Wijlhuizen, Rozendaal

Inleiding

Gaaf bewaarde hallehuis-BOERDERIJ Wijlhuizen, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, nu gebruikt als onderdeel van het waterwin-complex. De boerderij ligt landschappelijk zeer fraai boven in het dal.

Omschrijving

Het wolfdak is voor wat betreft de bovenste helft gedekt met riet, de onderste helft draagt gesmoorde oud-Hollandse pannen, aan de binnenzijde nog compleet afgewerkt met dokken.

De beide KOPGEVELS hebben schoon metselwerk. De voorgevel heeft de ingang links van het midden en verder drie T-ramen met niet oorspronkelijke luiken en voor de zolder een klein laadluik. Vlechtingen en enkele ankers verlevendigen de gevel. Rechts is het metselwerk in het verre verleden verzakt en zijn oude wijzigingen te zien.

De achtergevel, in schoon metselwerk, heeft in het midden de deeldeuren onder een korfboog, rechts en links een relatief forse mestdeur. De deeldeuren worden geflankeerd door staande ovale stalraampjes, in het wolfeind is de laaddeur voor de (boven de deel verdwenen) zolder opgenomen, het riet welft er overheen. Naast de deuren zijn laag twee ankers geplaatst.

De lage ZIJGEVELS zijn wit geschilderd. De linker heeft een lage ingang in het midden, rechts ervan heeft het vertrek achter het voorhuis een vierruits raam met luik. Het stalgedeelte heeft een getoogd gietijzeren stalraampje en twee liggende vensters met houten kozijn.

De rechter zijgevel heeft een lage ingang en vijf gietijzeren getoogde, vierruits stalraampjes. Voor de woning is een klein vierkant venstertje met een luik aangebracht.

Het pand fungeert nu als waterwinstation, maar het INTERIEUR bevat nog veel van de oude inrichting van de boerderij. De constructie met ankerbalkgebinten is bewaard. De deel ziet er wel anders uit doordat er een grote ketel geplaatst is waarin grondwater gezuiverd wordt tot drinkwater; deze vult de ruimte grotendeels en er zijn diverse leidingen aan gekoppeld. In verband met de functie draaien de deeldeuren nu in een kozijn naar buiten. Links ervan staat tegen de achterwand een complete oude waterpomp met houten ombouw op bakstenen voet. Het woongedeelte bevat in het midden de woonkamer, met een enkelvoudige balklaag loodrecht op de voorgevel, met tegen de rechter wand een rondbogige 19de-eeuwse kachelnis tussen houten pilasters. De achterwand is vlak, het onderste deel is voorzien van witte wandtegels. De achterwand bevat twee bedsteden. Het rechter vertrek, evenals het linker onder een onbeschoten kap, heeft in de achterwand een soortgelijke bedstede. Links bevindt zich een klein hout gedekt keldertje. De ongepleisterde wanden tonen het baksteenformaat 22 x 11 x 4 cm.

Waardering

BOERDERIJ Wijlhuizen vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, met latere aanpassingen.

- Van architectuur- en bouwhistorisch belang als gaaf voorbeeld van een hallehuis-boerderij,

- Van grote landschappelijke waarde door zijn ligging in een glooiing van het terrein. Het heeft als zodanig ensemblewaarde in samenhang met de gebouwen van het waterpompstation.

- Van cultuurhistorische waarde door de bewaarde inrichting als boerderij, mede door de interieuronderdelen van het woongedeelte.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522246
Complexnaam
Waterpompstations-complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het terrein in de Pinkenberg werd in mei 1897 aangekocht voor de waterwinning, de ingebruikname van het hoofdgebouw vond plaats op 14 februari 1899, zoals blijkt uit een verplaatste zwart marmeren gedenkplaat die zich nu binnen tegen de rechter wand bevindt. Dit gebouw vormt de kern van het complex. Aangezien in die tijd water opgepompt moest worden, en nog niet door diep geplaatste pompen omhoog gestuwd werd, was een grondwaterdiepte van 10 meter maximaal. Derhalve werd in het dal een gedeelte verder uitgegraven en op de bodem van die kuil werd het pompstation, dat nu als zuiveringsgebouw gebruikt wordt, opgetrokken, evenals de latere uitbreiding. Om een zelfde reden is aan de noordzijde van het dal langs de heuvelrand een diepe geul gegraven: de 'prise d'eau' verzamelde het water dat uit de heuvel sijpelde. In 1926 werd een pompstation met bergingen bijgebouwd, in 1932 gevolgd door de bouw, op enige afstand, van een klein hulpstation. De twee oudere boerderijen mogen vanwege het gevaar van bodemverontreiniging niet bewoond worden. Ze zijn functioneel bij het complex getrokken.

Onderdelen:

- Hoofdgebouw 1898

- Waterpompstation met berging, 1926

- Klein waterpompstation, 1932

- Boerderij Wijlhuizen

- Boerderij Elijzen met schuur

Niet in het beschermde complex opgenomen bijbehorende onderdelen:

- in Rheden: waterpompgebouw in Delftse School-stijl, bewust in het landschap ingepast door de keuze voor een woonhuis-uiterlijk.

- Bedrijfswoning Pinkenberg 2

- Prise-d'eau

- waterreservoir met gesloopte belvedere.

Waardering

Het WATERPOMPSTATIONS-COMPLEX gebouwd van 1898 tot 1932, met hergebuik van oudere elementen.

- Van architectuurhistorisch belang als bedrijfsbebouwing voor de waterwinning, met traditionele elementen, invloeden van Jugendstil, Haagse- en Amsterdamse school, dat de bouwkundige ontwikkeling van de bedrijfsbebouwing illustreert aan het eind van de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw.

- Het waterpomp-complex is een monument van bedrijf en techniek uit 1898-1932 en bevat nog interieuronderdelen die de ontwikkeling van deze bedrijfstak illustreren.

- Het complex speelt bovendien een beeldbepalende rol in het beeld van het dal. Het heeft als zodanig landschappelijke waarde.

- De boerderijen hebben bovendien een cultuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de agrarische bebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
de Pinkenberg 7 6891 DM Rozendaal Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2294 Rozendaal
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1825 vervaardiging
Naar boven