Kazematten, Woudrichem

Inleiding.

MAGAZIJN B ligt in een bocht van de Rijkswal en is met aarde bedekt en met gras begroeid. Op het object een schoorsteen en een restant van een tweede.

Omschrijving.

Het in de omwalling gebouwde magazijn is opgetrokken in kruisverband baksteen met resten van geknipte voeg en heeft aan de bovenzijde een beëindiging door een rollaag die aan de linker- en rechterhoek is afgesloten met een natuurstenen blok. Natuursteen ook in de vijfhoekige sluitsteen met het jaartal 1866. De symmetrisch ingedeelde gevel heeft een breed middenveld met hoekige beëindiging en gering naar achter gelegde zijdelen met een met het maaiveld oplopende gecementeerde plint. Boven de centrale ingang met klampdeur in ijzeren gehengen, ligt een sleuf en een kleine ronde opening. Links en rechts liggen segmentvormig afgesloten luiken en twee, resp. drie vertikale sleuven boven elkaar. Deze openingen zijn alle omrand met gefrijnde natuursteen. Van de oorspronkelijke ijzeren deurtjes resten alleen die van de ronde en de segmentboogopeningen. Even boven straatniveau liggen vier vierkante openingen, waarvan er één het ijzeren deurtje bezit. Achter de ingang lag oorspronkelijk een tweede deur naar de dwarsgang in het rechthoekige parallel aan de façade liggende volume, waarin haaks op de façade drie met tongewelven overkluisde ruimtes liggen. De middelste - centrale - ruimte is breder en korter door de voorliggende dwarsgang die toegang geeft tot de beide zijruimtes. De centrale ruimte is alleen via bogen - twee in elke muur - vanuit de zijruimtes te bereiken. Alle ruimtes zijn opgetrokken in baksteen, gepleisterd en overwelfd. Links in de gang is een houten rondboogdeur in ijzeren gehengen in situ. Verder zijn de kozijnen van de doorgaans vierkante luiken van hout en incidenteel getralied. Een groter rechthoekig ijzeren luik ligt tussen de centrale ruimte en de gang. Natuurstenen aanzetstukken voor de bogen en waar sloten en scharnieren zijn, c.q. waren bevestigd. De openingen binnen corresponderen met die van buiten, uitgezonderd de vertikale sleuven.

Waardering.

Het magazijn is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van typologisch belang voor de ontwikkeling van de fortificatie. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van negentiende-eeuwse vestingwerken en de architectuur van het kruitmagazijn in het bijzonder. Het heeft ensemblewaarde wegens de functionele samenhang met magazijn A en het arsenaal en de landschappelijke samenhang met de Rijkswal en daaraan gesitueerde molen. Het magazijn is gaaf bewaard gebleven en bezit zeldzaamheidswaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521368
Complexnaam
Kazematten
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

In het zuidoostelijk deel van de Rijkswal in de directe nabijheid van het arsenaal uit 1851 liggen twee bomvrije KRUITMAGAZIJNEN uit 1866. Zij vormen een onderdeel van aanpassingen aan de vestingwerken toen deze in de negentiende eeuw werden opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Rijkswal maakt deel uit van vestingwerken die eind zestiende eeuw door A. Anthonisz werden vernieuwd.

Omschrijving.

De magazijnen die met gras zijn begroeid, liggen op korte afstand van elkaar. Zij verschillen in vorm en grootte: het grotere hoekig afgesloten object heeft de aanduiding B (1), het kleinere recht afgesloten object heeft geen nadere aanduiding, maar wordt A genoemd (2). Beide magazijnen zijn als opslagruimte in gebruik.

Waardering.

De magazijnen zijn van algemeen belang. Zij bezitten cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vanwege het typologisch belang voor de ontwikkeling van de fortificatie. Zij zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van negentiende-eeuwse vestingwerken en de technische ontwikkeling van het kruitmagazijn in het bijzonder. Zij bezitten ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang van de magazijnen A en B in de directe nabijheid van het arsenaal. Verder vanwege de landschappelijke samenhang met de omwalling en de molen. De magazijnen zijn in hoofdvorm en detaillering gaaf, het inwendige muurwerk van magazijn A uitermate gaaf bewaard gebleven en ze bezitten zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Munitiedepot Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Arsenaal 4 4285 BD Woudrichem Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 3105 Woudrichem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1866 1866 vervaardiging
Naar boven