Mariastraat 25, Mariahout

Inleiding.

KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworpen door Phil Donders en gebouwd tussen 1932 en 1933.

Omschrijving.

De kruisvormige, eenbeukige kerk van drie traveeën met transept, excentrische zuid-westtoren en rechtgesloten koor, is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft zadeldaken met verbeterde Hollandse dakpannen, het transept is lager aangezet. Alle daken hebben een uitkragende houten gootlijst. De zuidwesttoren en het klokkentorentje op de verhoogde koortravee hebben een vierzijdige spits met leien in maasdekking. De westgevel heeft een zijkapel, een puntgevel met asymmetrische dakaanzet en de in de hoek opgenomen toren. De centrale entree bezit rechte vleugeldeuren onder luifel en baksteen muren aan de zijden. Op de begane grond keperboogramen met glas-in-lood. Boven de entree een variant op het roosvenster, met om een rond raam vier wigvormige keperboogvensters, alle met glas-in-lood. Topgevel met smal staand raam en staand siermetselwerk en een natuursteen kruis als bekroning. Daarachter een hogere, naar rechts verschoven topgevel met staand siermetselwerk en twee smalle staande ramen. In de toren verder smalle staande ramen, rechthoekige galmgaten en vierkante wijzerplaat met cijfers, beide onder de ver uitkragende dakrand.

De zijgevels van de kerk worden per travee, met drie keperboogvensters, gescheiden door versneden baksteen steunberen. In het transept een variant op een half roosvenster. Tegen de hoge koortravee met hoge keperboogramen een lage uitbouw per keperboograam onder lessenaardak. Het interieur heeft baksteen gewelven. In het priesterkoor vier glas-in-loodvensters met eucharistische symbolen uit 1933. Eenklaviers mechanisch orgel gemaakt door F.C. Smits 1 in 1866 voor de kerk van Strijp. Het orgel bezit 5 registers en aangehangen pedaal. Andere oude elementen zijn onder meer een koperen godslamp met drie gevleugelde draken en een houten gepolychromeerd Mariabeeld uit ca. 1900. M. van Bokhoven en Jonkers maakten in 1933 drie stenen beelden voor de kerk: Anna, Bernadette en O.L. Vrouw van Lourdes.

Waardering.

De kerk is van algemeen belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520162
Complexnaam
Complex Mariastraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het tussen 1932 en 1935 gebouwde complex bestaat uit de door de Tilburgse architect Phil Donders ontworpen KERK O.L. Vrouw van Lourdes (1), een processiebos met BEELDEN (2), een KRUISBEELD (3), en een PASTORIE (4). Bij het geheel hoorde tevens een Lourdesgrot met buitenpreekstoel. De objecten zijn centraal gesitueerd in de dorpskom van Mariahout. Het gehele complex werd ontwikkeld ten dienste van de in 1932 officieel ontstane kern en parochie Mariahout. De stichter van de parochie, pastoor J.R.A. van Eijndhoven, was de drijvende kracht achter de processies en de Mariadevotie die lange tijd het beeld van Mariahout bepaalden als bedevaartsoord. De Lourdesgrot en de buitenpreekstoel zijn in de jaren negentig van de 20ste eeuw door instorting verloren gegaan en in 1999 herbouwd. Beide vallen buiten de bescherming. Het complex is gelegen op een groot rechthoekig perceel, gelegen aan de doorgaande weg en op een enkele uitzondering na omringd door nieuwbouwwoningen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mariastraat 25 5738 AH Mariahout Ja
Mariastraat 27 5738 AH Mariahout
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1831 Lieshout
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1933 Betreft kerk vervaardiging
1935 1935 Betreft vervaardiging beelden verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Donders, P. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Eck van, Gebr. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Smits, Gebr. ; Noord-Brabant orgelmaker
Bokhoven van, M. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Jonkers, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven