Blekerssingel 55, Gouda

Inleiding

In 1900 werd een bouwblok van drie gelijkvormige WOONHUIZEN in Eclectische stijl met stijlinvloeden van de Neo-Hollandse Renaissance aan de Blekerssingel opgetrokken. De huizen maken met de voormalige Kleederbleekerij 'Het wapen van Amsterdam', eveneens uit 1900, onderdeel uit van een complex. De portretten boven de vensters zijn gemaakt door de Goudse modelleur C.P. Clemens.

Het rechter woonhuis was bestemd voor de directeur van de blekerij.

Omschrijving

De drie woningen zijn opgetrokken uit machinale baksteen in schoon metselwerk (kruisverband) op een hoge hardstenen plint. Ze zijn ieder voorzien van een afzonderlijk dak, dat bestaat uit een, dwars op de straat geplaatst, afgeplat schilddak. Het voorste dakschild (met houten lijst) is vergroot, waardoor het dak erachter grotendeels aan het zicht wordt onttrokken. Het middelste dak is gedekt met gesmoorde kruispannen; de overige hebben niet originele asfaltshingles.

De op nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken woningen zijn drie maal drie traveeën breed en bestaan uit twee bouwlagen met een kap. Aan de voorzijde een lijstgevel gevormd door een wit gestucte fries met diamantkoppen en een licht uitkragende daklijst, die wordt ondersteund door rijk gedecoreerde hermen (middelste woning) en rijk gedecoreerde consoles met bladmotief (twee buitenste woningen). De lijst wordt bij iedere woning onderbroken door een gemetselde topgevel, die bij de buitenste twee woningen bestaat uit een tuitgevel met hardstenen afdekplaten. De uitgemetselde tuit steunt op een gestuct arkeltje en wordt bekroond door een samengestelde spits; in de tuit is een ijzeren sierwerkje binnen een ovale lijst aangebracht. De gemetselde top van de middelste woning bestaat uit een getrapte gevel met aan weerszijden van de 'hals' geprofileerde, gestucte klauwstukken; de top wordt bekroond door een gestucte lijst met fronton en samengestelde spits; in de top is een ijzeren sierwerkje in een ovale lijst aangebracht. De gevel is verder geornamenteerd met gestucte, bewerkte en witgeschilderde speklagen en gestucte aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen boven de vensters, waarvan de sluitstenen zijn gedecoreerd. Ter markering van de afzonderlijke woningen staan lisenen op een risalerende, in de plint opgenomen, sokkel; ook in de daklijst is een risalerend deel als afsluiting van de liseen. Tussen de plint en de begane grond zijn hardstenen platen aangebracht voorzien van een diamantkop.

In de eerste bouwlaag bevinden zich drie keer twee rechtgesloten vensters en rechts daarvan een inpandig portiek en op de tweede bouwlaag bevinden zich drie keer drie rechtgesloten twee-ruits schuiframen. Onder alle vensters lopen de hardstenen lekdorpels als een horizontale band (waterlijst) door over de gehele breedte van de gevel. De rechtgesloten schuiframen op de begane grond zijn voorzien van boogvelden met siermetselwerk met stucwerk (middelste woning) en rijk sierstucwerk met bladmotief (twee buitenste woningen) en ontlastingsbogen met gestucte, bewerkte en witgeschilderde aanzet- en sluitstenen. In de sluitstenen bevinden zich portretten, die Paul Krüger en andere leiders uit de Boerenoorlog voorstellen. Het portiek is bereikbaar via een hardstenen stoep met drie treden. Het portiek is betimmerd met panelen, die voorzien zijn van profiellijsten. De entree bestaat uit een niet originele deur met bovenlicht.

De ontlastingsbogen van de getoogde vensters met schuiframen op de verdieping zijn eveneens voorzien van gestucte aanzet- en sluitstenen. De sluitstenen zijn rijk gedecoreerd. In de top van de twee buitenste woningen bevindt zich een rechtgesloten schuifvenster waarvan de boogtrommel en de ontlastingsboog rijk gedecoreerd zijn met sierstucwerk: in het boogveld houden engelen een cartouche vast met respectievelijk de tekst "Anno" en "1900". Als sluitsteendecoratie is respectievelijk een mannen- en een vrouwenhoofd afgebeeld. Ter hoogte van de bovendorpel is een gestucte horizontale band aangebracht, die aan weerszijden van het venster in siermotieven eindigen. De gemetselde top van de middelste woning heeft een getoogd schuifvenster onder een ontlastingsboog met gestucte aanzet- en sluitstenen en een gestucte band ter hoogte van de bovendorpel, zoals bij de andere topgevels.

De achtergevels bestaan uit schoon metselwerk waarin speklagen verwerkt zijn. De zandstenen speklagen zijn afwisselend onbeschilderd, wit of grijs geschilderd. De kap van iedere woning wordt doorbroken door een dakkapel. Onder de licht uitkragende daklijst bevindt zich een fries met bewerkte vlakken. De achtergevels risaleren met - afwisselend per woning - een uitbouw over twee lagen met een plat dak, waarin onder meer de keuken gesitueerd is en een uitbouw over één laag, eveneens met plat dak, die als serre gebouwd is. Op de serres bevinden zich terrassen. De openslaande balkondeuren worden geflankeerd door zijlichten. Het geheel is voorzien van bovenlichten met daarboven één ontlastingsboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De rechter woning heeft een afwijkende achtergevel, die uitgerust is met drie afzonderlijke vensters met boven elk venster een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen. De sluitstenen zijn voorzien van een diamantkop. In de boogvelden zijn leeuwenkopjes verwerkt.

