H.H. Petrus en Paulus, Reeuwijk
Inleiding
Aan Petrus en Paulus gewijde KRUISKERK in neogotische trant naar ontwerp van E.J. Margry uit 1889-90.
Margry die zich onderscheiden door een sterke polychromie en een overdaad aan details. In 1933 verving het huidige Heilig Hart altaar het oorspronkelijke Maria altaar. De opbouw van het hoofdaltaar en het Jozefaltaar werden in de jaren zeventig verwijderd. Rond die tijd is tevens het podium in het koor gebouwd met daarop een nieuw altaar, waar later wederom een nieuw altaar voor is gezet.
De kruiswegstatie op de gepleisterde zijwanden is in 1938 door Herman Walstra geschilderd, de schildering in de westelijke zijkapel van het koor in 1935. De banken in de kerk zijn net voor of na de tweede wereldoorlog in de kerk geplaatst. Daarbij is het bankenplan iets uitgebreid; het transept en de zijkapellen werden als zijbeuken bij de kerk getrokken. Ook het glas-in-lood van de kerk is vernieuwd in die periode.
Omschrijving
De kruiskerk is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met grijze leien in maasdekking, waarop onder de nok oorspronkelijk siermotieven waren aangebracht. Voor het schip staat een smallere vierkante toren met een achtkantige lantaarn, waarin zich het ingangsportaal bevindt. Oostelijk van de toren de vijfzijdige doopkapel, westelijk een traptorentje op achthoekige grondslag. In de zuidelijke oksels van het transept en het schip lagere ingangsportalen en kapellen onder tentdaken. Aan de noordkant wordt het koor afgesloten door een driezijdige absis en geflankeerd door kapellen met driezijdige absidiolen. De gevels worden geleed door zich verjongende steunberen, waartussen spitsboogvensters met glas-in-lood en gemetselde waterdorpels. Dievenijzers voor de vensters van de doopkapel. Onder de vensters een uitspringende borstwering, die is afgesloten door een rollaag. Rode daktegels op de plaatsen waar de steunberen zich verjongen.
Decoratieve banden van gele verblendsteen en waterlijsten op verschillende hoogtes in de gevels. Ook in de vensteromlijstingen en rond de nissen is de gele verblendsteen decoratief gebruikt. De eindgevels, tuitgevels, worden afgesloten door natuurstenen ezelsruggen. Tandlijsten onder de goten. Een dakruiter op de kruising, pironnen op de nokeinden. Pinakels op de meest zuidelijke steunberen van het schip. Kleine dakkapelletjes met luiken onder tentdaken in alle dakdelen.
Iedere travee van het schip heeft een tweelicht onder een rond venster. In de meest zuidelijke traveeën geen vensters maar nissen. In de eindgevels van het transept vier smalle gekoppelde vensters onder een rozetvenster. Boven het rozetvenster drie smalle vensters, die aan de bovenkant de klimmende lijn van de gevel volgen. Spitsboogvensters met een eenvoudige tracering in het koor en de absis. In de lagere aanbouwen kleine vensters en tweelichten. In de ingangsportalen zuidelijk van het transept rechtgesloten houten deuren met smeedijzeren beslag en spitsboogvormige bovenlichten met zandstenen tracering onder ronde vensters. Het traptorentje naast de toren wordt geleed door waterlijsten en kleine klimmende traplichten.
In de voorgevel (zuid) van de toren bevindt zich de hoofdingang van de kerk: een dubbele houten deur met smeedijzeren kruisgehengen onder een spitsboogvormig bovenlicht met zandstenen tracering. In de geledingen daarboven een rij van zes gekoppelde spitsboogvormige nissen, een rozetvenster temidden van vier ronde vensters en een drielicht. Boven de ingang extra rijke decoratieve motieven in gele en rode verblendsteen. De steunberen op de hoeken van de toren zijn voorzien van nissen en worden bekroond door eenvoudige pinakels. Hoog in de zijgevels van de onderbouw drielichten, in de lantaarn tweelichten met galmgaten. Daarboven wijzerplaten vervaardigd uittegels, afgewisseld door tweelichten. Net onder de spits een rondboogfries en een rollaag. De spits wordt bekroond door een haan.
Op de begane grond tegen de tuitgevel van de westelijke transeptarm een platte aanbouw met een ingang aan de westkant. De sacristie is tegen de oostelijke zijkapel gebouwd. Deze aanbouw met tuitgevel gaat voor een deel schuil achter de platgedekte garage die aansluit op de oostelijke transeptarm. In de voorgevel van de garage een dubbele getoogde houten garagedeur met driehoekige ramen erin. Aan weerszijden smalle glas-in-lood zijlichten.
Interieur
Een groot deel van het interieur is in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.
De gepleisterde wanden en kolommen worden afgewisseld met lisenen, pilastersen bogen in schoon metselwerk. De kapitelen, de kraagstenen waarop de beelden rusten, de baldakijnen en de balustrade van het koorbalkon zijn uitgehouwen in zandsteen. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd in hardsteen, evenals de zuiltjes tussen de vensters in de absis. Het schip is overdekt door een beschilderd spitsboog tongewelf van Zweeds vurenhout op houten spanten en klampen. In het tongewelf zijn gietijzeren rozetvormige ventilatieroosters aangebracht. De zijkapellen, het koor en de absis worden overkluisd door gepleisterde kruisribgewelven met ribben van schoon metselwerk.
