St Antoniusstraat 9, Eindhoven

Inleiding

PASTORIE, behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917 en 1919 door J.H.H. van Groenendael. Het pand bevat Neo-Classicistische elementen.

Omschrijving

PASTORIE, tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is, evenals de achtergevel, drie traveeën breed, de zijgevels tellen elk vijf traveeën. Het pand is uitgevoerd in Kunrader steen, de blokken steen zijn in een grillig patroon gebruikt, met uitzondering van de plint, de kroonlijst en pilasters waar de steen in regelmatige blokken is toegepast.

De gevels hebben een verticale geleding door Corintische pilasters in kolossale orde op de hoeken en aan weerszijden van de middentraveeën.

De deur, een dubbele houten paneeldeur met houtsnijwerk, bevindt zich in een portiek onder een gebogen fronton.

De bovenlichten van de ramen zijn voorzien van een kleine roedenverdeling.

De dakkapellen bevinden zich steeds in het midden van het dakvlak.

Tussen de kerk en de pastorie bevindt zich een éénlaags bouwlid onder plat dak dat beide onderdelen met elkaar verbindt.

In het interieur is de indeling gedeeltelijk gehandhaafd. Na de ingang komt men in een centraal gelegen hal, aan het uiteinde daarvan bevindt zich de trappartij. De trap met houten balustrade is oorspronkelijk. Op de begane grond zijn onder andere nog de paneeldeuren in een geprofileerde omlijsting aanwezig die uit de bouwtijd stammen. De kamer rechts van de ingang bevat een eenvoudige marmeren schouw.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van gezicht Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518712
Complexnaam
Kerkcomplex Sint Antonius
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een KERK, een PASTORIE en een KOSTERSWONING, alle gebouwd in 1917-1919 naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendaal, uitgevoerd in Neo-Romaanse stijl.

De gebouwen bevinden zich tussen het centrum van Eindhoven en de woon- en fabriekscomplexen van Philips in Strijp en zijn gelegen op een rechthoekig terrein waarvan de voorzijde aan de St. Antoniusstraat ligt, de achterzijde wordt door de Vonderweg begrensd. De kerk is thans in gebruik als museum, de kosterswoning fungeert daarbij als kantoorruimte voor het museum. In de pastorie is eveneens een kantoor gevestigd.

Omschrijving

De kerk staat midden op het terrein, terugliggend van de rooilijn. Aan de linkerkant is de kosterswoning, aan de rooilijn gezet, aan de rechterkant bevindt zich de pastorie, haaks ten opzichte van de kerk geplaatst, met de zijgevel aan de rooilijn. Beide woningen zijn door tussenstukken met de kerk verbonden.

De vormgeving van de kerk is geïnspireerd op vroeg-christelijke kerkelijke gebouwen. In de pastorie zijn classicistische elementen zichtbaar, de kosterswoning is sober uitgevoerd. Het geheel maakt duidelijk een samenhangende indruk door de uitvoering van de drie objecten in Kunrader steen.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie en kosterswoning is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van het te beschermen gezicht Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
St Antoniusstraat 9 5616 RT Eindhoven Centrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4046 Strijp
C 4045 Strijp
C 4047 Strijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1917 1919 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Groenendaal, J.H.H. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven