517596, Gouda

Inleiding

De Willem Vroesentuin, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen, behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555).

Omschrijving

De tuin heeft een gazon en een pad met daarlangs perken en hagen. De tuin wordt aan de zijde van Achter de Kerk ontsloten via een hek en aan de zijde van de kapel via een brug over de gracht. Er staan enkele oude bomen, waaronder een rode beuk, kastanje en twee acacia's.

Waardering

De tuin is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als kleinschalig vormgegeven plantsoen.

De tuin heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis.

De tuin heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het hek en de omringende bebouwing. De bomen vormen een belangrijk beeldbepalend onderdeel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517596
Complexnaam
Raoul Wallenbergplantsoen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de in 1934 gebouwde Van de VormKAPEL in Neo-gothische stijl en het PLANTSOEN - de Willem Vroesentuin- in Landschappelijke stijl met als tuinbegrenzing een gietijzeren HEK in Eclectische stijl.

De kapel is via een tussenlid met het bestaande rijksmonument de Grote of St. Janskerk uit de zestiende eeuw verbonden (monumentnr. 16722).

Omschrijving

De kapel is via een tussenlid met het koor van de kerk verbonden. De kapel ligt in de noord-westhoek van de tuin. De tuin ligt ten oosten van de St. Jan en is omsloten door de straat Achter de Kerk, Willem Vroesenplein en Jeruzalemstraat en een waterloopje. Dit grachtje loopt langs de kerk en staat in verbinding met het water langs de Zeugstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevindt zich een bruggetje met ijzeren balustrade, dat naar de Achter de Kerk-straat leidt. Aan deze straat bevindt zich de ingang van de kapel.

Waardering

De kapel, de tuin en het hek zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De kapel, de tuin en het hek hebben cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan en de overige omringende historische bebouwing, zoals het Willem Vroesenhuis.

De kapel en het hekwerk hebben architectuur-historische waarde als representatief voorbeeld voor een bouwstijl- en tijd en vanwege het materiaalgebruik en de detaillering.

Het complex heeft stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang van kapel, tuin en hek en de omringende bebouwing.

Het complex is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Plantsoen Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gouda BY Achter de Kerk 1, Gouda, Gouda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3473 Gouda
Naar boven