Mauritsstraat 41, Roermond

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Het blok van zeven ARBEIDERSWONINGEN is gelegen aan de Mauritsstraat in het Roermondse Veld. Het blok vormt samen met nog drie blokken woningen aan de Koningin Regentesselaan 48-60, 62-86 en 88-100 het complex Koningin Regentesselaan.

De woningen zijn gebouwd in 1919-1920 in traditionele stijl als eerste woningroep van de LADA. Deze socialistische woningbouwvereniging "Limburg Aan De Arbeiders" is opgericht in 1918. De wonigen zijn onder meer in 1967, 1979 en 1994 verbeterd en gerenoveerd.

Omschrijving

ARBEIDERSWONINGEN met een L-vormige plattegrond in één bouwlaag onder mansardedaken in lengterichting en halve schilddaken op de achteraanbouwen, beide gedekt met muldenpannen. Op de daken staan enkele en dubbele dakkapellen onder kleine dakschilden, eveneens met muldenpannen. De gevels hebben een opstand van baksteen in Vlaams verband en een plint met rollaag met afwisselende staande en naar achter hellende stenen. De hoekpanden en het middelste pand hebben aan de straatzijde een topgevel onder een mansardedak in de dwarsrichting. In de gevels bevinden zich houten kozijnen met dubbel glas, baksteen dorpels en niet originele deuren.

De eerste laag van de VOORGEVEL van de woningen heeft een niet originele deur met bovenlichten en een groot venster. In de tweede laag onder de knik van het mansardedak bevindt zich een dubbele dakkapel. De woningen met de topgevel aan de straatzijde hebben in de tweede laag eveneens twee dubbele vensters waarboven zich baksteen siermetselwerk in relief bevindt. Dat begint vanaf de knik in het mansardedak, dat de topgevel dekt.

De nokrichting van dit dak staat haaks op de lengterichting van het blok.

De ACHTERGEVELS van de woningen hebben in de eerste laag een deur en een venster. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met dubbel vensters. De kleine uitbouw wordt gedekt door een half schilddak met op de nok een schoorsteen. De woningen zijn vergroot tot aan de achtergevel van de uitbouw.

De ZIJGEVELS van de hoekwoningen hebben in de eerste laag twee enkele vensters, waarboven zich in het dakvlak twee dakkapellen bevinden.

Waardering

De ARBEIDERSWONINGEN aan de Koningin Regentesselaan in het Roermondse Veld zijn van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en politieke ontwikkeling, als eerste woninggroep van de socialistische woningbouwvereniging LADA in Roermond, gebouwd in het overwegend katholieke Limburg.

De architectuurhistorische waarden van de woningen worden bepaald door het belang door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden van het blok arbeiderswoningen zijn van bijzondere betekenis als onderdeel van het complex Koningin Regentesselaan dat cultuurhistorisch van belang is. De situering van de woningen in het Roermondse Veld is van bijzondere betekenis als een van de eerste uitbreiding van Roermond ten noorden van het station, vanwege de inrichting van het complex en is tevens van belang voor het aanzien van de stad. De arbeiderswoningen zijn architectuurhistorisch in redelijke mate aaf en vanwege de cultuurhistorische waarden in hoge mate zeldzaam. De arbeiderswoningen van het complex Koningin Regentesselaan zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarden en de zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520503
Complexnaam
Koningin Regentesselaan
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex KONINGIN REGENTESSELAAN is gelegen in de wijk het Roermondseveld en bestaat uit vier blokken met in totaal 34 arbeiderswoningen. Drie blokken woningen liggen aan één zijde van de Koningin Regentesselaan, waarvan het middelste blok terug ligt ten behoeve van het LADA-plein. Het vierde blok woningen ligt aan de Mauritsstraat, een zijstraat. De woningen zijn gebouwd in 1919-1920 als eerste woningroep van de LADA. Deze socialistische woningbouwvereniging "Limburg Aan De Arbeiders" is opgericht in 1918. De woningen zijn onder meer in 1967, 1979 en 1994 verbeterd en gerenoveerd.

De panden aan de Nassaustraat 44-54 behoorden ook tot het oorspronkelijk ontwerp. Deze zijn door herbouw na oorlogsschade ingrijpend gewijzigd en daardoor UITGESLOTEN VAN BESCHERMING.

Omschrijving

Het oorspronkelijk ruimtelijk ontwerp bestond uit vijf blokken woningen en was symmetrisch van opzet, met de symmetrie-as haaks op de Koningin Regentesselaan over het midden van het LADA-pleintje en het terugliggende blok van dertien woningen.

Ook elk woningblok is in hoofdlijnen symmetrisch van opzet.

Het terugliggende blok van dertien woningen aan de Koningin Regentesselaan buigt zich aan beide zijden rond het LADA-plein.

Het plein is symmetrisch van opzet in een rechthoekige hoofdvorm en ligt in de lengterichting evenwijdig aan de K. Regentesselaan Het plein bestaat uit een groenvoorziening met symmetrisch padenpatroon en is aan drie zijden omgeven door een smalle straat. Aan weerszijden van het plein liggen twee blokken van zeven woningen eveneens evenwijdig aan de Koningin Regentesselaan. Haaks op deze blokken zijn nog eens twee blokken van zeven woningen gebouwd, waarvan één aan de Mauritsstraat. Het blok aan de Nassaustraat is ingrijpende gewijzigingd De arbeiderswoningen zijn gebouwd in traditionele stijl en hebben een L-vormige plattegrond in één bouwlaag onder mansardedaken met dakkapellen. De hoekpanden en elk vierde en zevende pand van de hoek hebben aan de straatzijde een topgevel met decoratief metselwerk, onder een mansardedak. In de baksteen gevels bevinden zich houten kozijnen.

Waardering

Het complex KONINGIN REGENTESSELAAN is van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en politieke ontwikkeling, als eerste woninggroep van de socialistische woningbouwvereniging LADA in Roermond, gebouwd in het overwegend rooms katholieke Limburg.

De architectuurhistorische waarden van de woningen worden bepaald door het belang van van de panden vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden van het complex die worden gevormd door de samenstelling van de woningblokken en het LADA-plein zijn cultuurhistorisch van belang. De situering van het complex Koningin Regentesselaan is van bijzondere betekenis als één van de eerste uitbreidingen van Roermond ten noorden van het station en is tevens van belang voor het aanzien van de stad. Het complex is vanwege de cultuurhistorische waarden in hoge mate zeldzaam. Het complex Koningin Regentessenlaan is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarden en de zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mauritsstraat 41 6043 EJ Roermond Ja
Mauritsstraat 43 6043 EJ Roermond
Mauritsstraat 45 6043 EJ Roermond
Mauritsstraat 47 6043 EJ Roermond
Mauritsstraat 49 6043 EJ Roermond
Mauritsstraat 51 6043 EJ Roermond
Mauritsstraat 53 6043 EJ Roermond
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 7620 Roermond
B 7632 Roermond
B 7622 Roermond
B 7639 Roermond
B 7623 Roermond
B 7621 Roermond
B 7633 Roermond
B 7637 Roermond
B 7638 Roermond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1919 1920 vervaardiging
Naar boven