Villa Imstenrade, Heerlen
Inleiding
Vrijstaande VILLA, fraai gesitueerd in een parkachtige tuin.
De villa werd omstreeks 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect H. van Massenhove uit Brussel in opdracht van de scheepsreder Fr. Schepens. De toegepaste bouwstijl is Eclecticisme. In 1943 werd het oorspronkelijke dak door brand verwoest. Architect Swinkels te Maastricht was verantwoordelijk voor het herstel van het dak.
Het park waarin de villa is gelegen is eveneens beschermd.
Omschrijving
Vrijstaande kasteelachtige VILLA met een veelhoekig grondplan.
De villa telt twee bouwlagen en een mezzanino, en wordt afgedekt met een afgeplat schilddak met leien in kruisdekking. Torentje met lantaarn en spits leien dak. Geprofileerde dakgoten op houten klossen. Dakkapellen met driehoekige en segmentboogvormige frontons. Rusticaplint. Optrek in baksteen met speklagen in natuursteen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters. Bovenlichten met roedeverdeling. Rechthoekige houten deuren. Asymmetrische gevelindelingen. Linkerdeel FRONTGEVEL vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een grote erker met plat dak. Erker met hardstenen basement met hierin vier rechthoekige keldervensters. Erker met natuurstenen hoekpilasters, en vensters gescheiden door kleinere pilasters met kapitelen. Balkondak met houten consoles. Balkonleuning van omstreeks 1990. Rechthoekige houten balkondeuren in natuurstenen omlijsting. Boven de tweede bouwlaag dakgoot op houten consoles. Mezzanino met drie rechthoekige vensters. Mezzaninoverdieping met dakgoot op houten klossen. In de oksel van vooruitspringend en terugliggend frontgeveldeel de entree onder een luifel. Toegangstrap met zes treden; basement met rustica en hardstenen balustrade. Rechthoekige houten deur in een rondboogvormige hardstenen omlijsting. Rondboogvormig bovenlicht in glas-in-lood. Voor het bovenlicht een smeedijzeren rooster met hierin de initialen S F. In de wand links van de deur een rondboogvormige natuurstenen nis met fronton bekroning. In de nis een medaillon met een afbeelding van een vrouw met hiervoor een urn op een kleine console. Aan de linkerzijde van de nis een afbeelding van een uil en aan de rechterzijde een afbeelding van een haan. Het geheel is gevat in een rijk gedecoreerde natuurstenen omlijsting.
Luifel rust op een natuurstenen zuil met basement en kapiteel en twee natuurstenen pilasters. Luifel met lessenaarsdak doorbroken door een klein bouwvolume in een bouwlaag met plat dak en met twee kleine rechthoekige vensters.
Terugliggend frontgeveldeel uitlopend in een doorlopend geveldeel met hierin drie rechthoekige vensters en met schilddak bekroond met torentje met lantaarn.
Linkerdeel RECHTERZIJGEVEL iets vooruitspringend en uitlopend in doorlopend torenachtig geveldeel. In het basement van dit geveldeel drie keldervensters. Hierboven in de eerste bouwlaag drie rechthoekige vensters in een natuurstenen omlijsting en gescheiden door natuurstenen stijlen. Hierboven een groot rondboogvormig kruiskozijn met bovenlichten met roedeverdeling in een natuurstenen omlijsting. In de mezzanino drie rechthoekige vensters met aan benedenzijde een kroonlijst. Aan de rechterzijde een brandtrap van recenter datum.
Terugliggend geveldeel met vrijwel symmetrische indeling. In het basement twee maal drie kleine keldervensters. In de eerste bouwlaag in beide geveldelen een driedelig rechthoekig kruiskozijn met bovenlichten met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag in beide geveldelen twee vensters. Tussen tweede bouwlaag en mezzanino een kroonlijst. Mezzanino met twee maal twee rechthoekige vensters. Middendeel ACHTERGEVEL vooruitspringend met in de eerste bouwlaag toegangstrap met vijf treden en smeedijzeren leuningen. Deur onder een luifel met schilddak met leien. Luifel op twee houten consoles. In geveldeel boven de luifel een venster met aan de bovenzijde een gevelsteen. Aan bovenzijde gevelsteen een venster met aan weerszijden een natuurstenen ornament en een bovenlicht met natuurstenen omlijsting. Terugliggend linkerdeel van de achtergevel met in basement een keldervenster. In de eerste en tweede bouwlaag een rechthoekig venster met bovenlicht. Mezzanino met twee kleine rechthoekige vensters. Tussen tweede bouwlaag en mezzanino een kroonlijst. Rechterdeel achtergevel met in eerste bouwlaag een erker met hardstenen basement en natuurstenen optrek. Groot rechthoekig erkervenster met stalen latei. Erker afgedekt met schilddak met leien. Middengeveldeel in tweede bouwlaag iets vooruitspringend en met aan weerszijden een klein rechthoekig venster. Middengeveldeel uitlopend in een dakkapel met frontonbekroning. Aan de benedenzijde van de dakkapel een kroonlijst.
Asymmetrische indeling LINKERZIJGEVEL. Linkergeveldeel iets vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een venster met natuurstenen omlijsting. Boven dit venster in de tweede bouwlaag een balkon rustend op twee consoles en met balustrade. Rechthoekige houten balkondeuren met bovenlichten met roedeverdeling. Tussen tweede bouwlaag en mezzanino doorlopende kroonlijst. Mezzanino met dakkapel met frontonbekroning.
In middendeel achtergevel in de eerste bouwlaag dubbele terrasdeuren in een decoratieve natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van de terrasdeuren een smal hoog venster. In de tweede bouwlaag een balkon rustend op twee natuurstenen zuilen met basementen en kapitelen. Dubbele balkondeuren met bovenlicht met roedeverdeling. Aan weerszijden van de balkondeuren een hoog smal venster. Aan bovenzijde van de balkondeuren een rondboogvormig fronton.
Tussen tweede bouwlaag en mezzanino een rijk geornamenteerde kroonlijst. Mezzanino met dakkapel met fronton met aan weerszijden een klein venster.
Rechterdeel linkerzijgevel met in de eerste bouwlaag een groot rechthoekig venster met bovenlicht met roedeverdeling en met stalen latei. Hierboven in de tweede bouwlaag een klein balkon met balustrade. Balkondeuren met aan weerszijden een hoog smal venster. Tussenstijlen in de vorm van een natuurstenen pilaster. Tussen tweede bouwlaag en mezzanino doorlopende kroonlijst. In mezzanino een topgevelachtige dakkapel met driehoekig fronton en rijk geornamenteerde omlijsting.
Aan de voorzijde van linkerzijgevel een groot terras met toegangstrap en balustrade.
Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.
Grote centrale hal met mozaïekvloer; met hoge houten lambrisering; met hoge paneeldeuren deels met kleine glaspaneeltjes; deuren in een decoratieve houten omlijsting; doorgang met rondboogvormig glas-in-lood bovenlicht. In de centrale hal direkt links de salon met geornamenteerde houten schouw; salon deels met houten lambrisering met hierin ornamenten in de vorm van planten; erker frontgevel met vensters met houten kozijnen met bovenlichten. Doorgang van salon naar eetkamer met hoge dubbele deur met bovenlicht met hierin ronde glaspanelen; eetkamer met houten lambrisering met hierin ornamenten; authentieke houten schouw met aan de bovenzijde een ovale spiegel in houten omlijsting en in de zijkanten van de schouw een hoge glazen vitrine. In de centrale hal een brede houten trap met houten leuning met spijlen en een hoofdbaluster in de vorm van een houten kolom die de overloop in de tweede bouwlaag ondersteunt. Trap met lage houten lambrisering. Onder de trap een kleine garderobe in een houten kast met geornamenteerde houten panelen en een bovenlicht in glas-in-lood. In de centrale hal drie hoge segmentbogen rustend op houten kolommen met aan de bovenzijde krullen.
In de tweede bouwlaag een grote overloop met houten leuning met twee houten kolommen en twee houten pilasters; houten lambriseringen met cannelures; houten paneeldeuren in decoratieve houten omlijstingen; doorgang met rondboogvormig glas-in-lood bovenlicht.
Waardering
De villa Imstenrade bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.
De villa met parkachtige tuin bezit ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van bijzondere betekenis is. De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid en de belangrijke ensemblewaarde.
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Complex Imstenrade bestaande uit Villa Imstenrade en de omliggende parkachtige tuin, en de boerderij die oorspronkelijk bij de villa hoorde. Het complex is gesitueerd aan de straat Imstenrade. De boerderijgebouwen vormen een kleiner complex op het totale terrein met de naam Hof Imstenrade.
De villa werd omstreeks 1908 gebouwd, de tuinaanleg dateert van omstreeks 1928.
De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect H. van Massenhove uit Brussel. Het ontwerp voor de tuinaanleg wordt toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen.
Opdrachtgever voor villa en tuinaanleg was dhr. F. Schepens.
Het complexterrein heeft een ovale vorm. In het noordelijke deel van de tuin is de villa gesitueerd. Aan de westzijde bevinden zich de boerderijgebouwen. In de zuidpunt bevindt zich het toegangshek tot de tuin behorend bij de villa.
De tuin wordt doorsneden door een grillig padenpatroon. In het centrale deel bevindt zich een langgerekte vijver met hierover een stenen brug.
De bouwstijl van de villa is Eclecticisme. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl.
Het boerderij-complex Hof Imstenrade bestaat uit een woonhuis met bedrijfsgedeelte, een watertoren met woning en twee stallen. Het woonhuis met bedrijfsgedeelte bevinden zich in de westhoek van het complexterrein. De beide stallen staan haaks ten opzichte van het woonhuis, zijn vrijstaand gesitueerd en staan evenwijdig ten opzichte van elkaar. Watertoren en woonhuis zijn aan de straatzijde gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van beide stallen. De toegepaste bouwstijl van de diverse objecten is traditionalistisch deels met elementen van Chaletstijl.
Alle na-oorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.
Omschrijving
Vrijstaande villa met omliggende parkachtige tuin. De bouwstijl van de villa is Eclecticisme. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl. De villa is gebouwd in baksteen met speklagen in hardsteen.
Woonhuis met bedrijfsgedeelte; watertoren met woonhuis en twee stallen. De bouwstijl van het woonhuis met bedrijfsgedeelte en de watertoren met woning is traditionalistisch met elementen van Chaletstijl. De bouwstijl van beide stallen is traditionalistisch. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met speklagen in hardsteen.
Waardering
Het complex Imstenrade bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische- en tuinhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en tuinarchitectuur m.n. als voorbeeld van de Engelse landschapsstijl, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex bezit ensemblewaarde wegens zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Heerlen en op basis van de relatie tussen opstallen, groenelementen en aanleg. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische- en tuinhistorische zeldzaamheid.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Woonhuis | Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Imstenrade | 5 | – | 6419 PL | Heerlen | – | – | Ja |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | – | Villa |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | W | 219 | – | Heerlen |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1908 | 1908 | – | vervaardiging |
Name | Beroep | Notitie |
---|---|---|
Massenhove van, H. ; Limburg | architect / bouwkundige / constructeur | – |