INWENDIG bestaan de woningen uit een begane grond, een verdieping en een zolder. In het nagenoeg gave interieur van de linker woning bevinden zich onder meer in de gang en in de hal een marmeren vloer, marmeren lambrisering, plinten, dorpels en neuten. Voorts zijn er stucplafonds met duivelkoppen, paneeldeuren en een houten trap met een trappaal in eclectische stijl.

In het nagenoeg gave interieur van de middelste woning bevinden zich zowel op de begane grond als op de verdieping onder meer paneeldeuren (grotendeels met plaatmateriaal afgetimmerd), kamers en suite met paneel-schuifdeuren, eenvoudige schouwen van zwart marmer en stucplafonds met duivelkoppen. In de entreehal en gang bevinden zich een marmeren vloer, marmeren lambrisering en stucplafonds. Voorts is er een houten trap met eclectische trappaal.

In het bijzondere, nagenoeg gave interieur van, de directeurswoning van de blekerij, is de originele indeling grotendeels behouden. De keuken is onderkelderd. De kelder is voorzien van troggewelven met ijzeren liggers, plavuizen en een fruithok. Voorts zijn er keldervensters met draairaam en diefijzers. In het interieur bevinden zich onder meer kamers-en-suite met schuifdeuren (oorspronkelijk met panelen, nu met ruiten), marmeren schouwen en rijke stucplafonds. In de gang bevinden zich onder meer stucplafonds, een marmeren vloer, plint en neuten en een gemarmerde houten lambrisering. Het tochtportaal is voorzien van een marmeren lambrisering. De tochtdeur is uitgevoerd met geëtst glas in de deur en het bovenlicht. De houten bordestrap is gehout, net als de lambrisering langs de trap, in de gang (op de verdieping) en de paneeldeuren. De latei tussen trap en verdiepingsgang is geprofileerd en rijk gedecoreerd, onder meer met een herme.

Waardering

De drie woningen met bijbehorend interieur zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als uitdrukking van een inmiddels verdwenen industrie. Bovendien nam Gouda als blekerij-centrum op bovenlokaal niveau een belangrijke plaats in deze bedrijfstak in.

- als voorbeeld van een bouwstijl (Eclectisch) en -tijd en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik.

- van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de blekerij.

- van belang vanwege de redelijke mate van herkenbaarheid en gaafheid.

Het complex vertegenwoordigt enige zeldzaamheidswaarde als uitdrukking van een inmiddels verdwenen bedrijfstak.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517599
Complexnaam
Bleekerij Het Wapen van Amsterdam
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de Blekersingel bevindt zich een complex bestaande uit drie WOONHUIZEN en de voormalige BLEKERIJ 'Kleederbleekerij Het wapen van Amsterdam'. De woningen en de blekerij stammen uit 1900 en zijn in eclectische stijl - met veel stijlinvloeden van de Neo-Hollandse Renaissance - vermoedelijk door architect Nederhorst gebouwd in opdracht van Jaspers, de directeur van de blekerij, die zelf het pand op nummer 57 betrok. Vóór de bouw van het complex bevonden zich op deze plaats reeds een wasserij/blekerij met onder meer bleekvelden, was- en spoelhuizen en schuren.

Vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelde Gouda zich tot een centrum van blekerijen en wasserijen. De naam van de singel, Blekersingel, refereert aan de vele blekerijen die tot in de twintigste eeuw langs deze singel gevestigd waren. Door de introductie van stoom en chemische wasmiddelen werden de blekerijen sterk geïndustrialiseerd. Dit betekende het begin van het einde van de vooraanstaande positie van Gouda als bleekerij-stad.

Omschrijving

De drie WOONHUIZEN aan de Blekersingel maken met de voormalige BLEKERIJ, 'Kleederbleekerij Het wapen van Amsterdam' (rechts van de woonhuizen), onderdeel uit van het complex Blekersingel 55-56-57 en Blekersingel 58. De drie woningen vormen een architectonische ontwerpeenheid. Het geheel voegt zich in de aaneengesloten gevelwand aan de Blekersingel.

Waardering

Het complex Blekersingel 55;56;57;58 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van Gouda en specifiek de Blekersingel als blekerij-centrum. De bouw van de blekerij in combinatie met de woningen, waaronder de directeurswoning, is een afspiegeling van het eeuwenoude belang van de Goudse wasserijen en blekerijen.

Het complex is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een bouwstijl - en tijd en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik.

Het complex is van stedebouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de woningen en de blekerij onderling.

Het complex is van belang vanwege de redelijke mate van herkenbaarheid en gaafheid.

Het complex vertegenwoordigt enige zeldzaamheidswaarde als uitdrukking van een inmiddels verdwenen bedrijfstak.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Blekerssingel 55 2806 AC Gouda Ja
Blekerssingel 56 2806 AC Gouda
Blekerssingel 57 2806 AC Gouda
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3578 Gouda
A 7631 Gouda
A 3577 Gouda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Nederhorst, H.J. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Clemens, C.P. ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven