Rijksstraatweg 17, Haren Gn

Omschrijving

VILLA met aanbouwde GARAGE middels een HALS verbonden met de villa en GASTENVERBLIJF middels een niet-originele hals (niet beschermd) verbonden met de garage gebouwd in 1930 in een aan de Delftse School verwante stijl.

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op H-vormige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje Hollandse pannen; houten goot op klossen; twee gemetselde schoorstenen; vergulde windveer; decoratief rood metselwerk in de topgevels; dakkapellen onder plat dak, aan de voorzijde met samengesteld driedelig venster, aan de achterzijde met twee samengestelde tweedelige vensters. De gevels worden geleed door staande vensters waarin glas-in-lood onder rollaag.

De entree bevindt zich in het centrale geveldeel van de voorgevel (noordoostzijde) en bestaat uit een segmentboogvormige houten deur met bovenlicht met afgeschuinde hoeken waarin glas-in-lood onder rollaag en keperboog van diabaasmarmer met sluitsteen in de vorm van een vis; stoep van rode en gele baksteen. Rechts van de entree een samengesteld tweedelig venster waarvoor een terras met gemetseld muurtje; gele en rode stenen vloer. Op de eerste verdieping drie staande vensters. In de risalerende topgevel links in de voorgevel een driezijdige erker onder plat dak waarin een liggend vensters met in de zijlichten glas-in-lood. Rechts van de erker op de hoek een ijzeren lantaarn hangend aan een ijzeren arm. Boven de erker drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken. In de risalerende topgevel rechts in de voorgevel drie staande vensters waaronder een keldervenster in een gemetselde koekkoek en waarboven drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken. Aan de linkerzijde van de topgevel twee staande vensters.

In de risalerende topgevel aan de zuidoostzijde twee liggende vensters, waarboven twee staande vensters; aan de linkerzijde van de topgevel een klein venster en een staand venster; aan de rechterzijde een klein venster. Voor de topgevel een gemetselde muurtje. In het linker geveldeel twee samengestelde tweedelige vensters en een stalen deur waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde een houten voorzetdeur met glas, waarvoor een stoep van rode en witte steen omlijst met rode baksteen. Aan de linkerzijde een gemetseld muurtje beëindigd met een bloembak.

In het centrale geveldeel van de achtergevel (zuidwestzijde) een staand venster en dubbele openslaande stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde houten voorzetdeuren met glas waarvoor een deels inpandig terras; gemetseld bordes met aan weerszijden een stoep van vier treden; tegelvloer; ijzeren lantaarn waarin geel glas. Boven het terras een gemetseld balkon waarachter drie staande vensters en aan de rechterzijde een stalen balkondeur waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde een houten voorzetdeur met glas. In de risalerende topgevels aan zowel de linker- en als rechterzijde drie twee-delige vensters waarboven drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken; in de topgevel links twee keldervensters met diefijzers; voor de topgevel rechts aan de rechterzijde een gemetselde bloembak.

Aan de noordwestzijde een klok met houten omhulsel en een houten luik onder rollaag. Aan deze zijde is de hals aangebouwd.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, de parketvloeren, de zwart/witte tegelvloeren, de balkenplafonds, de hoge houten lijsten boven de deuren, in de voorkamer de vensterbanken en schouw van Belgisch hardsteen met houten bankjes, in de achterkamer de zwartmarmeren vensterbanken, in de ruime hal de boog met afgeschuinde hoeken en de houten trap, in de keuken de houten kastenwand waarin glas-in-lood, in de eetkamer de marmeren vensterbanken en de kastenwand, in de kelder de houten appelrekken en vleeskast, op de eerste verdieping in de kinderkamer de schouw van Belgisch hardsteen.

De HALS op rechthoekige plattegrond heeft een identieke gevelopbouw als de villa.