Op de kruispijlers, op de kruising van transept en schip, zijn acht beelden onder baldakijnen geplaatst. Twee daarvan zijn de houten beelden van Petrus en Paulus, die afkomstig zijn uit de oude kerk te Randenburg.
Verder zijn onder meer bewaard gebleven: de onderbouw van het hoofdaltaar uit 1890 van Margry, waarin zich de relikwieën van Fortunatus en Placidusbevinden; de preekstoel van Margy uit 1894, met reliëfs van Petrus en Paulus, op een marmeren voet onder een houten klankbord; twee ingebouwde biechtstoelen met houten deuren en een doopvont.
Waardering
De uit 1850 daterende HH Petrus- en Pauluskerk is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als exponent van de bouwexplosie van Rooms-katholieke kerken na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853.
Voorts is de kruiskerk van algemeen belang vanwege de architectuur- historische waarde als representatief voorbeeld van neogotische bouwstijl en in het oeuvre van de architect E.J. Margry.
In stedebouwkundig opzicht is de kruiskerk van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex.
Het exterieur van de kerk is gaaf, van het interieur zijn veel oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven.
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Het complex rond de Rooms-katholieke H.H. Petrus en Paulus-kerk bestaat uit de PASTORIE en KRUISKERK, het KLOOSTER, het SCHOOLGEBOUW van de Sint Jozefschool en het HEILIG HARTBEELD. De kerk en pastorie zijn ontworpen in de bouwstijl van de Neo-Gotiek. In de pastorie is de Neo-Gotische bouwstijl vermengd met stijlkenmerken van de Neo-Hollandse Renaissance. Het schoolgebouw en het klooster zijn ontworpen in de Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Bouwpastoor Mutsaers en het kerkbestuur besloten in 1888 dat de vervallen kerk en pastorie te Randenburg, mede vanwege de inmiddels ongunstige situering, vervangen zouden worden door een nieuw te bouwen kerk met pastorie in Reeuwijk-dorp. De opdracht werd gegeven aan architect E.J. Margry (1841-1890) van architectenbureau Margry en Snickers. E.J. Margry was één van de meest productieve leerlingen van P.J.H. Cuypers. Hij stichtte in 1866 een eigen atelier naar voorbeeld van Cuypers-Stoltzenberg. Tussen 1880 en 1908 vormde hij samen met zijn broer A.A.J. Margry (1857-1911) en J.M. Snickers een architectencombinatie. Na de dood van A.A.J. Margry volgde zijn zoon Jos (1888-1982) hem op en runde het bureau tot 1938.
In februari 1890 werd de pastorie opgeleverd, in juni van datzelfde jaar de kerk.
Onder pastoor Hakkeling (de opvolger van Mutsaers) bloeide het Rooms-katholieke leven, waardoor er behoefte kwam aan een klooster met een school.
In mei 1913 werd het schoolgebouw met klooster naar een ontwerp van J. Heemskerk aanbesteed, 31 december werd de school al ingewijd. In 1933 vormde de oprichting van het Heilig Hartbeeld het sluitstuk van het complex. Dit beeld en het Heilig Hart altaar in de kerk uit 1933 werden geschonken door de heer Leen van der Werf.
Achter de pastorie is in 1948 een tuin aangelegd naar een ontwerp van H.G. Mathot. Daarvan zijn onder meer een grafkelder met grafmonument voor de pastoors, de padenstructuur, de indeling van de perken en een berceau van leilinden bewaard gebleven.
De gymnastiekzaal, die onderdeel uitmaakte van het schoolgebouw, is ten gevolge van ingrijpende wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Omschrijving
Het kerkcomplex vormt de kern van Reeuwijk-dorp en is gesitueerd aan de noordkant van de Dorpsweg. De kerk is met de voorgevel naar de weg gericht (zuid), de pastorie is door middel van de sacristie en een gang aan de oostkant verbonden met de kerk. Aan de zuidkant van de gang en de sacristie is in de jaren dertig een garage gebouwd.
Westelijk van de kerk staat het klooster met aan de noordkant eraan vastgebouwd het schoolgebouw. Het Heilig Hartbeeld staat voor de pastorie.
Waardering
Het gefasserd tussen 1899 en 1933 tot stand gekomen Petrus- en Pauluscomplex is van algemeen belang als exponent van de bouwexplosie van Rooms-katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Daarnaast geeft het als geheel een goede indruk van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd.
Tevens is het complex van algemeen belang wegens architectuur- historische waarden vanwege de Neo-gotische bouwstijl van de kerk en pastorie en de Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen van het schoolgebouw met het klooster. Bovendien zijn de kerk en pastorie representatieve voorbeelden van het oeuvre van de architect E.J. Margry.
Voorts is het complex van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige en hoge ensemblewaarde van het complex en de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp. Een dergelijk compleet en gaaf kerk-complex is bovendien relatief zeldzaam.
Het exterieur van de onderdelen van het kerk-complex is gaaf, de kerk en pastorie hebben beide nog veel oorspronkelijke interieur-onderdelen.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Kerk | Religieuze gebouwen | Kerk en kerkonderdeel | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Dorpsweg | 22 | – | 2811 KH | Reeuwijk | – | – | Ja |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Religieuze gebouwen | Kerk en kerkonderdeel | – | Kruiskerk |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | B | 5806 | – | Reeuwijk |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1889 | 1889 | – | vervaardiging |
Name | Beroep | Notitie |
---|---|---|
Margry, E.J. ; Zuid-Holland | architect / bouwkundige / constructeur | – |