Raadhuisweg 7, Burgum

Omschrijving

Het GEMEENTEHUIS bestaat uit een centraal, uitspringend volume met verdieping en twee zijvleugels van één bouwlaag: een korte, iets verspringende zijvleugel aan de westzijde en een langere aan de oostzijde, waaraan tegen het uiteinde een naar voren stekend dwarsdeel is gezet. Het gehele complex is in kruisverband opgetrokken in een grijsgele belvédèresteen met diepliggende voegen onder samengestelde schilddaken, gedekt met zwarte matte stormpannen; ruim overstek en een mastgoot; centraal aan de voorzijde een zeer kleine driehoekige dakkapel; aan de achterzijde steekt een hoge, vanaf de grond opgemetselde schoorsteen door het dak heen; in het dakschild van de oostelijke vleugel zeven grote dakkapellen onder zadeldak met windveren en met meervoudige kruisvensters. De witgeverfde stalen vensters zijn verschillend van maat: aan de voorzijde zijn ze langwerpig met een roedeverdeling en per twee of per drie gegroepeerd, deels liggen ze onder een iets naar voren stekende betonlatei, deels reiken ze tot de dakrand, maar allemaal hebben ze de bovendorpel op dezelfde hoogte. De vensters in de achter- en zijgevels variëren onderling in lengte, breedte en hoogte.

De centrale toegang in het hoofdvolume wordt gevormd door een geometrisch gedecoreerde teakhouten deur binnen terugspringende rondbogen, die wordt geflankeerd door twee smeedijzeren lantaarns. Voor de entree is een bordes met een dubbele, betegelde trap. De opgemetselde leuning wordt afgedekt door Beiers graniet. Middenvoor is aan het bordes het gemeentewapen van geglazuurd aardewerk bevestigd, gevat in een granieten 'omlijsting'. Op de verdieping is boven de entree een balkon met een wit metalen hekwerk. Het loopt voor drie langwerpige glas-in-lood vensters langs die tot aan de dakrand reiken en zo de erachter gelegen raadzaal accentueren. Deze drie vensters tonen elk een vrouwenfiguur die "Wijsheid", "Goed Beheer" en "Eensgezindheid" symboliseren. Samen met het grote raam aan de achterzijde, zijn ze ontworpen door Jan Wykmans, van atelier N.E. uit Groningen.

Een gemetseld portiek met een tweede entree bevindt zich in de kop van het dwarsgeplaatste deel van de oostvleugel. De portiek heeft een trap, een houten plafond en rondboogvormige openingen; ernaast een stalen rondboogvenster; in de zijopening eenzelfde venster. Het merendeel van de vensters aan de zijkant van dit vleugeldeel is samengesteld en mist de verdeling in roeden. Direct naast het portiek voert een trap naar de lager gelegen deur van de fietsenkelder. Een muurtje in de vorm van een winkelhaak omsluit dit gedeelte.

De stalen ramen in de westvleugel hebben net als die van de raadzaal glas-in-lood. De achtergevel is transparant van karakter door dubbele, stalen openslaande deuren met aan weerszijden een zijlicht van dezelfde afmetingen. De deuren komen uit op een gemetseld terras.

Door uitbreidingen en wijzigingen in de plattegrond heeft het INTERIEUR in de loop der jaren nogal wat veranderingen ondergaan. Alleen in het hoofdgebouw met raadzaal en voormalige burgemeesterskamer zijn nog resten van de oorspronkelijke inrichting aanwezig, zoals de marmeren vloer in de hal beneden met de zwarte, witgeaderde marmeren wandbekleding en de eikehouten lambrizering in de burgemeesterskamer. Tevens bevinden de stoelen, die in raadzaal stonden en uitgevoerd zijn naar een ontwerp van de architect, zich nog in het gemeentehuis.

Waardering

Het gemeentehuis is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex met de zitbank;

- als voorbeeld van voor de dertiger jaren karakteristieke raadhuisbouw;

- vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de zorgvuldige detaillering;

- vanwege de samenhang tussen de vorm en de functies;

- vanwege de markante ligging aan het begin van het dorp.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512547
Complexnaam
complex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een GEMEENTEHUIS uit 1935 en een gemetselde ZITBANK uit 1937. Het gemeentehuis is een ontwerp van architect Piet de Vries uit Leeuwarden in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel. Aanleiding was de sloop van het bestaande gemeentehuis vanwege de aanleg van een nieuwe rijksweg aldaar; van de vergoeding hiervoor moest het nieuwe raadhuis gebouwd worden. Het in 1935 gereedgekomen gebouw is gelegen op een min of meer rechthoekig stuk grond op de hoek van de Raadhuisweg en de H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg (Burgumerdaam). Een hoefijzervormige oprijlaan, die een gazon omsluit, voert naar het gebouw. In 1937 heeft de gemeente een gemetselde ZITBANK aan het terrein toegevoegd ter ere van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Deze staat op de grens van het trottoir van de Raadhuisweg en het terrein van het gemeentehuis.

Een uitbreiding van de westvleugel kort na 1945, is uitgevoerd in een stijl die aansluit bij het bestaande. De uit 1986 en 1992 daterende nieuwbouw aan de achterzijde van het gemeentehuis, van de hand van A. Bonnema uit Hardegarijp, onderscheidt zich op dusdanige wijze visueel van het originele gemeentehuis, dat daardoor het monumentale karakter niet aangetast is. De nieuwbouw valt buiten de bescherming van rijkswege, evenals de tuinaanleg die sinds 1935 sterk gewijzigd is.

Omschrijving

Het gemeentehuis is opgetrokken in een zakelijke sobere baksteenstijl, waarbij de ordening van de drie hoofdvolumes bepaald is door de functies: werkruimten, een representatief deel, en de commissiekamer. In de vormgeving zijn daarnaast enkele traditionalistische elementen opgenomen, zoals de grote dakkapellen op het dak van de oostelijke zijvleugel, die sterk doen denken aan vlaamse gevels. De architect was tevens ontwerper van een groot deel van het meubilair, waarvan nog slechts enkele onderdelen resteren. Het gemeentehuis is opgetrokken in een grijs-gele belvedèresteen. De zitbank is opgemetseld uit roodbruine gesinterde bakstenen, en verrijkt met natuurstenen inscripties.

Waardering

Het complex bestaande uit een gemeentehuis (1935) en een zitbank (1937) is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van raadhuisbouw uit de jaren dertig van deze eeuw;

- vanwege de zakelijke bouwstijl, die tevens nog enkele traditionalistische elementen bevat;

- vanwege de betekenis van het ontwerp van het gemeentehuis voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de gaafheid van het exterieur van het gemeentehuis en van de zitbank;

- vanwege de dominante, bepalende ligging in het dorp Burgum.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Raadhuisweg 7 9251 GH Burgum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 4760 Bergum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1935 1935 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vries, P. de ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven