Nieuwenhofstraat 2, Hoensbroek

Inleiding

Blok van vier rug-aan-rug MIJNWERKERSWONINGEN. Zij vormen het beste voorbeeld van het oudste type mijnwerkerswoningen dat door de Staatsmijnen is gebouwd. De woningen werden omstreeks 1908-1910 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. Het ontwerp voor de woningen was van het Bouwbureau der Staatsmijnen.

De diverse naoorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswoningen.

De woningen tellen een bouwlaag plus dakverdieping en worden afgedekt met zadeldaken met rode betonpannen. Dakranden met trespa betimmering. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een geel geverfde pleisterlaag. Plint is zwart geverfd. Rechthoekige vensters met kunststof kozijnen. Rechthoekige deuren van omstreeks 1990. Vensters en deuren met segmentboogvormige omlijsting.

Vensters met rolluiken van omstreeks 1990.

Symmetrische indeling frontgevel. Middendeel frontgevel met in eerste bouwlaag twee vensters met bovenlichten en in de dakverdieping twee kleine vensters.

Aan weerszijden middendeel frontgevel terugspringende geveldelen onder doorlopend zadeldak. In het eerste terugspringende geveldeel een rechthoekige deur van omstreeks 1990. Vervolgens een verder terugspringend geveldeel met hierin een rechthoekig venster. In de zijgeveldakvlakken een lage dakkapel.

Middendeel linker- en rechterzijgevel terugspringend en hoger doorlopend en afgedekt met lessenaarsdak.

Diverse aan- en bijbouwen.

Structuur van het INTERIEUR niet meer in tact.

Waardering

De voormalige mijnwerkerswoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. De panden werden specifiek voor de mijnwerkers ontworpen geheel passend binnen de hiervoor geldende hiërarchische structuur. De bij de panden behorende grote tuinen dienden behalve voor ontspanning ook voor de verbouw van eigen groenten.

De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de volkshuisvesting.

Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering binnen een complex van in totaal twintig woningen op een lichtglooiend terrein en van belang voor het aanzien van dit deel van Hoensbroek terwijl de aanwezigheid van tuinen (als herinnering aan de specifieke voorzieningen voor mijnwerkers) van historische betekenis wordt geacht. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, tevens zijn de panden van een bijzondere ouderdom.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512749
Complexnaam
Buttingstraat/Nieuwenhofstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex Buttingstraat/Nieuwenhofstraat bestaat uit vijf blokken van vier rug-aan-rug MIJNWERKERSWONINGEN. De panden zijn tussen 1908 en 1910 gebouwd naar een ontwerp van het Bouwbureau van de Staatsmijnen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De panden zijn gesitueerd aan de Buttingstraat en de Nieuwenhofstraat. Dit complex vormt het beste voorbeeld van het oudste type mijnwerkerswoningen dat door de Staatsmijnen is gebouwd. De woninggroep is gelegen op een licht glooiend terrein. Door de aanwezigheid van ruime voortuinen heeft het geheel een vriendelijk karakter.

De diverse na-oorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. In 1989 vond groot onderhoud plaats waarbij o.a. alle vensterkozijnen werden vervangen door kunststof en de daken werden gedekt met rode betonpannen.

Omschrijving

In totaal vijf blokken van vier mijnwerkerswoningen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een geel geverfde pleisterlaag. De bouwstijl is traditionalistisch.

Waardering

Het complex mijnwerkerswoningen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling.

Het complex bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de volkshuisvesting. Ensemblewaarde ontleent het complex aan de situering op een licht glooiend terrein en van belang voor het aanzien van dit deel van Hoensbroek terwijl de aanwezigheid van tuinen (als herinnering aan de specifieke voorzieningen voor mijnwerkers) van historische betekenis wordt geacht. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, tevens zijn de panden van een bijzondere ouderdom.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Mijnwerkerswoningen Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwenhofstraat 2 6431 JR Hoensbroek Ja
Nieuwenhofstraat 4 6431 JR Hoensbroek
Buttingstraat 44 6431 JE Hoensbroek
Buttingstraat 46 6431 JE Hoensbroek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1255 Hoensbroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1908 1910 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bouwburo der Staatsmijnen ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven