Ons Plekje, Dieren
Inleiding
Eenvoudige vrijstaande RENTENIERSWONING genaamd ONS PLEKJE met TUINHEK, gebouwd in 1868 in traditionele trant met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen zoals geblokte pilasters en een symmetrische gevelindeling. Het pand heeft een ruime voor- en achtertuin. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een ijzeren hekwerk.
Omschrijving
Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De woning heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en een eenvoudige kroonlijst waarin de goot.
De symmetrische ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. Op de hoeken bevinden zich natuursteen imiterende gestucte gebosseerde geblokte pilasters waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De vensters in de eerste en derde travee worden afgesloten door anderhalfsteens rollagen en zijn voorzien van zesruits schuiframen. Beide vensters zijn van opgeklampte luiken en houten lekdorpels voorzien. De ingangsdeur gelegen in de middentravee wordt omlijst door gestucte natuursteen imiterende gebosseerde blokken. Het bovenlicht bevat een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een brede bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak voorzien van een uitgezaagde sierende daklijst met in de top een eenvoudige makelaar. Op de hoeken van de dakkapel bevinden zich eveneens gebosseerde in stuc uitgevoerde blokken. De dakkapel bezit twee door een steens strek afgesloten vensters die ieder voorzien zijn van dubbele openslaande ramen.
De LINKER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en luiken.
De ACHTERGEVEL heeft diverse wijzigingen ondergaan. Links bevindt zich een niet-oorspronkelijk driedelig enigszins storend venster. In de gevel boven het venster is de strek nog aanwezig van het oorspronkelijke venster dat waarschijnlijk uitgevoerd was als die in de voorgevel. In het middentravee bevindt zich een door een anderhalfsteens strek afgesloten deur met een tweeruits bovenlicht en een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een het hoofdgestel doorbrekende bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak waarin zich drie vensters bevinden met vernieuwde dubbel openslaande ramen. Rechts bevindt zich een gepleisterde aanbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak. De aan de tuinzijde gelegen gevel bezit een klein vierruits draairaam met diefijzers en een houten luik. De rechter zijgevel bezit een tweeruits schuifraam en een opgeklampte houten deur.
De RECHTER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en opgeklampte houten luiken.
In het INTERIEUR zijn onder meer de volgende oorspronkelijke elementen bewaard gebleven: een gang met een witmarmeren vloer, geprofileerde deuromlijstingen. De kamers-en-suite bezitten nog twee eenvoudige zwartmarmeren schoorsteenmantels.
Het TUINHEK, dat de voortuin van de weg scheidt, heeft eendoorgang met een dubbel draaihek.
Waardering
RENTENIERSWONING met TUINHEK uit 1868.
Architectuurhistorische waarde:
- De rentenierswoning is van belang als goed voorbeeld van een kleine doch statige rentenierswoning uit het derde kwart van de negentiende eeuw in een traditionele vorm met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen.
- De rentenierswoning is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het pand is ondermeer voorzien van voor de bouwtijd karakteristieke gepleisterde en geblokte gepleisterde hoekpilasters.
Stedebouwkundige waarden:
- Het pand heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex door Lofvers ontworpen villa's. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het complex.
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Complex bestaande uit een RENTENIERSWONING uit 1868-1869 en zes naast- en tegenovergelegen luxueuze VILLA'S met TUINHEKKEN uit de jaren 1894-1899. De villa's en de rentenierswoning zijn merendeels gelegen aan de oostzijde van de Zutphensestraatweg met uitzondering van nr.19;21 die aan de westzijde van de straatweg gelegen is. De Zutphensestraatweg die oorspronkelijk de straatweg van Arnhem naar Zutphen vormde heeft een statig en groen karakter en heeft een lintbebouwing die voornamelijk bestaat uit laat-negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse villa's met tuinen die van de weg gescheiden worden door ijzeren hekwerken. De schilderachtige, merendeels in een zwierige en rijke Neo-Renaissancestijl uitgevoerde, villa's werden ontworpen door de rond de eeuwwisseling in de gemeente Rheden woonachtige en uit Sappemeer afkomstige opzichter en architect Eelco Lofvers. Lofvers bouwde de panden in eigen beheer in de tuin van "ons Plekje", een in een traditionele trant, met enige aan het Neo-Classicisme ontleende elementen, gebouwde rentenierswoning (Zutphensestraatweg 32). De panden Zutphensestraatweg 26, 28 en 30 werden in 1894-1895 gebouwd terwijl de panden Zutphensestraatweg 34 en 36 in 1896-1897 werden gebouwd. Het pand Zutphensestraatweg 19;21 werd waarschijnlijk eerst in 1898-1899 gebouwd. Alle villa's, doch evenwel in het bijzonder de villa's Zutphensestraatweg 28 en 30, vertonen een rijke verscheidenheid aan architectonische vormen en ornamentiek. De rechter zijgevel van de op de hoek met de Noorderstraat gelegen villa 'Hoekstee' (nr.36) is als voorgevel behandeld en vormt in visueel opzicht de begrenzing van het complex gezien vanuit het zuiden. Door de in de laatste decennia in de voortuinen geplante bomen wordt deze zichtas enigszins verstoord. De villa's vormen een bijzonder fraai voorbeeld van het toentertijd veel voorkomende verschijnsel van de 'eigenbouwers' en speculatiebouw: aannemers of architecten die in eigen beheer villa's bouwden om ze daarna met hoge winst te verkopen. Karakteristiek hiervoor is ook het feit dat de onderlinge afstand ondanks de grote bouwmassa's slechts enkele meters bedraagt.
