Gezellenhuis, Eindhoven

Inleiding

Voormalig WOONHOTEL of GEZELLENHUIS, gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect A. Ingwersen in opdracht van de woningbouwvereniging Thuis Best. In het ontwerp zijn elementen van Amsterdamse Schoolarchitectuur verwerkt. Het pand bevindt zich in het zuiden van Eindhoven aan het Dommelplantsoen en werd in samenhang met het gezellenhuis aan de Alberdingk Thijmlaan gebouwd voor de opvang van nieuwe werknemers van buiten de stad. Het ene huis was speciaal voor vrouwelijke, het andere voor mannelijke werknemers. Tussen de beide panden bevond zich een grote gezamelijke tuin. Met het bebouwen van deze tuin en de omgeving van de gezellenhuizen is de onderlinge samenhang verloren gegaan.

Omschrijving

Drielaags pand op een T-vormige plattegrond. Het geheel bestaat uit een langgerekte vleugel aan de Jonckbloetlaan en een kortere vleugel, haaks op de achtergevel. Het geheel is uitgevoerd in baksteen onder een samengesteld schilddak waarvan het dakvlak over de bovenste verdieping doorloopt en ter plekke van de hoeken zelfs over de eerste verdieping is aangebracht. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het midden van de voorgevel bevindt zich een risaliet, voorzien van een hoge topgevel onder zadeldak. Het dakvlak is over de risaliet doorlopend tot op de eerste verdiepingsvloer aangebracht. In de risaliet bevindt zich de hoofdingang van het pand in een rondboogomlijsting van metselwerk. Aan weerszijden daarvan, op de hoeken van het risaliet, zijn bolle erkers met ramen, voorzien van een kleine roedenverdeling aanwezig. Boven de ingang bevindt zich een hoge smalle erker ter plekke van het trappenhuis, geheel in de top is een klein rond raam aangebracht. Over de gehele breedte van de verdere vleugel is een betegelde erker aanwezig, erboven is een balkon met gesloten bakstenen balustrade geplaatst. Op de begane grond is de zijgevel tussen de ramen eveneens betegeld. Op de dwarsvleugel is deze betegeling tussen de ramen op de verdieping aangebracht. Op de bovenste verdieping zijn eenvoudige ramen met een middenstijl aangebracht, op de kopse gevels zijn deze ramen als een doorlopende band uitgevoerd.

Het interieur is met de veranderende functies van het pand gewijzigd.

Het pand wordt omgeven door een tuin, van de straat gescheiden door middel van een ligusterhaag.

Waardering

Het gezellenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woongebouwen voor werknemers in de industrie in de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gezellenhuizen. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Ingwersen. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.Gebouwen met deze functie zijn zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518805
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Personeelsflat Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Jonckbloetlaan 13 5615 EM Eindhoven Van Genestetlaan 1a/f, Stratum Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Gezellenhuis Woonhotel
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1079 Stratum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1930 1930 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Ingwersen, A. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven