516089, Wieringerwerf

Inleiding

Ten westen van gemaal Leemans gesitueerde SCHUTSLUIS met brug uit 1929, ten behoeve van de scheepvaart tussen de Zuiderhaven en de Oeversche Vaart.

Omschrijving

Schutsluis bestaande uit een rechthoekige, noord-zuid gerichte bak uitgevoerd in gewapend beton met randen afgewerkt in graniet. De kademuren hebben onderaan en op de bovenzijde ijzeren aanlegpunten voor schepen. De sluis heeft elektrisch gestuurde rinketten en twee paar houten sluisdeuren. Het noordelijke paar sluisdeuren draagt het jaartal 1929. Over de sluis ligt een platte brug in gewapend beton met eenvoudige ijzeren reling.

Waardering

De schutsluis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Leemans.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516089
Complexnaam
Leemans
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Gemaalcomplex Leemans, bestaande uit MACHINEGEBOUW, DIESELOLIETANKS, SCHUTSLUIS ("Stontelerschutsluis"), TRAFOHUISJE en SCHOTBALKENLOODS. Het complex ligt in het noorden van de Wieringermeerpolder aan het noordelijk einde van de Oeversche Vaart.

Het gemaal bestaande uit een machinegebouw van het bouwtype C, met bijbehorende voor- en achterwaterlopen werd gebouwd in 1929 als dieselgemaal met twee centrifugaalpompen ten behoeve van de droogmaking van het Wieringermeer en is sindsdien in gebruik als poldergemaal. Het architectonisch ontwerp van het machinegebouw is van ir. D. Roosenburg. De bouw stond onder leiding van L. van der Valk uit Heemstede. Voor de droogmaking van het Wieringermeer (1929-1930) zijn twee gemalen gebouwd: in het noorden het dieselgemaal Leemans en in het zuiden het elektrogemaal Lely, beide uitgevoerd met centrifugaalpompen. Er werd gekozen voor twee verschillende typen aandrijvingen om zo minder afhankelijk te zijn van één soort brandstof. Bij Leemans heeft men de opvoerhoogte zo gering mogelijk gehouden door de centrifugaalpompen onder het peil van het buitenwater (IJsselmeer) op te stellen. In 1996-1997 zijn de dieselmotoren met centrifugaalpompen vervangen door elektrisch gedreven schroefpompen.

Waardering

Het gemaalcomplex Leemans is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als architectonisch goed ontworpen en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een groot gemaal in gewapend beton. Het complex is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als belangrijk onderdeel van de waterhuishouding in Nederland, in casu als een van de twee gemalen gebouwd ten behoeve van de droogmaking van het Wieringermeer, waarbij bewust werd gekozen voor het bouwen van een dieselgemaal in relatie tot de elektro-installatie van het gemaal Lely, het tweede grote gemaal in de Wieringermeerpolder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wieringerwerf Noorderdijkweg bij 26 Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 457 Wieringermeer
E 456 Wieringermeer
L 930 Wieringermeer
L 847 Wieringermeer
L 868 Wieringermeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1929 vervaardiging
Naar boven