Plantage Centrum 1, Wouwse Plantage

Omschrijving onderdeel 3: Plantage-Centrum 10 - JACHTHUIS; in oorsprong als herberg gebouwd, ong. 1875; het gebouw bestaat uit een a-centraal geplaatst gedeelte met verdieping onder zadeldak, met tegen de westgevel een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak met afhang over iets inspringende aanbouw aan noordzijde, en met tegen de oostgevel eveneens een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak, die echter aan de zuidzijde iets uitspringt, een iets hogere en noordelijker gelegen nok heeft en waarop aan de oostzijde aansluit een aan de noordzijde inspringende en aan de zuidzijde ver uitspringende garage onder L-vormig omlopend zadeldak, aan de zuidzijde tegen een topgevel. De overkragende daken zijn alle -uitgezonderd gedeelten aan de noordzijde- gedekt met riet en voorzien van gesneden boeidelen, windveren en makelaars. De bakstenen gevels zijn boven een plint in schoon metselwerk voorzien van een rustieke houten bekleding, bestaande uit opgetimmerd vakwerk van zwartgeteerde, gehalveerde, onbewerkte boomstammen gevuld met bruin-rood geverfde, per vak afwisselend horizontaal, verticaal en diagonaal aangebrachte boomstammetjes; dit echter met uitzondering van de in schoon metselwerk opgetrokken en van opgetimmerd vakwerk voorziene noordgevel. In de noordgevel zesruits ramen, op de begane grond met blinden en in de geveltop een rond venster; in de west- en zuidgevel T-vensters en smalle, hoge vensters met bovenlicht, op de verdieping aan de west- en oostzijde kleine rechthoekige vensters, alle voorzien van ruitvormige roedenverdeling, waarin ten dele blauwe ruiten; grotendeels dito beglaasde dubbele toegangsdeuren en op de verdieping balkondeuren in het hoge gedeelte, en een enkele deur met bovenlicht in de sprong met de oostelijke aanbouw. Boven het uit ruwe boomstammen opgetrokken balkon en het grote venster in de westgevel een met riet gedekte luifel. In de oost- en westgevel (aan de westzijde overhoeks geplaatst) grote, rechtgesloten dubbele deuren. Inwendig heeft het gebouw grotendeels zijn oorspronkelijke indeling en bovendien enkele bijzondere elementen, zoals de beschilderde vloer op de verdieping.

Waardering JACHTHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur en versieringen en vanwege de oorspronkelijke indeling met bijzondere elementen zoals de beschilderde vloer op de verdieping - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519679
Complexnaam
Wouwse Plantage
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Omschrijving complex: De historische buitenplaats Wouwse Plantage is in de achttiende eeuw, of eerder, ontstaan in een heide- en stuifduinontginningsgebied ten zuidoosten van Bergen op Zoom; in het midden van de negentiende eeuw is er een sterpatroon van lanen te midden van bossen en een enkele wei of akker aanwezig: vijf rechte lanen komen op één punt samen, Centrum of Plantage Centrum genaamd; hier bevindt zich een aantal grote en kleine gebouwen van een bijzondere folly-achtige architectuur en met -van oorsprong- diverse bestemmingen, onderling een éénheid vormend in economisch-functionele en visuele zin; het belangrijkste gebouw is het landhuis of de villa. De door de vijf oorspronkelijke lanen gevormde hoeken hebben nagenoeg dezelfde grootte; tussen ongeveer 1850 en 1900 is een aantal lanen onder andere hoeken en in andere richtingen toegevoegd. Bij het landhuis liggen een landschappelijk park met weilanden en een moestuin.

Het in de uiterste zuidwesthoek van de voormalige gemeente Wouw gelegen complex ligt in een bosrijk gebied tussen de dorpen Wouwse Plantage in het noorden en Huijbergen in het zuiden; het complex wordt in het westen begrensd door de grens met de gemeente Bergen op Zoom, in het zuiden door de gemeentegrens van Huijbergen (gedeeltelijk samenvallend met de Moerkantsebaan), in het oosten door de Plantagebaan (vroeger Torendreef) en in het noorden door de Gespaijdedreef en bospercelen.

De historische buitenplaats Wouwse Plantage omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2), JACHTHUIS (3), PRINSENHOF (4), GROTE BOERDERIJ (5), BOERDERIJ (6), DRIEHUIZEN (7), VOORMALIGE HOUTZAGERIJ (8), VOORMALIGE SMEDERIJ (9), VOORMALIGE PAARDENSTAL (10), SLEUTELGATHUISJE (11), VOORMALIGE BAKKERIJ (12), VOORMALIGE WASSERIJ (13), TUINMANSHUIS met TUINMUUR (14), STENEN SCHUUR (15), SCHUUR (16), en SCHUUR (17). Een schuur achter Plantage-Centrum 4 is in 1998-1999 gesloopt. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex: De historische buitenplaats Wouwse Plantage is van algemeen belang vanwege de voor Nederland unieke aanleg met het stervormige lanenpatroon waarvan het centrum bebouwd is met een verzameling 19e eeuwse gebouwen van bijzondere architectuur, die onderling een visuele en economische éénheid vormen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Plantage Centrum 1 4725 SR Wouwse Plantage BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1008 Wouw
H 549 Wouw
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven