Monumenten
-
Rijksmonument
32583
Hardstenen pomp, 1752, afkomstig van de Steegstraat; eertijds bekroond door het beeld van de H.Johannes Nepomuk.
-
Rijksmonument
32584
Uit 1888 daterende, naar ontwerp van Dr P.J.H.Cuypers gebouwde, 12-zijdige muziekkoepel (kiosk) in eclectische trant.
-
Rijksmonument
32599
Bisschoppelijke Grafkapel, 1887, P.J.H.Cuypers. Bakstenen neo-romaanse centraalbouw op klaverbladvormige plattegrond. De hoger oprijzende middenruimte wordt gedekt door een koepel op trompen. Over de zijarmen tongewelven. Confessio, waaronder crypt met bisschopsgraven.
-
Rijksmonument
32609
Stenen Brug, in 1771 uit hardsteen opgetrokken, na ernstige oorlogsschade hersteld. Langs de rechteroever van de Roer stroomafwaarts een hardstenen beschoeiing met trappen en opritten, XVII-XVIII. Langs de linkeroever stroomopwaarts een hardstenen beschoeiing van enige meters, XVII-XVIII.
-
Rijksmonument
32650
Laatgotische kapel van het voormalige Karthuizerklooster (thans Seminarie) met rijk stucplafond in Lodewijk XV-stijl. Aan de noordzijde de vroegere sacristie, XV. Aan de westkant de voormalige kapittelzaal met stergewelf, 1556. Ten westen hiervan de refter, inwendig, XVIII.
-
Rijksmonument
32680
Hoeve "De Blankwater", vakwerkschuur, XVIII.
-
Rijksmonument
341342
Terrein waarin de overblijfselen van de uit 1224-1798 daterende Munsterabdij en vermoedelijk sporen van bewoning uit de Late Middeleeuwen.
Datering: de Late Middeleeuwen.
Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap en de cultuurhistorie.
-
Rijksmonument
526244
Omschrijving
Inleiding
De stadsmuur met de Spoelpoort uit de 14e eeuw aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel te Roermond, onderdeel uitmakend van de middeleeuwse vesting van de stad Roermond, staat binnen de grens van het beschermde stadsgezicht Roermond.
-
-
-
Rijksmonument
Andersonweg 2
Huis en werkplaatsen van de architect P.J.H. Cuypers, in neo-gotische stijl, voorzien van trapgevels en tegeltableaux, 1853.
-
Rijksmonument
BACO
Inleiding
De FABRIEK, genaamd BACO is gelegen op een voormalig industrieterrein, dat zich heeft ontwikkeld langs de spoorlijn Roermond-Sittard, vlakbij het station van Roermond.
De BACO-fabriek is gebouwd in traditionele stijl.