hoofdschuur, waar zich de keuken, karnhuis en melkkamer bevonden, werden eveneens door Reitsema vernieuwd. Ten tijde van de bouw van het nieuwe voorhuis, in 1926, ontwierp waarschijnlijk de firma Vroom uit Glimmen een tuin in landschapsstijl voor zowel de boerderij als de naastgelegen renteniersvilla.

Het boerderijcomplex ligt aan de rand van de wierde van het dorp Rasquert, vermoedelijk op een voormalig borgterrein. Boerderij, rentenierswoning en landschapstuin vormen een langgerekte groene strook die de wierdebebouwing aan de zuidkant van het omliggende, open landschap afsluit.

Waardering

Villaboerderij en siertuin van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een complex van boerderij, renteniersvilla en gezamenlijke siertuin in de provincie Groningen

-als goede representant van het oeuvre van W. Reitsema

-vanwege de fraaie vormgeving van het voorhuis en de tuin

-vanwege de hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex

-vanwege de beelbepalende ligging van het complex in het dorp Rasquert

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meijmaweg 4 9955 VD Rasquert Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 782 Baflo
C 438 Baflo
C 665 Baflo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1802 1802 Schuren vervaardiging
1926 1926 Voorhuis en hals verbouwing
Naar boven