Oudelandseweg 18, Ouderkerk aan den IJssel

Inleiding

BOERDERIJ van het langhuistype is gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl. De eerste steen voor de boerderij werd gelegd door Roelof de Groot op 17 augustus 1905. De boerderij maakt onderdeel uit van een uitgebreid boerderijcomplex, bestaande uit meerdere onderdelen. Aanvankelijk was de voorkamer de kaaskamer. Later is deze in gebruik genomen als ouderwoning, zodat de kaasopslag verplaatst is naar de stal en in de herfst (als de koeien op stal staan naar de zolder). In het boen-, annex wringhoek stond een elektrische karn.

Omschrijving

Deels onderkelderde boerderij is vanaf een gepleisterde plint opgetrokken in gele ijsselsteen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak, voorzien van eenvoudige windveren met een gesneden makelaar. Deuren en vensters, merendeels met zesruitsschuiframen, zijn gedekt onder rode bakstenen strekken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is een puntgevel met een centraal geplaatste paneeldeur, voorzien van sierroosters onder een bovenlicht, geflankeerd door vensters met luiken. De verdieping heeft aan weerszijden van de middenas één venster. Rechter zijgevel (zuidwest) heeft in de langsgevel van het woongedeelte twee vensters en een deur onder een bovenlicht. In de gevel van het stalgedeelte zijn gietijzeren, roedenverdeelde stalvensters onder segmentbogen geplaatst. De achtergevel van het stalgedeelte is een puntgevel, waarbij een aanbouw de boerderij met de hooiberg verbindt. In deze gevel zitten onder meer een rechtgesloten deur en een hooiluik. In de linker zijgevel bevinden zich drie vensters met luiken in de gevel van het woongedeelte en gietijzeren stalvensters in de gevel van de stalgedeelte. Het merendeel van deze gevel gaat schuil achter het aangebouwde boenhok. Dit boenhok van houten rabatdelen op rechthoekige plattegrond met klein uitgebouwd gedeelte is gedekt onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak, voorzien van eenvoudige houten windveren en een makelaar. Het voorste deel van het boenhok (noordwest) is breder en bevindt zich onder een verlengd dakschild. In de voorgevel is een kopgevel (noordwest) is een deur en een klein venster geplaatst. De oostelijke langsgevel, grenzend aan het water, heeft een grote vensterpartij, bestaande uit drie gekoppelde zesruits vensters. Tegen de achterzijde van het boenhok is een kleine aanbouw geplaatst. In het interieur is de oorspronkelijke plattegrondindeling grotendeels gehandhaafd, evenals de bijbehorende interieuronderdelen, zoals de paneeldeuren, bedsteden en ingebouwde kasten. Het stalgedeelte heeft een driebeukige indeling met in de middentravee een pomp.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld een langhuisboerderij uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl. Deze kenmerkt zich door een hoge mate van gaafheid van zowel het interieur als exterieur wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De boerderij heeft als beeldbepalend element op het boerenerf grote ensemblewaarde en vertoont een ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische verwantschap met de overige complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512191
Complexnaam
Complex
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een BOERDERIJ van het streekeigen langhuistype uit in 1905, een daaraan vastgebouwd BOENHOK, een PAARDENSTAL met KOETSHUIS uit het jaar 1924, een aan het staldeel van de boerderij vastgebouwde HOOIBERG en een vrijstaande VARKENSSCHUUR. De onderdelen van het boerderijcomplex zijn alle gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. Het complex kenmerkt zich door een complete en karakteristieke indeling van het erf, wat betreft bebouwing, indeling van het erf en de beplanting.

Omschrijving

Van het rechthoekige door sloten omgeven erf is de sloot aan de zuidzijde gedempt. Het erf is toegankelijk via een brug over de voorste sloot die overgaat in een deels met hagen omzoomd middenpad, waaraan de verschillende objecten gelegen zijn. Links van het pad ligt in de noordoosthoek van het erf de boerderij met de kopse gevel naar de straat gericht. Tegen de linker zijgevel (noordoost) is het boenhok gebouwd dat grenst aan de oostelijke sloot. De achtergevel van de boerderij (zuidoost) is middels een tussenlid met de hooiberg verbonden. Aan de linkerkant van het middenpad is, ter hoogte van het stalgedeelte, de paardenstal gebouwd, eveneens met de kopse gevel naar de straat gericht. Daarachter (zuid) staat de varkensstal haaks op de paardenstal. Het erf is beplant met volwassen bomen; op het westelijke deel is een hoogstam fruitboomgaard aangeplant. Het boerderijcomplex ligt ver buiten de bebouwde kom van Ouderkerk in het vlakke polderlandschap van de Polder Kromme Geer en Zijde aan de rand van het buurtschap Oudeland.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een boerenerf uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant met voor deze streek kenmerkende onderdelen. Het heeft een voor de Krimpenerwaard herkenbare typologie van een langhuisboerderij met bijbehorende erfonderdelen. Alle onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het boerenerf heeft als complex grote ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van de onderdelen in combinatie met de karakteristieke erfbeplanting. Het complex is een beeldbepalend element in het vlakke polderlandschap.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oudelandseweg 18 2935 LD Ouderkerk aan den IJssel Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4264 Ouderkerk aan den IJssel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Naar boven