't Reelaer 15, Raalte

Inleiding

KRUKHUISBOERDERIJ behorend bij landgoed 't Reelaer. De boerderij is rond 1920 gebouwd en ligt ten zuidoosten van het kasteel aan een laan die naar het kasteel leidt.

Omschrijving

Boerderij vanuit L-vormige plattegrond opgetrokken in rode machinale baksteen. Het rieten dak met L-vormige noklijn heeft wolfeinden en een klein overstek. Alle vensters zijn voorzien van roeden. In de kopgevel (W) van de korte poot van de L een grote driedelige vensterpartij met luiken en een segmentboogvormig drielicht op de verdieping. In de lange westgevel een deur met bovenlicht onder een luifel en rechts daarvan een meerruits venster met luiken.

De zuidgevel heeft twee vensters met bovenlicht en luiken en een segmentboogvormig tweelicht op de verdieping.

In de achtergevel (O) rechts een risalerend deel onder een doorlopend dakschild. In deze gevel zijn enkele vernieuwde vensters geplaatst en een deur met een boven- en zijlicht. In de zijgevel van het risaliet (N) eveneens een deur met bovenlicht en zijlicht met luik.

De noordelijke zijgevel heeft twee meerruits vensters met luiken en een klein venster onder de dakaanzet.

KRUKHUISBOERDERIJ van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met 't Reelaer