Oudelandseweg 18, Ouderkerk aan den IJssel

Inleiding

VARKENSSTAL is in het begin van deze eeuw gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, bestaande uitmeerdere onderdelen.

Omschrijving

Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond bestaat uit een bakstenen plint met daarop gepotdekselde wanden. Het zadeldak, haaks georiënteerd op het stalgedeelte van de boerderij, is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft eenvoudige windveren die eindigen in een makelaar. In de voorgevel (oost) is een deur geplaatst, geflankeerd door vensters. In de geveltop bevindt zich een roosvenster.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een varkensstal uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De varkensstal maakt deel uit van het boerderijcomplex, bestaande uit ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde erfonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512193
Complexnaam
Complex
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een BOERDERIJ van het streekeigen langhuistype uit in 1905, een daaraan vastgebouwd BOENHOK, een PAARDENSTAL met KOETSHUIS uit het jaar 1924, een aan het staldeel van de boerderij vastgebouwde HOOIBERG en een vrijstaande VARKENSSCHUUR. De onderdelen van het boerderijcomplex zijn alle gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. Het complex kenmerkt zich door een complete en karakteristieke indeling van het erf, wat betreft bebouwing, indeling van het erf en de beplanting.

Omschrijving

Van het rechthoekige door sloten omgeven erf is de sloot aan de zuidzijde gedempt. Het erf is toegankelijk via een brug over de voorste sloot die overgaat in een deels met hagen omzoomd middenpad, waaraan de verschillende objecten gelegen zijn. Links van het pad ligt in de noordoosthoek van het erf de boerderij met de kopse gevel naar de straat gericht. Tegen de linker zijgevel (noordoost) is het boenhok gebouwd dat grenst aan de oostelijke sloot. De achtergevel van de boerderij (zuidoost) is middels een tussenlid met de hooiberg verbonden. Aan de linkerkant van het middenpad is, ter hoogte van het stalgedeelte, de paardenstal gebouwd, eveneens met de kopse gevel naar de straat gericht. Daarachter (zuid) staat de varkensstal haaks op de paardenstal. Het erf is beplant met volwassen bomen; op het westelijke deel is een hoogstam fruitboomgaard aangeplant. Het boerderijcomplex ligt ver buiten de bebouwde kom van Ouderkerk in het vlakke polderlandschap van de Polder Kromme Geer en Zijde aan de rand van het buurtschap Oudeland.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een boerenerf uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant met voor deze streek kenmerkende onderdelen. Het heeft een voor de Krimpenerwaard herkenbare typologie van een langhuisboerderij met bijbehorende erfonderdelen. Alle onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het boerenerf heeft als complex grote ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van de onderdelen in combinatie met de karakteristieke erfbeplanting. Het complex is een beeldbepalend element in het vlakke polderlandschap.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Varkensstal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oudelandseweg 18 2935 LD Ouderkerk aan den IJssel BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4264 Ouderkerk aan den IJssel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven