Kloosterstraat 2, Volkel

Het H. Hartbeeld is in 1926 gegoten door J. Dechin uit Ermenonvillers.

Omschrijving

Bronzen beeld van het Heilig Hart van Jezus, op een meegegoten bolle voet. De staande Christus draagt het brandend hart op de borst en spreidt de armen uit. Op de voet kelk en doornenkroon in reliëf met de tekst "Sacre Coeur de Jesus Roi des Familles" en de naam van de gieterij. Het beeld is geplaatst op een latere betonnen sokkel, in een hoek van het ommuurde kerkterrein.

Waardering

Het H. Hartmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de H. Hartdevotie, het is tevens van belang als voorbeeld van een uit het buitenland geïmporteerd beeld. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Dechin. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is.

512969
Kerkcomplex Kloosterstraat

Inleiding

Het complex van R.K. KERK met H. HARTBEELD is in 1938 tot stand gekomen ter vervanging van een oudere kerk uit de late negentiende eeuw. De kerk is uitgevoerd naar ontwerp van de architect J. van Halteren. De traditionalistische, gotiserende baksteenstijl vertoont overeenkomst met het iets oudere werk in streekeigen stijl van de architect H.W.

Valk. Het Heilig-Hartbeeld is in 1926 gegoten door J. Dechin uit Ermenonvillers.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk in het Interbellum. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Halteren. Het heeft ensemblewaarden vanwege de plaats in het dorpssilhouet. Het is gaaf bewaard gebleven.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Kloosterstraat 2 5408 BC Volkel BY Ja