De Stille Hof, Hoogezand

Omschrijving

Het POORTGEBOUW uit 1938 in Engelse landhuisstijl is opgebouwd uit een centraal gelegen volume (poort) met aan weerszijden vleugels. In de linker vleugel (zuidzijde) bevindt zich een dienstwoning, in de rechter vleugel (noordzijde) een aula.

Het deels onderkelderde poortgebouw is opgetrokken in witgeschilderde baksteen op een trasraam van donker gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengesteld schilddak waarop rietdekking met oranje nokvorsten; drie roodbakstenen schoorstenen; in de topgevels vlechtwerk van bruinrode baksteen; op het zuidelijk dakvlak van de linker vleugel en op het noordelijk dakvlak van de rechter vleugel een dakkapel waarin twee tweedelige vensters. Het centrale volume wordt bekroond met een koperen dakruiter met aan weerszijden galmgaten, beëindigd met een bol en slanke obelisk. De gevels worden geleed door vensters onder rollaag en onderdorpel van bruinrode baksteen.

In het middenrisaliet (topgevel) van de voorgevel (oostzijde) van het centraal gelegen volume een halfronde poort omlijst met bruinrode baksteen waarboven in ijzeren letters de naam `De Stille Hof'. In de poort een houten balkenplafond en een houten hekwerk (twee openslaande delen) met ijzeren rand; aan de linkerzijde een liggend tweedelig vierruits venster en de inpandige entree van de dienstwoning, die bestaat uit een houten paneeldeur waarin vier vensters onder rollaag waarvoor een twee treden hoge stoep. In de top van het middenrisaliet een staand tweedelig venster waarin glas-in-lood. Aan weerszijden van het middenrisaliet drie staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood.

In het middenrisaliet (topgevel) van de achtergevel (westzijde) centraal de poort; in de top een staand tweedelig venster waarin glas-in-lood.

In de zuidgevel van de linker vleugel (woning) een samengesteld tweedelig H-venster, twee openslaande houten terrasdeuren waarin glas met bovenlichten, op de hoek van de krimp een liggend samengesteld tweedelig venster en een liggend samengesteld tweedelig vierruits venster.

In de achtergevel (westzijde) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren.

In de noordgevel vier liggende tweeruits vensters en een houten paneeldeur waarin vier vensters waarvoor een stoep.

In het INTERIEUR van de dienstwoning zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal de houten bordestrap met houten leuning, in het toilet de tegelvloer en tegellambrizering.

In de zuidgevel van de rechter vleugel een niet-origineel staand venster, vier niet-originele vierkante vensters en een nieuwe entreepartij.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele dubbele deuren en een niet-origineel samengesteld venster.

In de noordgevel vier staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood; in de krimp een niet-origineel staand venster, een staand tweeruits venster en een samengesteld tweedelig vierruits venster.

Het interieur van de aula is verbouwd en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Poortgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een poortgebouw uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het poortgebouw

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Knijpslaan

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515871
Complexnaam
De Stille Hof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Algemene BEGRAAFPLAATS met POORTGEBOUW genaamd `De Stille Hof' ontworpen in 1938 door tuinarchitect J. Vroom uit Glimmen in een Gemengde tuinstijl. Het centrale deel met vijvers aan de voorzijde (oostkant) stamt uit 1938 en is symmetrisch aangelegd langs een laan die fungeert als lengte-as. Het oudste graf stamt uit 1941. De begraafplaats is in de loop der tijd twee keer uitgelegd. Het linker gedeelte (zuidzijde) is in de zelfde stijl aangelegd en stamt uit 1950, het rechter gedeelte (noordzijde) is in 1995-96 aangelegd. Het poortgebouw, gelegen aan de oostzijde van de begraafplaats, is ontworpen door gemeente-architect M.J. Westerling in een Engelse landhuisstijl. Het gebouw bestaat uit een centraal gelegen poort met aan weerszijden vleugels: in de linker vleugel (zuidzijde) bevindt zich een dienstwoning en in de rechter vleugel (noordzijde) een aula. In 1956 is de aula intern verbouwd waardoor de indeling van zowel de zuid- als westgevel is gewijzigd. De klok die oorspronkelijk zat in de dakruiter is in WOII meegenomen door de Duitsers.

Het complex is gelegen op een groot rechthoekig terrein aan de Knijpslaan en grenst aan de zuidzijde aan de eveneens beschermde Nederlands-hervormde begraafplaats (Knijpslaan 1) uit 1668. Tegenover de begraafplaats ligt de algemene begraafplaats die stamt uit 1869.

Waardering

Algemene begraafplaats met poortgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een begraafplaats met poortgebouw uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere parkachtige aanleg van de begraafplaats en de opvallende vormgeving van het poortgebouw

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de directe relatie met de eveneens beschermde Nederlands-hervormde begraafplaats

- vanwege de rustieke ligging aan de Knijpslaan

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Poortgebouw Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Knijpslaan 3 9601 KA Hoogezand Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 7144 Hoogezand
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1938 vervaardiging
1956 1956 interieur aula verbouwing
Naar boven