Abdijlaan 14, Nieuwkuijk

Inleiding.

Eénlaags DIENSTGEBOUW, van het kasteel. In 1910 opgehoogd met een verdieping. Als drukkerij nog steeds in gebruik.

Het gebouw ligt tegenover het dienstgebouw dat thans aan het klooster is vastgebouwd.

Omschrijving.

Het bakstenen gebouw heeft een gepleisterde plint en bestaat uit twee delen. Een tweelaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Tegen de westkant staat een éénlaags blokvormige aanbouw onder schilddak. De daken zijn gedekt met Oud Hollandse pannen. Op de begane grond van het tweelaagse deel zijn de oorspronkelijke ramen en deur vervangen. Op de verdieping bevinden zich T-ramen met in de bovenlichten een kleine roedenverdeling. Boven deze ramen zijn segmentbogen aangebracht. In het éénlaagse deel zijn enkele smalle hoge ramen aanwezig. Waardering Het dienstgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als essentieel deel van een groter geheel.

517306
Abdij Marienkroon

KLOOSTERcomplex, Mariënkroon met vier te beschermen onderdelen.

Mariënkroon is een abdij van de Cisterciënzerorde. In 1904 betrok een groep monniken kasteel Onsenoort te Nieuwkuijk. De monniken waren afkomstig uit Frankrijk en daar gevlucht uit protest tegen de wet van Combes. Deze wet wilde alle religieuze ordes onder staatstoezicht stellen.

Het kasteel werd in 1934 bijna geheel afgebroken ten gunste van een nieuw te bouwen klooster. Dit klooster kreeg toen de naam Mariënkroon. De veertiende-eeuwse toren en enkele bijgebouwen van het kasteel, gedeeltelijk uit XIX en uit circa 1910 zijn blijven staan. De toren is reeds rijksmonument (onder nummer 37878 van het register) en werd rond 1995 gerestaureerd. In de jaren zestig is het klooster uitgebreid. Deze vleugel, tussen hoofdmassa en noordelijk bijgebouw, wordt niet beschermd.

Omschrijving.

Het complex ligt op een rechthoekig terrein in het buitengebied van de gemeente Vlijmen, tussen de verschillende kernen van Haarsteeg, Nieuwkuijk en Vlijmen in. De abdijlaan is een doodlopende straat die op het kloosterterrein uitkomt. Het klooster heeft vier te beschermen onderdelen. Men betreedt het klooster-terrein door een poortgebouw uit 1934 (I). Daarachter ligt het hoofdgebouw dat uit een aantal onderdelen, gebouwd in verschillende periodes, bestaat (II). Twee haaks op de hoofdmassa staande gebouwen waren de dienstgebouwen, 'bouwhuizen' van het kasteel. Het meest zuidelijke gebouw is vrijstaand bijgebouw, hierin is de drukkerij van het klooster gehuisvest (III). Het noordelijk gebouw is door nieuwbouw met de hoofdmassa verbonden (zie beschrijving II). In een landschappelijk aangelegd park ligt een bruggetje (IV) over het water, schuin achter het klooster.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het complex is van architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur, wegens het materiaalgebruik en ornamentiek.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Abdijlaan 14 5253 VP Nieuwkuijk Ja