De Blauwe Ster, Voorschoten

Inleiding

Een ouder WINKELWOONHUIS 'De Blauwe Ster' met een winkelpui uit omstreeks 1895 in neo-renaissance-trant met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur voor rookwaren uit circa 1910, dat waarschijnlijk in opdracht van M.J. Steeneveld door de plaatselijke aannemer M. de Jong is uitgevoerd. Het pand is tot 1968 als sigarenwinkel in gebruik gebleven. Het woongedeelte aan de achterzijde is omstreeks 1980 gemoderniseerd en voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Het pand ligt binnen het beschermd dorspgezicht en is beeldbepalend gesitueerd in de zuidelijke iets gebogen gevelwand van de met lindenbomen beplante Voorstraat.

Omschrijving

Een gedeeltelijk onderkelderd pand, bestaande uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een aan de voorzijde afgewolfd mansardedak met gesmoorde Hollandse pannen met de noklijn haaks op de straat. De linker zijgevel, opgetrokken uit rode baksteen, is waarschijnlijk 17de-eeuws.

De opgetrokken voorgevel is opgetrokken uit grauwe baksteen in fijngevoegd kruisverband, waarbij deur en vensters, respectievelijk worden gedekt door een strek en rollagen. Pleisterwerk is toegepast voor de plint en een onder de verdiepingsvensters doorlopende sierband.

De voorgevel is een lijstgevel (met houten hoofdgestel) met op de begane grond rechts een paneeldeur met bovenlicht. Links daarvan een houten winkelpui in Neo-Renaissance-stijl met links een eenruitswinkeldeur met bovenlicht en rechts een winkelruit. In het bovenlicht, dat kepervormig is afgedekt, is vaag een geschilderde blauwe ster te zien en de tekst: '.../ P. Steen(e)veld'. De etalageruit heeft eveneens een kepervormige afsluiting. De borstwering is voorzien van geglazuurde tegels met geperste geometrische Jugendstilmotieven.

Op de verdieping zijn twee T-schuiframen symmetrisch over de gevel verdeeld.

Interieur Op de begane grond bevindt zich in het voorste gedeelte het oorspronkelijke winkelinterieur met tegen de zij- en achterkanten houten etalagekasten, deels uitgevoerd met laden, deels met schuifdeuren. De eikenhouten opstand van de etalage is opgeslagen. De stijlen zijn uitgevoerd als gecanneleerde pilasters. Tegen één van de kaststijlen aan de linkerzijde bevindt zich een koperen gasaansluiting.

Waardering

Het woonwinkelpand is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als representatief en gaaf voorbeeld van een klein woonwinkelpand uit eind van de 19de eeuw met een winkelinterieur uit omstreeks 1910. Dergelijke relatief kleine, doch gave, woonwinkelpanden in dorpen hebben een relatief hoge zeldzaamheidswaarde.

Het pand is stedebouwkundig van belang omdat het beeldbepalend gesitueerd is in de Voorstraat en gelegen is binnen het beschermde dorpsgezicht.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515016
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 5 2251 BL Voorschoten Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2886 Voorschoten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1895 1895 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Jong, M de ; Zuid-Holland aannemer / uitvoerder
Naar boven