Huize Voorburg, Vught

Inleiding

De WATERTOREN bevindt zich in het midden van het terrein van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" en was oorspronkelijk direct achter het in 1984 afgebroken hoofdgebouw van de inrichting gelegen. De watertoren werd gebouwd in 1903, met als voornaamste doel de gebouwen van het psychiatrisch ziekenhuis in geval van brand van bluswater te voorzien. Het gebouw toont Neo-Romaanse stijlelementen. Het reservoir van de watertoren werd vervaardigd door de machinefabriek Grasso in 's-Hertogenbosch. De watertoren is niet meer in gebruik.

Omschrijving

De ca. 27 meter hoge watertoren is opgebouwd uit een octogonale schacht, opgetrokken in baksteen, met daarboven een octogonaal hoogreservoir met houten ommanteling. De schacht heeft een driedelige horizontale geleding: Aan de onderzijde een naar boven toe verjongende basis, waarin zich aan de voorzijde de ingang bevindt, bestaand uit een eenvoudige houten opgeklampte deur met een halfrond bovenlicht. Deze basis wordt aan de bovenzijde afgesloten door een fries met forse natuurstenen diamantkoppen. Boven dit fries wordt de schacht voortgezet in een hoog middengedeelte met kleine spleetvensters, aan de bovenzijde afgesloten door een rondboogfries. Hierboven een gedeelte met ronde vensters. De watertoren wordt bekroond door een overkragende kop met verticale beschieting. Hierin zijn aan de bovenzijde kleine ronde openingen aangebracht.

Het binnenwerk van de watertoren heeft een cilindervormig ijzeren reservoir met een inhoud van 5016 kubieke meter, dat zich op 22 meter hoogte bevindt.

Waardering

De watertoren, behorend bij de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" is van algemeen belang. De watertoren bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen: als onderdeel van het psychiatrische inrichtingscomplex illustreert het de opbloei van het gestichtswezen in de tweede helft van de negentiende eeuw. De watertoren is van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling: hij vormt als onderdeel van "Huize Voorburg" een illustratief voorbeeld van de grote complexen voor psychiatrische inrichtingen, die in de tweede helft van de negentiende eeuw door katholieke instellingen werden opgericht. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is tot slot van belang vanwege gaafheid en functionele en typologische zeldzaamheid, met name als watertoren behorend bij een gesticht.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521293
Complexnaam
Huize Voorburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg", is gelegen op een negentiende-eeuws landgoed langs de Boxtelseweg, dat elementen van een landschappelijke aanleg vertoont. Een gedeelte van deze aanleg werd ontworpen door H.J. van Tulder. Op het landgoed het uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, reeds beschermde landhuis "Huize Voorburg" (Mon.no. 38156). Sinds 1885 is het landgoed in gebruik als psychiatrische inrichting. Deze werd gesticht door de Bossche Godshuizen, als dépendance van de inrichting Reinier van Arkel in 's-Hertogenbosch, die als gevolg van de grote opbloei van het gestichtswezen na de invoering van de Krankzinnigenwet van 1841 te kampen had met een sterke groei van het aantal patiënten. Omdat de huisvesting in 's-Hertogenbosch niet meer toereikend was en als gevolg van vernieuwde inzichten in de psychiatrische gezondheidzorg -er werd gepleit voor verpleging van krankzinnigen op het platteland- werd gekozen voor een nieuwe vestiging in Vught. Voor dit doel werd in 1884-1885 een hoofdgebouw opgetrokken, naar ontwerp van architect H.J. van Tulder. Dit hoofdgebouw werd in 1993 gesloopt. Van dit complex zijn echter nog wel een WATERTOREN (complexonderdeel 1), een KLOOSTER voor de aan de inrichting verbonden zusters (complexonderdeel 2) en een KLOOSTER voor de broeders (complexonderdeel 3) en een damesVILLA voor welgestelde vrouwelijke patiënten (complexonderdeel 4). De gebouwen huisvesten diverse afdelingen van het psychiatrisch ziekenhuis Reinier van Arkel.

Omschrijving

Het complex is gelegen op de zuidoostelijke hoek van het uitgestrekte terrein van het psychiatrische ziekenhuis Reinier van Arkel. Dit terrein wordt omgrensd door de Boxtelseweg aan de oostzijde, de Kettingweg aan de zuidzijde en de Laagstraat aan de westzijde. De binnen dit complex opgenomen gebouwen zijn gelegen rondom een open ruimte, waar zich voorheen het gesloopte hoofdgebouw van "Huize Voorburg" bevond. De voormalige damesvilla bevindt zich ten zuidwesten van deze open ruimte. Het zusterklooster en het broederklooster bevinden zich respectievelijk ten westen en ten oosten van deze ruimte en waren voorheen via een gang met het voormalige hoofdgebouw verbonden. De watertoren bevindt zich ten noordoosten van het gesloopte hoofdgebouw.

Waardering

Het complex van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen: het illustreert de opbloei van het gestichtswezen en de opvattingen over krankzinnigenzorg in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het complex is voorts van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling: het geheel is illustratief voor de grote psychiatrische inrichtingscomplexen die in de tweede helft van de negentiende eeuw door katholieke instellingen werden opgericht. Het complex bezit architectuurhistorische waarde vanwege de architectuur en de ornamentiek van de samenstellende onderdelen. Het complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het complex van belang vanwege typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Watertorenlaan 7 A 5261 LW Vught Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2605 Vught
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 Betreft watertoren vervaardiging
1928 1928 Betreft bouw klooster verbouwing
1950 1960 Betreft uitbreiding klooster verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stuijt, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Klompers, T.J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Dillen, J.J. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven