Suikerfabriek Antoinedijk, Oud Gastel

Inleiding.

Onderdeel 2, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleistering en beschildering. Het bestaat uit een tweetal langshallen, die evenwijdig aan de weg zijn gelegen en in aansluiting op de westgevel van onderdeel 1 zijn gebouwd.

Omschrijving.

Beide gebouwen hebben een rechthoekig grondplan en zijn opgetrokken uit baksteen. Het gebouw dat tegen de dijk aan is gebouwd, is met zijn vier bouwlagen het hoogste van het complex. Het is zeven traveeën lang en heeft aan de straatzijde in elke travee een getoogd venster met ijzeren roedenraam op de eerste en tweede verdieping en een rechtgesloten venster met ijzeren roedenraam op de derde verdieping. De topgevels hebben een gemetselde, geprofileerde lijst. In het interieur worden de gemetselde, getoogde verdiepingsvloeren gedragen door gietijzeren kolommen. Het zadeldak wordt gedragen door ijzeren Polonceauspanten. Aan de noordzijde grenst de tweede hal, bestaande uit een eenlaags gebouw onder zadeldak, recentelijk belegd met golfplaat. Het dak wordt gedragen door ijzeren Engelse spanten.

Waardering.

Onderdeel 2 van de voormalige suikerfabriek St. Antoine is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (De Suikerhoek) en als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fabrieksbouw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de gietijzen kolommen, de ijzeren roedenramen en Polonceauspanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521528
Complexnaam
Suikerfabriek Antoinedijk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

De voormalige SUIKERFABRIEK waarvan de kern dateert uit 1871 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De gebouwen zijn nadien versoberd door witte bepleistering en beschildering. In de loop van de tijd is het complex herhaaldelijk gewijzigd en aangepast aan de bedrijfsvoering. Er zijn drie onderdelen te onderscheiden, die naar functie niet nader gespecificeerd kunnen worden, respectievelijk onderdeel 1, onderdeel 2 en onderdeel 3.

Omschrijving.

De relatief hoge fabriek is gelegen tussen de dijk -die tot de eerste verdieping reikt- en de rivier de Mark, in het overigens vlakke landschap. Zij is in 1871 opgericht als C.V. Hoendervangers en Co. en werd in 1873 gewijzigd in N.V. Beetwortelsuikerfabriek Sint Antoine. De toenmalige direkteur J.F. Vlekke was landelijk bekend vanwege zijn sociale en patriarchale bedrijfsvoering en speelde een belangrijke rol in de opkomst van de coöperatieve beweging in de suikerindustrie. In 1921 is produktie van suiker gestaakt vanwege de hevige concurrentie. Na die tijd is er een conservenindustrie in het complex gevestigd geweest. Nu zijn er een draadstripbedrijf en een metaalbewerkingsbedrijf gevestigd.

Waardering.

De suikerfabriek is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (¿De Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fabrieksbouw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructies en bouwmaterialen. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de markante ligging in het landschap, langs de rivier de Mark. Zij is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Suikerfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
St. Antoinedijk 13 a 4751 SC Oud Gastel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1127 Oud en Nieuw Gastel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1871 1871 vervaardiging
Naar boven