Huize Bronlaak, Oploo

Inleiding

In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is een eenvoudige VOETGANGERSBRUG uit omstreeks 1910, die deel uitmaakt van het oorspronkelijke padenplan. De brug is gelegen over een omstreeks 1910 gegraven uitloper van het, door Springer in het park geïntegreerde, oude Peelven.

Omschrijving

De brug heeft twee bakstenen landhoofden, die zich aan de landzijde verbreden en aldaar voorzien zijn van een cementstenen hoeksteen. De eigenlijke overspanning wordt gevormd door een in de lengte segmentboogvormig brugdek, gelegen op drie gewalste profielijzers: twee U-normaalprofielen, met in het midden een I-normaalprofiel. Het eenvoudige houten brugdek is vernieuwd. De houten brugleuningen zijn geteerd.

Waardering

De brug heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519252
Complexnaam
De Bunthorst
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op het voormalige landgoed De Groote Slink - De Bunthorst, dat vanaf 1905 door de Amsterdamse gebroeders Roelvink werd ontgonnen, staan, verspreid over het park, een aantal gebouwen en kleinere objecten die voor rijksbescherming in aanmerking komen. Het betreft de villa Bronlaak (Gemertseweg 36) (1), de dienstwoningen voor bosbaas (Gemertseweg 39, met annexen) (2) en tuinman (Gemertseweg 38) (3), en in het park: de brug (4), ijskelder (5), theekoepel (6), gedenksteen (7), graven (8) en de boerderij Christinahoeve (Gemertseweg 31) (9).

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het geheel is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst, door de toepassing van landelijke en Traditionele stijlvormen in een aan het gewenste traditionele landschapsbeeld aangepaste vormgeving.

Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gemertseweg 36 5841 CE Oploo BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 342 Oploo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1908 1910 vervaardiging
Naar boven