R.K. kerk, Huisseling

Inleiding

De R.K. SINT LAMBERTUSKERK is een georiënteerde eenbeukige kerk met transept, lagere vijfzijdig gesloten absis en noordoostelijk tegen het koor geplaatste toren. Deze sobere neo-gotische kerk, centraal in het dorp gelegen, werd in 1906 door C. Franssen ontworpen (gebouwd 1911-'12) ter vervanging van een kerkgebouw uit 1626, dat in 1852 vergroot was. De kerk vormt een karakteristieke groep met de pastorie Grotestraat 58 en omliggende boerderijen.

Omschrijving

De sobere bakstenen gevels van het schip, dat drie traveeën telt, zijn geleed door lisenen en een keperboogfries. In elke travee is een paar gekoppelde lancetvensters geplaatst. De rijkere absis is versierd met strengpers profielsteen, keperboogfries en muizetandlijst en heeft lancetvensters. Alle vensters zijn gevuld met glas-in-lood panelen. De transeptfaçades en de westgevel hebben beide spitsboogfriezen, terwijl de topgevels zijn voorzien van spitsboogblindnissen. Het westelijke rondboogportaal heeft een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren beslag. Op het in kalksteen uitgevoerde boogveld zijn het Alfa- en Omegateken gebeeldhouwd. Op een vlammend kruis is het IHS-teken afgebeeld.

Boven het portaal drie gekoppelde lancetvensters. In de gevel twee lege nissen met bewerkte kalkstenen consoles. De zadeldaken, waarop een dakruiter met smeedijzeren kruis en neo-gotische dakkapellen, zijn belegd met leien in maasdekking. De toren bestaat uit drie geledingen, is geleed door banden, spitsboogfriezen en lisenen, heeft een steil vierkant tentdak en is aan alle zijden voorzien van twee galmgaten, waarboven een uurwerk.

In de noordelijke torenmuur een strengpersstenen spitsboogportaal, in de oostelijke muur een venster met diefijzers. In het interieur verschillende roerende goederen die op de Rijksmonumentenlijst geplaatst zijn (achtkantig hardstenen doopvont XV-XVI, uit fragmenten samengestelde biechtstoel XVII-XVIII, preekstoel en eiken zitbank, houten Sint Eligiusbeeld XVI, houten Pietà XVI, twee klokken, in 1699 door Johan Fremy gegoten).

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het land van Ravenstein en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de eenbeukige dorpskerk. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de oudere interieuronderdelen. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Huisseling.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518193
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit (1) de R.K. KERK St. Lambertus, (2) de bijbehorende voormalige R.K. PASTORIE en (3) het voormalige BAARHUISJE annex GRAFMONUMENT, gelegen naast kerk en pastorie.

Omschrijving

Het betreft een coherente groep negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse kerkelijke bebouwing in de kom van Huisseling, temidden van agrarische bebouwing. De verschillende objecten hebben een functionele relatie.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en als voorbeeld van de continuïteit in de kerkelijke ontwikkeling van het oude land van Ravenstein. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door deels oudere interieuronderdelen. Het is tevens van belang als voorbeeld van Neo-Gotiek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het oudere kerkdorp Huisseling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hamstraat 1 5358 NM Huisseling Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1148 Ravenstein
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1906 1906 vervaardiging
Naar boven