Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (HUIS OPHEMERT) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN. Het omgrachte huis Ophemert is, zoals het in het algemeen wordt aangenomen, vermoedelijk in oorsprong 14de-eeuws en werd in diverse bouwfasen uitgebreid. Vermoedelijk werd in de 17de eeuw het huis voorzien van de huidige verschijningsvorm met voorhof en hoektorens. Het huis op rechthoekige plattegrond is in rode baksteen opgetrokken. Het huis heeft een souterrain waarop twee bouwlagen en wordt overkapt door een met gesmoorde oud-hollandse pannen gedekt schilddak. Op het schilddak staan dakkapellen, voorzien van frontons en wangen, en drie hoge schoorstenen met windkappen. Tegen de voorgevel (noord-west) is rechts van het midden een lager trappenhuis gebouwd, dat overkapt wordt door een zadeldak en waarin zich de hoofdentree bevindt. Vermoedelijk dateert dit bouwdeel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het trappenhuis wordt bekroond door een fronton waarin sierlijk houtsnijwerk en een wapen. De entree wordt omlijst door twee pilasters en een rechte bekroning. Boven de entree drie nissen, in de linker en rechternis staan twee natuurstenen, wapendragende beelden. Deze vroeg-15de-eeuwse beelden, links een mannelijke figuur en rechts een vrouwelijke figuur, zijn vermoedelijk afkomstig van een graftombe die voor Jan van Renesse van Rijnouwen (in 1415 overleden) werd opgericht. Aan de linker zijgevel hangt een luidklok onder een houten dakje. De gevels van het huis zijn voorzien van een onregelmatige vensterindeling (ondermeer 6- en 8-ruitsvensters -deels voorzien van thans blauw-wit geschilderde persiennes- 12-, 15- en 24-ruitsvensters). Een aantal vensters dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. In de gevels zijn vele bouwsporen zichtbaar. In de Tweede Wereldoorlog werd het huis zwaar beschadigd en liep het interieur ernstige vernielingen op. INTERIEUR- In het interieur zijn ondermeer van belang de ruimtelijke structuur, de indeling van de bouwlagen en de kelders met de tegelvloeren.

Voor het huis ligt een door bakstenen keermuren ommuurd en bestraat VOORHOF dat voorzien is van twee 8-kantige HOEKTORENS, beide onder een met leien gedekt koepeldak. Een toren is voorzien van vlieggaten en dient als duiventoren, de andere toren heeft een opbergfunctie. Middels een bakstenen BOOGBRUG wordt het kasteeleiland met een tweede eiland (waarop het koetshuis staat en dat eveneens voorzien is van bakstenen keermuren) verbonden. Dit eiland met koetshuis wordt middels een bakstenen BRUG met drie tongewelfen met de wal verbonden. Op de KEERMUREN van voorhof, voorplein en de bruggen staat een hekwerk van ijzeren balusters die door horizontale liggers worden verbonden.

Waardering HOOFDGEBOUW (huis Ophemert) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom van het in diverse bouwfasen ontstane huis Ophemert;

- vanwege de sobere verschijningsvorm van het huis met de gesloten voorgevel en royaler gedecoreerde traptoren en de meer open achter- en zijgevels van het huis;

- vanwege de twee vroeg-15de-eeuwse natuurstenen beelden in de nissen boven de entree in de traptoren;

- vanwege het kasteeleiland met ommuurd voorhof met 8-zijdige hoektorens waarop het huis Ophemert markant is gelegen;

- vanwege het naast het kasteeleiland gelegen tweede eiland, eveneens met ommuurd voorplein;

- vanwege de boogbruggen uit baksteen die de eilanden en de wal met elkaar verbinden;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511817
Complexnaam
Ophemert
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS OPHEMERT

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN TOEGANGSBRUGGEN (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), SCHUUR (4), TUINMUUR MET KAS (5) en INRIJHEK (6). De historische buitenplaats Ophemert is gelegen ten noorden van het dorp Ophemert dat ten westen van de Waal ligt. Het omgrachte, op een kasteeleiland gelegen huis Ophemert dateert in oorsprong van voor 1403, wanneer ridder Sweder van Weerdenborch "den Huijse en gesete tot Ophemert met den Bongert" en andere goederen in erfleen ontvangt. Vanaf 1554 was het geslacht Van Haeften (later De Cock-Van Haeften) eigenaar van goed. In 1844 stierf dit geslacht uit en werd het Schotse geslacht Mackay eigenaar. Vermoedelijk werd na deze eigensdomswisseling het op het tweede omgrachte eiland gelegen koetshuis gebouwd en werd de thans nog aanwezige tuin- en parkaanleg in een landschappelijke stijl binnen de oudere formele hoofdstructuur gerealiseerd. Een opvallend onderdeel is het geometrische tuingedeelte dat gevormd wordt door de geschoren hagen in rechte en gebogen vormen. De eilanden zijn gedeeltelijk voorzien van bakstenen keermuren en zijn toegankelijk middels bakstenen bruggen. Op de muren en de bruggen staan ijzeren hekwerken. Binnen de aanleg vallen ondermeer een moestuin met kas en tuinmuur, schuur en een inrijhek. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Aan de zuidoostzijde wordt de buitenplaats begrensd door de Molenstraat en de bebouwing in deze straat, en aan de noordwestzijde door de Zijvelingsestraat. De zuidwestgrens wordt gevormd door de Dreef. De noordoostzijde wordt begrenst door weiden die oorspronkelijk deel uit maakten van het landgoed. Geheel in het noorden ligt een rechthoekig bos (toponiem 'Eimerik') dat ten opzichte van het omringende land oprijst. Waarschijnlijk maakte dit bos deel uit van de buitenplaats als wandelbos.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn:

- de houten schutting aan de noordoostzijde van de tuinaanleg, wegens te geringe monumentale waarden;

- de broeibakken in de moestuin wegens te geringe monumnetale waarden;

- de tennisbaan wegens te geringe monumentale waarden;

- het hekje rechts van de hoofdentree, wegens te geringe ouderdom.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dreef 2 4061 BL Ophemert Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1277 Ophemert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1350 1400 vervaardiging
Naar boven