Omschrijving
De in baksteen opgetrokken rentenierswoning heeft één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het pand is voorzien van een voorgevel met hoekpilasters, een hoofdgestel en een dakhuis met een gezaagde daklijst. De villa's zijn veelal gebouwd op een samengestelde plattegrond die per villa verschilt en bezitten twee bouwlagen onder een samengesteld dak. De panden zijn merendeels opgetrokken in een bruin-rode baksteen terwijl tevens gebruik gemaakt is van rode verblendsteen. De panden zijn veelal voorzien van serre's, erkers en torentjes. Een deel van de oorspronkelijke dakbekroningen als piron's, smeedijzeren kruisbloemen en crète's is hier en daar nog bewaard gebleven. Een opvallend element vormden vroeger met name de obelisk-achtige bekroningen van de topgevel van nr.28. De gevels van de panden worden veelal verlevendigd door gepleisterde speklagen en door de venster afsluitende hanekammen. De interieurs zijn over het algemeen vrij gaaf bewaard gebleven. Daar vallen met name op de rijk uitgevoerde geornamenteerde stucplafonds van de kamers-en-suite die in de panden 26, 28, 30, en 36 grotendeels identiek zijn. De ornamentiek is voornamelijk ontleend aan de Lodewijkstijlen. Nummer 30 bezit tevens diverse in Neo-Renaissancestijl uitgevoerde glas-in-lood ramen waarvan met name een groot raam met medaillon met een afbeelding gebaseerd op een zelfportret van Rembrandt (mogelijk vervaardigd door Atelier 't Prinsenhof in Delft) in de rechter voorkamer opvalt.
Waardering
Complex bestaande uit een RENTENIERSWONING uit 1868-1869 en zes VILLA'S met TUINHEKKEN uit 1894-1899.
Architectuurhistorische waarden
- Het complex is van belang als een bijzonder voorbeeld van een reeks schilderachtige, bijzonder rijk uitgevoerde villa's in Neo-Renaissancestijl uit de laatste jaren van de negentiende eeuw alsmede vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke en vrij gaaf bewaarde rentenierswoning die de kern van het complex vormt.
- Het complex is van belang omwille van de vrij gaaf bewaard gebleven hoofdvormen van de panden, de bijzondere en rijke detaillering en ornamentiek alsmede het karakteristieke materiaalgebruik. Ondanks het verlies van een deel van de decoratie zoals o.a. de pirons, smeedwerk en sommige balkonhekken.
- Het complex is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde rijk uitgevoerde interieurs waardoor er sprake is van een bijzondere samenhang tussen in- en exterieur.
- Het complex is van belang voor het oeuvre van de architect Eelco Lofvers.
Stedebouwkundige waarden:
- Het complex is van belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing die versterkt wordt door de aanwezigheid van tuinen met ijzeren hekwerken en verschillende oude bomen waardoor de oorspronkelijke situatie vrij goed bewaard is gebleven.
- Het complex is van belang vanwege de onderlinge samenhang en heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de overige aan de Zutphensestraatweg gelegen historische villabebouwing. De Zutphensestraatweg maakt deel uit van de waardevolle historische dorpskern van Dieren en is kenmerkend voor de groei van een overwegend agrarische nederzetting tot een villadorp die Dieren in de laatste decennia van de negentiende eeuw doormaakte. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Dieren.
Cultuurhistorische waarden
- Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw.
- Het complex is van belang als opmerkelijk voorbeeld van het toentertijd veel voorkomende verschijnsel van de 'eigenbouwers' en speculatiebouw; aannemers of architecten die in eigen beheer villa's bouwden om ze daarna met hoge winst te verkopen. Karakteristiek hiervoor is ook het feit dat de onderlinge afstand ondanks de grote bouwmassa's slechts enkele meters bedraagt.
- Het complex is van belang als uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling. De villa's werden overwegend gebouwd voor een nieuwe kapitaalkrachtige elite die zich voorkeur buiten de stad vestigde in een omgeving met veel natuurschoon doch wel met goede verbindingen met de stad Arnhem en de steden in het westen des lands. De villa's geven een duidelijk beeld van deze bevolkingsgroep die het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid ervan sterk veranderde.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Woonhuis | Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Zutphensestraatweg | 32 | – | 6953 CL | Dieren | – | – | Ja |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | – | Rentenierswoning |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | U | 1698 | – | Dieren |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1868 | 1868 | – | vervaardiging |