In de voorgevel (noordoostzijde) twee staande vensters. In de achtergevel een tweedelige houten deur waarin glas-in-lood waarvoor een vier treden hoge gemetselde stoep. Links van de deur een tweedelig venster. Op de eerste verdieping drie tweedelige vensters. Aan de noordwestzijde is de garage aangebouwd.

De GARAGE op rechthoekige plattegrond heeft een identieke gevelopbouw als de villa.

In de voorgevel (noordoostzijde) een segmentboogvormige houten deur waarin glas-in-lood onder rollaag waarvoor een roodbakstenen stoep en niet-originele garagedeur. Op de eerste verdieping drie staande vensters. Aan de rechterzijde een gemetseld muurtje. In de zuidoostgevel een staand venster; op de hoek een ijzeren lantaarn waarin geel glas hangend aan een ijzeren lantaarnarm. In de achtergevel (zuidwestzijde) een samengesteld tweedelig venster waarboven drie staande vensters. Aan deze zijde is de niet-originele hals aangebouwd (niet beschermd). In de noordwestgevel een samengesteld tweedelig venster met ijzeren lantaarn waarboven een dakkapel onder plat dak waarin twee samengestelde tweedelige venster.

Het GASTENVERBLIJF op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop oranje Hollandse pannen.

Aan de zuidoostzijde centraal twee stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met aan weerszijden een staand vensters waarin glas-in-lood.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage en gastenverblijf uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in een aan de Delftse School verwante stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en typerende detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect A.R. Wittop Koning

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513840
Complexnaam
Dilcht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

VILLACOMPLEX, bestaande uit een VILLA met aangebouwde GARAGE en GASTENVERBLIJF, TUIN en TUINHUIS, genaamd `Dilcht', gebouwd in opdracht van de erven van A. Reinders op de plek van een oude boerderij. De villa is gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect A.R. Wittop Koning in een aan de Delftse School verwante stijl. In 1950 werd naar een ontwerp van dezelfde architect op de garage een extra verdieping met kap geplaatst en werd de erker vergroot. In 1992 werd het gastenverblijf middels een hals verbonden met de woning. Deze hals komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De tuin, gelegen aan de achterzijde van de villa, werd in 1930 aangelegd door tuinarchitect J. Vroom in een gemengde tuinstijl. In 1943 werd de tuin gewijzigd, wederom door J. Vroom. De tuin werd terrasvormig opgehoogd en de karpervijver werd naar voren verplaatst. Ook het tuinhuisje, gelegen links achterin de tuin, stamt uit 1943 en is ontworpen door A.R. Wittop Koning. De nieuwe schuur, gelegen rechts achterin de tuin, komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het villacomplex is gelegen op een zeer langgerekt deels omhaagd rechthoekig perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. De tuin aan de voorzijde wordt van de openbare weg gescheiden door een beukenhaag. Aan de rechterzijde ligt een oprijlaan, die wordt gemarkeerd door twee roodbakstenen vierkante HEKPIJLERS met deksteen van diabaasmarmer waarop de naam `Dilcht'; links een beukenhaag en rechts drie leilinden. Voor de villa aan de linkerzijde een gemetseld muurtje met houten TOEGANGSHEK met ijzeren gehengen en aan de rechterzijde een gemetselde muurtje met twee bakstenen HEKPIJLERS. Rondom de villa ligt een pad van flagstones. Aan de achterzijde van de villa ligt de tuin in gemengde tuinstijl, waarachter een boomgaard (oorspronkelijk moestuin), waarachter weiland afgebakend met houtwallen waarin twee dobben.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf, tuin, tuinhuisje, hekpijlers en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villacomplex uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving van zowel villa, tuinhuisje en tuin

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijksstraatweg in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rijksstraatweg 17 9752 AA Haren Gn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 986 Haren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1930 1930 vervaardiging
1950 1950 verbouwing
1992 1992 gastenverblijf middels hals verbonden met woonhuis verbouwing
Naar boven